Руски хакери са били в системата на украинския телекомуникационен гигант

...
Руски хакери са били в системата на украинския телекомуникационен гигант
Коментари Харесай

Руски хакери удариха „катастрофално“ най-големия украински телеком

Руски хакери са били в системата на украинския телекомуникационен колос " Киевстар " най-малко от май предходната година вследствие на хакерска атака, която би трябвало да послужи като " огромно предизвестие " за Запада, оповестява Reuters, базирайки се на ръководителя на украинската работа за кибершпионаж.

Хакерската офанзива, една от най-сериозните след пълномащабното навлизане на съветските войски преди близо две години, e прекъснала за няколко дни от 12 декември услугите на най-големия украински телекомуникационен оператор, който има над 24 милиона консуматори.

В изявление за осведомителната организация Иля Витюк, началник на отдела за киберсигурност на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), разкрива извънредни детайлности за хакерската офанзива, която съгласно него е предизвикала " пагубни " опустошения и е имала за цел както да нанесе психически удар, по този начин и да събере разследваща информация.

" Тази офанзива е огромно обръщение, огромно предизвестие освен за Украйна, само че и за целия западен свят, с цел да разбере, че в действителност никой не е недостижим ", споделя той, като подчертава, че " Киевстар " е богата частна компания, която влага доста в киберсигурността.

Атаката е изтрила " съвсем всичко ", в това число хиляди виртуални сървъри и компютри, споделя още той и я дефинира като евентуално първия образец за в действителност разрушителна хакерска атака, която " изцяло унищожава ядрото на телекомуникационен оператор ".

По време на следствието си СБУ открива, че хакерите евентуално са се пробвали да обхванат в " Киевстар " през март или по-рано:

" Засега можем да кажем сигурно, че те са били в системата най-малко от май 2023 година Но не можем да уточним от кой момент са имали цялостен достъп: евентуално най-малко от ноември ".

По оценка на СБУ хакерите са получили достъп до персонална информация, данни за местонахождение на телефоните, SMS-съобщения на потребителите и друга сериозна информация.

Говорител на " Киевстар " декларира, че компанията работи в тясно съдействие със СБУ за следствие на офанзивата и ще предприеме всички нужни стъпки за елиминиране на бъдещи опасности.

В последна сметка СБУ е помогнала на " Киевстар " да възвърне системите си в границите на няколко дни и да отблъсне следващи хакерски атаки.

„ Киевстар “ е най-големият от трите съществени телекомуникационни оператора в Украйна, като доставя услуги на към 1,1 млн. украинци, които живеят в дребни градове и села, където няма други снабдители.

Руският песъчлив червей

Разследването на офанзивата е мъчно поради изтриването на осведомителната инфраструктура на " Киевстар ". Витюк декларира, че е " съвсем сигурен ", че тя е осъществена от Sandworm (в превод песъчлив червей) - звено за кибервойна на съветското военно разузнаване, което е обвързвано с хакерски атаки против цели по целия свят. Преди година Sandworm се пробва да проникне в различен украински телекомуникационен оператор, само че опитът е засечен от Киев, защото самото СБУ е било по това време в съветските системи.

Според Витюк моделът на държание подсказва, че телекомуникационните оператори могат да останат цел на съветските хакери. По думите му през предходната година СБУ е предотвратила над 4500 огромни хакерски атаки против украински държавни органи и сериозна инфраструктура.

Следователите от СБУ към момента работят, с цел да открият по какъв начин е проникнато в мрежата на най-големия телеком в страната и какъв вид злотворен програмен продукт е бил употребен, само че са безапелационни, че става дума или за фишинг акция с „ троянски кон “, или някой е помагал от вътрешната страна.

Ако става въпрос за вътрешен пробив, то неговия източник не е имал високо равнище на достъп, защото хакерите са употребявали злотворен програмен продукт за кражба на хешове на пароли, предизвестяват още от СБУ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР