Руската централна банка (РЦБ) заяви, че от вторник спира покупките

...
Руската централна банка (РЦБ) заяви, че от вторник спира покупките
Коментари Харесай

Руската централна банка спира покупките на злато

Руската централна банка (РЦБ) съобщи, че от вторник стопира покупките на злато от комерсиалните банки, с цел да отговори на нарасналото търсене на благородния метал от страна на съветските семейства, оповестява БНР.

" В момента търсенето от семействата за закупуване на физическо злато под формата на кюлчета се е нараснало, по-специално заради премахването на налога върху добавената стойност върху тези интервенции “, се споделя в изказване на централната банка.

РЦБ съобщи, че ще спре своите покупки на злато от банки от 15 март, само че без да споделя какъв брой дълго ще продължи смяната.

Централната банка увеличи на 28-ми февруари главния си лихвен % до 20% от 9,5%, защото рублата се срина до рекордно ниски равнища и хората се втурнаха да теглят пари от банките, откакто Западът наложи невиждани наказания против Русия за нейната инвазия в Украйна.

Централната банка, която ще заседава в петък, също по този начин организира ежедневни репо търгове с банките, до момента в който кредитните институции се борят да ръководят своята ликвидност.

Западните наказания откъснаха Русия от основни елементи на международните финансови пазари и замразиха съвсем половината от златните и валутни запаси на страната на стойност 640 милиарда $, предизвиквайки най-тежката икономическа рецесия от рухването на Съветския съюз през 1991 г.

Анализатори от огромната съветска банка VTB Bank споделиха, че решението на централната банка наподобява разумно, като се има поради, че загубата на достъп до 300 милиарда $ от нейните запаси значи, че делът на златото в наличните ѝ запаси е повишен до 40% от 21%.

" С цел диверсификация на запасите на централната банка, сега няма смисъл да се натрупват запаси в злато ", споделиха анализатори на VTB.

Те прибавиха, че структурният ликвиден недостиг на банковия бранш е намалял до по-малко от 4 трилиона рубли (36 милиарда долара) до началото на тази седмица от рекордните 7 трилиона рубли, което значи, че острата фаза на недостига на ликвидност е отминала.

В тази обстановка към този момент нямаше смисъл централната банка да купува злато от банките, с цел да поддържа ликвидност, сподели VTB.

Други анализатори пък показват, че жителите, които купуват благородни метали, ще оказват помощ за понижаване на размера на паричните средства, заливащи стопанската система, като също по този начин ще подкрепят ликвидността на банките.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР