Руските и украинските сили продължават да си разменят твърдения за

...
Руските и украинските сили продължават да си разменят твърдения за
Коментари Харесай

Русия прилага ирански тактики за ядреното разоръжаване

Руските и украинските сили не престават да си разменят изказвания за обстрел на Запорожката АЕЦ, в това число на Десетата конференция за преразглеждане на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие.

На 27 август Русия блокира предложение, целящо подсилване на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие , като възрази против уговорка, отнасяща се до украинския надзор върху Запорожската атомна електроцентрала.

Украинската задача към Организация на обединените нации разгласява изказване, подписано от огромна част от страните, подписали Договора, в което се осъжда съветската експанзия в Украйна, нуклеарната изразителност и провокативните изказвания като " несъвместими с неотдавнашното взаимно изказване на водачите за попречване на нуклеарна война и отбягване на конкуренцията във въоръжаването ".

Освен това Русия стартира да ползва тактики, сходни на тези, употребявани от Иран, в опит да манипулира и вероятно да забави задачата на Международната организация за атомна енегрия (МААЕ) в централата.

На 27 август Ню Йорк Таймс заяви, че МААЕ е образувала задача, състояща се от ръководителя на МААЕ Рафаел Мариано Гроси и 13 специалисти от " най-вече неутрални страни ", които да посетят Запорожската атомна електроцентрала за наблюдаване през идната седмица. От листата с специалисти по-специално са изключени Съединените щати и Обединеното кралство, които Русия счита за незаслужено пристрастни.

МААЕ декларира, че продължава да води дейни съвещания за идната задача. Украински публични източници оповестяват, че съветските специфични сили изтезават чиновници на Запорожката АЕЦ, с цел да им попречат да разкрият нарушавания на сигурността пред инспекторите на МААЕ, че съветските управляващи се пробват да лимитират наличието на украински чиновници в централата и че окупационните управляващи са почнали да събират подписи от поданици на Енергодар с искане за преустановяване на украинския обстрел, с цел да ги показват на инспекторите.

Манипулирането на националността на инспекторите и офанзивите против " справедливостта " на инспекциите на МААЕ са тактики, които Иран от дълго време употребява, с цел да замаже възпрепятстването на инспекциите на МААЕ.

Припомняме, че в петък Русия блокира приемането на взаимна декларация от конференцията на Организация на обединените нации за нуклеарното разоръжаване . Договорът за неразпространение на нуклеарното оръжие, който се преразглежда на всеки пет години от 191-те страни, поставили автограф под документа има за цел да предотврати разпространяването на нуклеарни оръжия.

Русия се опълчи на проектотекста, базирайки се точно на военните дейности на украинските нуклеарни централи, по-специално в Запорожие, и изразявайки " сериозна угриженост " от обстановката в АЕЦ Запорожие, в която съветските войски влязоха и управляват от началото на март месец.

Представителят на Русия, Игор Вишневецки, съобщи, че в плана за финален текст липсва " баланс ". " Нашата делегация има едно главно несъгласие по някои параграфи, които са искрено политически по своя темперамент ", сподели той.

Австралийският външен министър Пени Уонг и представителят на ДАЩ изрекоха отчаяние от неналичието на съглашение, признат от всички останали страни и най-много от дейностите на Русия.

Самата среща трябваше да се организира през 2020 година, само че бе отсрочена поради пандемията. Участниците в последния обзор през 2015 година също не съумяха да реализират съглашение.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР