Руската инвазия в Украйна може да предизвика глобална рецесия, тъй

...
Руската инвазия в Украйна може да предизвика глобална рецесия, тъй
Коментари Харесай

Световната банка: Задава се глобална рецесия

Руската инвазия в Украйна може да провокира световна криза, защото цените на храните, силата и торовете не престават да порастват с рекордни темпове.

Това предизвестие насочи ръководителят на Световната банка Дейвид Малпас.

Малпас съобщи, че "не вижда по какъв начин международната стопанска система би избегнала рецесията ".

По думите му, поредицата от локдауни поради ковид в Китай усилва рисковете от закъснение на растежа.

"Идеята за удвояване на цените на силата е задоволителна, с цел да провокира криза сама по себе си “, добави той.

Миналия месец Световната банка понижи прогнозата си за световния стопански напредък за тази година с съвсем цялостен процентен пункт до 3.2%.

Дейвид Малпас е на мнение, че доста европейски страни към момента са прекомерно подвластни от вноса на нефт и газ от Русия.

В рамките на виртуално събитие, проведено от Търговската камара на Съединени американски щати, ръководителят на Световната банка разяснява, че опитите на Москва за понижаване на доставките на газ могат да доведат до доста закъснение в района.

По думите му, по-високите цени на силата към този момент тежат върху Германия, която е най-голямата стопанска система в Европа и четвъртата по величина в света.

Развиващите се страни също са наранени от дефицит на торове, храна и сила.

Малпас изрази и угриженост по отношение на локдауните в някои от огромните градове в Китай, в това число финансовия, индустриален и транспортен център в Шанхай.

"Китай към този момент минава през интервал на известно стесняване на пазара на недвижимите парцели. Прогнозата за растежа на Китай, още преди нахлуването на Русия в Украйна, беше доста понижена за 2022 година ", сподели той.

Междувременноq китайският министър председател Ли Къцян сподели, че втората по величина стопанска система в света е била наранена по-силно от последния кръг от противоепидемични ограничавания, в сравнение с при започване на пандемията през 2020 година Той прикани за повече дейности от страна на чиновниците за рестартиране на фабриките след локдауните.

„ Напредъкът не е приемлив. Някои провинции оповестяват, че единствено 30% от предприятията са отворили още веднъж. Съотношението би трябвало да се увеличи до 80% в границите на къс интервал от време “, съобщи Ли Къцян.

В десетки китайски градове през март и април беше наложена цялостна или частична карантина. Мерките доведоха до внезапно закъснение на икономическата интензивност в цялата страна.

През последните седмици формалните данни демонстрират, че са наранени огромни елементи от стопанската система - от производителите до търговците на дребно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР