Търпението на академичната общност се изчерпва. Възнагражденията в сектора са

...
Търпението на академичната общност се изчерпва. Възнагражденията в сектора са
Коментари Харесай

Защо университетите излизат на протест?

Търпението на академичната общественост се изчерпва. Възнагражденията в бранша са на равнищата си от 2023 година, а административният състав на университетите е със заплати, близки до минималната в страната. Недопустимо е магистри да получават възнаграждения близки до хигиенистите. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. доктор Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите, във връзка плануваните протестни дейности на висшите образователни заведения в страната на 20 май.

По думите ѝ 140 млн. лева би коствало желаното нарастване. „ Законът за висше обучение го е записал, не го желаеме просто ние. Няма го обаче паричният поток от страна на страната, който да подсигурява това. ”

„ Отпадането на университетските такси не мина през Народното събрание. Казани са, че тези средства – към 150 млн., са налични. Ние продължаваме да събираме такси обаче. За признатите промени в закона обаче, свързани със заплащането, не знаем има ли средства ”, добави тя.

Според нея в последните 35 години България няма целенасочена политика в региона на образованието: „ Наблюдаваме последствията от политиката на страната през тези години. Качеството се реализира освен с положителни планове, а и с пари – средствата за висше обучение понижават. ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР