Стокилометров активен разлом заплашва със земетресение от 7 степен турския

...
Стокилометров активен разлом заплашва със земетресение от 7 степен турския
Коментари Харесай

100-километров разлом заплашва с трус от 7 по Рихтер Югоизточна Турция

Стокилометров деен разлом заплашва със земетресение от 7 степен турския окръг Хаккяри в югоизточната част на страната, предизвестяват специалисти, изследвали разлома. Проучването, осъществено от учени от факултета по геология на Истанбулския университет „ Джеррахпаша “, демонстрира, че разломът сред градовете Шемдинли и Юксекова минава отчасти през обитаем регион, съобщи турската частна телевизия НТВ, написа Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Този разлом се простира до Ирак и крие капацитет да генерира земетресение с магнитуд от 7 степен, описа проф. Хюсеин Йозтюрк, началник на геоложкия факултет в университета.

Според учените по тази разломна линия отдавна не са ставали трусове и няма регистрирани данни за такива в предишното. Взети са проби, с цел да се дефинира възрастта на разлома. 

„ Можем да кажем, че тук не е имало земетресение отдавна и че рискът се е засилил и силата се е натрупала в този регион “, изясни проф. Йозтюрк.

„ Това е разлом с дължина към 100 километра. Той може да провокира земетресение с магнитуд 7, когато се раздра “, посочи той и добави, че заради почвената конструкция град Юксекова би бил по-застрашен в сравнение с Шемдинли при възможен мощен трус в региона.

Две трусове на 6 февруари предходната година със мощ 7,7 и 7,6 лишиха живота на над 53 000 души в Югоизточна Турция. Милиони хора останаха без домове, откакто цели градове бяха изравнени със земята.

През лятото на предходната година сеизмолог предизвести и за вероятен мощен трус в Истанбул.

Вероятността за земетресение с магнитуд 7 или повече в региона на Истанбул е над 60%, само че мегаполисът не е подготвен за него, поради което при сходно развиване може да има доста жертви. Това разяснява известният турски сеизмолог Наджи Гьорюр.

През август 1999 година регионът на Истанбул, който е ситуиран на границата сред Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтресен от земетресение с магнитуд 7,6. По публични данни тогава починаха над 17 000 души, по неофициални данни – близо 40 000 души, а 45 000 бяха ранени. 

Турските сеизмолози неведнъж предизвестяват за допустимо ново мощно земетресение в региона на Истанбул. Според тях при земетресения с магнитуд 7 и повече към 90 000 здания в 16-милионния град може да рухнат, а 260 хиляди ще бъдат развалени и ще станат необитаеми, поради което ще са нужни краткотрайни жилища за 4,5 млн. поданици.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР