Русия трета седмица не може да превземе Украйна, въпреки очакванията

...
Русия трета седмица не може да превземе Украйна, въпреки очакванията
Коментари Харесай

Руснаците не разполагат с реална картина за това, което се случва в Украйна и по света

Русия трета седмица не може да превземе Украйна, макар упованията за бърз боен триумф. Това насочи вниманието към тесния кръг към Путин, където се взимат решенията. И повдигна въпроса дали не са получавали неверна информация, написа " Свободна Европа ".

На 25 февруари, ден след началото на нашествието на Русия в Украйна, съветски народен представител, внук на един от най-известните дипломати на 20 век, сподели пред съветската Дума следното: „ Врагът ще бъде надвит и успеха ще бъде наша. Нямам никакви подозрения в това “. Въпросният народен представител се споделя Вячеслав Никонов и е внук на Вячеслав Молотов. Същият, който договаря пакта за ненападение Молотов-Рибентроп, с който Съветският съюз и Нацистка Германия се договорят да си поделят Полша и по-голямата част от Източна Европа и който води до началото на Втората международна война.

Повече от 20 дни след началото на войната в Украйна, думите на Никонов, които неведнъж бяха повтаряни от доста съветски политици, към момента съставляват мираж. По-голямата, по-добра, по-мощна, реформирана и осъвременена съветска войска се очакваше да прегази доста по-малките украински сили. В прогнозите на Кремъл съветските войски трябваше да бъдат приветствани в Украйна. Ако не с отворени прегръдки - то, в най-лошия случай, да срещнат слаба опозиция. Украинското държавно управление трябваше да се разпадне или да избяга, с което да освободи място, което Кремъл да запълни с комфортни и послушни управници.

Нищо от това не се случи.

Разминаването сред прогнозите и действителността накара десетки анализатори да стартират да търсят отговор на въпроса какво тъкмо се обърка. Беше издигнат и още един значим въпрос – дали мощният човек в Кремъл и неговите доближени не са взели неприятни решения въз основата на неверна информация?

„ Всичко върви по проект “. Или пък не

На 11 март, по време на видеоконферентна среща с Владимир Путин, министърът на защитата Сергей Шойгу отхвърли сходна опция.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

„ Владимир Владимирович, всичко върви по проект. Това ви докладваме всеки ден през миналата седмица “, сподели Шойгу, който е един от най-близките хора до Путин. Централно разузнавателно управление на САЩ обаче е на друго мнение. Директорът на американската разследваща организация Уилям Бърнс сподели по време на чуване в Конгреса на Съединени американски щати на 8 март, че Путин и съветниците му не са очаквали, че Украйна е способна на сходен отпор. „ Мисля че Путин е гневен и отчаян сега. Представянето на личните му сили е доста неефективно “, сподели Бърнс.

По време на същото чуване директорката на националното разузнаване Ейврил Хайнс даде сходни сведения пред конгресмените. „ От това, което следим, Москва подцени силата на украинската защита и [надцени] степента на личната си подготовка. Това включва зле направен проект, логистични проблеми и проблеми с духа на бойците “ сподели тя.

„ Черната кутия “ на решенията на Путин

Начинът, по който Кремъл взема стратегически решения, е прочут като „ черна кутия “. Това наименование идва поради усложненията, които задграничните разследващи служби изпитват при опита да обхванат и схванат метода на мислене на водачите в Москва.

Месеци наред, преди началото на нашествието на 24 февруари, разузнаванията на страните от Запада твърдяха, че кръгът на съветници към Путин се е свил доста. Не е ясно доколко това е обвързвано със спада на доверието на президента по отношение на тях, нито дали е функционалност на втвърдените ограничения за допускане на хора до Путин поради пандемията от COVID-19. Без значение от аргументите, измежду най-близките до Путин сега са най-войнствените представители на ръководството. Сред тях са шефовете на Федералната работа за сигурност (ФСБ), Министерството на защитата и още няколко души, които от години са доближени на президента.

Сред тях да вземем за пример е Николай Патрушев, който е секретар в Съвета по сигурност на Путин. Той е прочут с разпространяването на тайни теории за падението на Съветския съюз. Друг подобен, по данни на дългогодишния публицист и анализатор Михаил Зугар, е Юри Ковалчук. Той е богат банкер и дълготраен съдружник и другар на Путин още от времето му в кметството на Санкт Петербург през 90-те. Той е идеолог, който споделя възгледите на президента, свързани с „ комбинацията на православен християнски мистицизъм, антиамерикански теории на конспирацията и хедонизъм “.

„ По мое мнение, нашите ръководещи, освен че нямаха експертиза за Украйна (както и като цяло за някогашния СССР), само че и не желаеха да имат такава “, споделя Андрей Колесников, политически анализатор в Московския Карнеги център. По думите му ръководещите са пленници на личното си схващане за действителността и идеологическите показа “. Той дава образец с доста неразбираемата историческа идея за „ Руския свят “, която Кремъл показва като границите, които е имала имперска Русия през 19 в. и в които се пробва да се върне.

А какво прави разузнаването?

Както множеството разследващи служби, по този начин и ФСБ има отдели, които се занимават с политически разбори и разузнаване, което оказва помощ за вземането на решения на началниците, а след това и на самия Кремъл. Отделът на ФСБ, който се занимава с интернационалните политически разбори – Девета дирекция на Пети отдел, е направил поръчка за публични изследвания в Украйна при започване на февруари, седмици преди нашествието. Според основания в Лондон Британски кралски институт за защита и сигурност (RUSI), който е анализирал информацията от изследванията, резултатите от тях демонстрират широкоразпространено съмнение на украинците по отношение на институциите.

„ В речта си преди началото на нашествието Путин неведнъж уточни неуспеха на украинското държавно управление. Това беше отражение на картината, изобразена в изследванията на ФСБ. Докато тези изследвания може да са били точни във връзка с мнението на хората към онази дата, то споделя малко на руснаците във връзка с това, което ще се случи при инвазия “, пишат от RUSI в разбора си. Според един от откривателите на английската организация, получената информация е била добра, само че дейностите, които са подхванати въз основата ѝ, са били надалеч от оптималните. Преди началото на войната главните проблеми, обрисувани от украинците, са били тривиални неща като цената на храните и горивата, както и корупцията. „ Ако това е било употребявано, в случай че това е било в основата за решение за инвазия - „ в случай че влезем в Украйна, хората ще ни приветстват “, то информацията просто е била употребена доста зле “, сподели пред Свободна Европа Ник Рейнолдс от екипа на RUSI.

Кремълски интриги

В Русия обаче съвсем никой не приказва против войната. Това се дължи главно на обстоятелството, че съветските управляващи цензурираха всички опити за правдиво медийно отразяване на нашествието. Натискът от законодателите и регулатора Роскомнадзор докара до прекъсването на активността на самостоятелните медии и редица обществени мрежи. Стигна се до такава степен, че думите „ война “ и „ инвазия “ бяха неразрешени за приложимост.

На 11 март се появи информация от различен публицист, прочут с познанията си за службите и Кремъл, съгласно която шефът на Пети отдел във ФСБ и заместникът му са били задържани. Двамата са били обвинени в отклонение на средства, предопределени за интервенции в Украйна. Според разкритията на Андрей Солдатов двамата чиновници са били упрекнати и в това, че умишлено са подавали неверна информация за политическата обстановка в Украйна. „ В качеството на анализите в Русия, които правят оценка мястото на страната в днешния свят и връзките ѝ с съседите ѝ, оценката за настоящите събития, виждам съществено разкъсване с действителността “, сподели пред Свободна Европа Михалко Подоляк, един от основните съветници на украинския президент Володимир Зеленски. Според него руснаците " не разполагат с действителна картина за това, което се случва по света, в това число и в Украйна ".

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР