Руски гражданин, поискал международна закрила у нас, получи отказ от

...
Руски гражданин, поискал международна закрила у нас, получи отказ от
Коментари Харесай

Страната ни отказва убежище на руснак с повиквателна за мобилизация

Руски жител, изискал интернационална протекция у нас, получи отвод от Агенцията за бежанците, съобщи Българска национална телевизия. Той и неговият юрист апелират административния акт и чакат решението на съда. Мъжът е фармацевт и бяга от родината си, защото не желае да бъде мобилизиран и се афишира срещу войната на Русия с Украйна.

По негово предпочитание самоличността му не се загатва, защото се опасява да не бъде екстрадиран в Русия. Той е от Москва - там минава наложителна военна работа и в този момент се води в ресурс. Малко след началото на войната майка му получава повиквателна, само че тогава той към този момент е напуснал родината си.

" Когато стартира войната аз мислех - смешка, че не може с нашия приятелски народ, славяни, че вършим някакви военни дейности и убиваме тях. Аз по принцип съм фармацевт. Аз би трябвало да церя, да оказвам помощ на хората, а те желаят да ме вземат на война, където би трябвало да умъртвявам. " – споделя той.

 Първо бяга в Беларус, а по-късно идва в България, само че не получава протекция, защото през юли му отхвърлят статут на емигрант. Въпреки това си намира квартира и работа в завод за мебели в Банско. Мечтата му е да работи по специалността си.

  " Просто да мога да пребивавам тук умерено, публично, легално. И отбрана, интернационална от Русия, тъй като ме търсят и желаят да ме вземат в армията. Казват, че няма никакви аргументи да ми дадат статут. Те мислят, че аз нямам никаква заплаха за живота, никакво политическо гонене " – споделя съветският емигрант.

Според неговия юрист, организацията няма никакви учредения да издаде отвод и би трябвало съдът да поправи тази неточност.

" В един миг какво се получава - че ние връщаме хора на една терористична страна, която ще ги изпрати в Украйна да убиват украинци. За мен решението е безусловно незаслужено и съм уверен, че съдът ще поправи тази неточност. Ако не му дадът статут, той не може да остане тук. Но имам вяра, че ще остане и се надявам оттук-нататък Държавната организация за бежанците да дава статут и на други такива младежи, които са избягали от режима на Путин. " – разяснява юрист Марио Биков.

От агецията обявиха, че преценката им е строго самостоятелна за всеки случай и че не следва да разясняват изложените претекстове, защото решението не е влезнало в действие.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР