Руските инвеститори в национални корпоративни еврооблигации получават със закъснение дължимите

...
Руските инвеститори в национални корпоративни еврооблигации получават със закъснение дължимите
Коментари Харесай

Санкциите бавят плащанията на руските собственици на корпоративен евродълг

Руските вложители в национални корпоративни еврооблигации получават със забавяне дължимите преводи по излъчванията, които минават през интернационалните организации, тъй като преводите се оплитат в мрежата от наказания, настояват анализатори, компании и съветският Национален депозитар за скъпи бумаги - " Национальный расчетный депозитарий " (НРД). 

Западните санкции и контрамерките на Москва означват, че разплащанията по дълговите бумаги в твърда валута, издадени от съветската страна или от съветски компании, са станали много по-сложен развой, като някои се бавят или пропадат " по трасето ". 

Дължимите суми по руските държавни и корпоративни еврооблигации се рехвърлят през международни компании за клиринг и сетълмънт като " Клиърстрийм " и " Юроклиър ", които обработват преводите и удостоверяват собствеността върху активите преди да изпратят пари на западните вложители и по-късно на НРД за съветските им сътрудници. След съветското навлизане в Украйна обаче " Юроклиър ", която е владеене на тържища и банки и " Клиърстрийм ", която е част от немската " Дойче бьорзе ", оповестиха, че стопират да осчетоводяват търговски покупко-продажби с съветски скъпи бумаги в единодушие със глобите на Европейския съюз против Кремъл.

В публично изказване за организация " Ройтерс " НРД удостоверява, че " са вероятни закъснения на заплащанията, които минават през интернационалните депозитари ". Руският депозитар добавя, че " това може да е обвързвано с ръчна обработка на ордерите, имащи отношение към съветски компании, както и с нуждата за приемане на зелена светлина от европейските регулатори ". " Клиърстрийм " и " Юроклиър " не са създали коментар по тематиката.

Засегнатите заплащания

Руските компании би трябвало да погасят външни отговорности за 18.5 милиарда щ. $, в това число лихвени преводи, до края на годината, по оценка на анализатори на капиталовата компания " Ай Ти Ай кепитъл ". Отделно, съветското министерство на финансите дължи други 3.4 милиарда $ по държавни еврооблигации. 

Руските притежатели на най-малко четири корпоративни еврооблигационни излъчвания се борят да получат дължимите преводи, настояват " Ай Ти Ай кепитъл " и компаниите, по-специално стоманодобивните корпорации  " Новолипецк " и " Северсталь ", държавните съветски железници и производителят на торове " Еврохим ".

" Новолипецк " осведоми в публично изказване на 22 март, че е платил копоните по еврооблигационна емисия с падеж през 2024-а и задграничните вложители към този момент са почнали да получават преводите си, до момента в който съветските към момента не са. Руският железен колос изяснява, че това се дължи на обстоятелството, че " Юроклиър " и " Клиърстрийм " към този момент не работят с НРД. Компанията добавя, че " сега не вижда правни учредения, които не разрешават западните медиатори да обработват заплащанията на съветските жители ".

" Северсталь ", чийто главен акционер Алексей Мордашов бе глобен персонално на 28 февруари, също има проблеми с обработката на сумите по купоните, които би трябвало да получи. Запознато с въпроса лица е уведомило " Ройтерс ", че заплащането, направено през предходната седмица от компанията по дългови бумаги с падеж през 2024-а, към момента чакат да бъдат обработени от " Ситибанк ", като гратисният интервал изтича на 23 март.

Руските железници и " Еврохем " към този момент не са коментирали проблемите.

От своя страна, НРД е декларирал, че е получил заплащания по еврооблигации от " Юроклиър ", само че не ги придвижва до момента в който западният контрагент не получи утвърждение от европейските регулатори. " След повдигане на възбраната, те ще бъдат обработени, както нормално ", прибавя съветският депозитар. 

Предстоящи преводи

Плащанията по купони, дължими през идващите няколко дни, са от " Газпром " и от най-голямата интегрирана съветска компания за петрохимикали " Сибурал " на 23 март, Руските железници на 25 март и компанията за рандеман на злато " Полиус " на 28 март, тъкмо когато Москва би трябвало да направи идващия превод по задгранични облигации. 

Руското финансово министерство към този момент изплати 117 млн. щ. $ и по-късно още 66 млн. $ за купони по еврооблигационни излъчвания, като задграничните вложители са получили средствата.

Руският финансов ежедневник " Коммерсант " заяви на 23 март, позовавйки се на източник от огромна брокерска компания, че някои съветски притежатели на държавни еврооблигации не са получили дължимите лихвени суми. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР