Руските военни хакери са атакували мобилните устройства на украински войници

...
Руските военни хакери са атакували мобилните устройства на украински войници
Коментари Харесай

Руски военни хакери атакуват мобилните устройства на украинските войници

Руските военни хакери са атакували мобилните устройства на украински бойци в опит да откраднат сензитивна информация от бойното поле, която може да помогне на войната на Кремъл против Украйна, предизвестиха Съединени американски щати и техните съдружници в четвъртък, оповестява CNN.

Съединени американски щати и техните съдружници от „ Петте очи “ – Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство  потвърждават отчет от службата за сигурност на СБУ на Украйна, съгласно който съветските хакери са желали да обхванат в таблетите с Android, употребявани от украинската войска за „ обмисляне и осъществяване на бойни задачи “.

Целта е със злотворен код да се откраднат данни, изпратени от мобилните телефони на бойците към сателитната система Starlink. Сателитите Starlink са били от решаващо значение за връзките на бойното поле на Украйна, заяви по-рано CNN.

От известието не излиза наяве дали са били сполучливи хакерските офанзиви. СБУ твърди, че е съумяла да блокира някои от опитите за хакване.

„ Мобилният злоумишлен програмен продукт е изключително подъл, тъй като може да даде на разследващите служби физическите локации на целите “, сподели Джон Хултквист, основен анализатор във компанията за сигурност Mandiant, която е благосъстоятелност на Гугъл

Хакерската акция идва на фона на украинска контраатака, която беше мудна, изтощителна борба за отбиване на съветските сили. Официални лица на Съединени американски щати показаха персонални опасения, че Украйна не е съумяла да направи обилни пробиви в месеците на борби.

Съединени американски щати и техните съдружници упрекнаха за киберактивността прословуто хакерско звено в дирекция на военното разузнаване на Русия, известно като Sandworm, за което се твърди, че е отговорно за хакерските атаки, които прекъснаха зареждането в Украйна през 2015 и 2016 година

Си Ен Ен изиска коментар от съветското посолство във Вашингтон по отношение на обвиняванията.

Хакерската акция „ илюстрира по какъв начин противозаконната война на Русия в Украйна продължава да се разиграва в киберпространството “, сподели в изказване Пол Чичестър, шеф на интервенциите в Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство.

Проукраинските хакери също се пробваха да оставят своя отпечатък във войната. Украинското държавно управление насърчи свободна група от хиляди хакери доброволци да подхващат офанзиви против съветски активи в Украйна и на съветска земя.

Пентагонът също не стои безучастно. Cyber Command, хакерската единица на американската войска, е провела офанзивни кибер интервенции в поддръжка на Украйна, до момента в който се пази против Русия, сподели предходната година военачалник Пол Накасон, началник на командването.

Руските разследващи служби са удряли украинската инфраструктура с хакерски атаки от началото на пълномащабното навлизане на Москва в Украйна през февруари 2022 година, съгласно американски чиновници и частни специалисти. Поредицата от хакерски атаки включва хакове за заличаване на данни, ориентирани към украинската енергийна и транспортна инфраструктура, наред с други. Въпреки че някои хакове принудиха украинските държавни организации и компании да преминат в режим на възобновяване, цифровата отбрана на Киев беше устойчива.

Някои анализатори и американски чиновници отдават относително лимитираното влияние на съветското хакване – най-малко спрямо големите упования за съветската кибернетичност – по време на войната на същата анархия, която изтезава съветските кинетични интервенции. Но същинският обсег и въздействието на съветските кибероперации в Украйна е доста мъчно да се дефинира в мъглата на войната, където и двете страни имат тласък да преувеличават триумфите си.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР