Русия ще си понесе последиците, ако използва мръсна бомба или

...
Русия ще си понесе последиците, ако използва мръсна бомба или
Коментари Харесай

САЩ предупреди Русия за тежки последици

Русия ще си понесе последствията, в случай че употребява " мръсна бомба " или прибегне до използването на нуклеарни оръжия, съобщи Нед Прайс, представител на американския Държавен департамент, съобщи Ройтерс.

Съединени американски щати и други западни страни упрекнаха съветския президент Владимир Путин, че възнамерява да предприеме по-решителни дейности в Украйна, като употребява претекста, че Киев се готви да сътвори " мръсна бомба " - бомба, с която се разпръсква радиоактивен материал.

" Ако президентът Путин прибегне до използването на по този начин наречената " мръсна бомба ", това сигурно би бил още един образец за бруталността му. Ще има последствия за Русия, в случай че тя употребява " мръсна бомба " или нуклеарно оръжие ". Нашата позиция по този въпрос е пределно ясна ", сподели Прайс пред публицисти.

Говорителят акцентира, че е значимо Москва да знае с " какви съществени последствия " ще се сблъска, в случай че прибегне до използването на " мръсна бомба " или на нуклеарно оръжие.

В същото време Прайс съобщи, че Съединените щати не разполагат с информация, че Русия се готви да употребява нуклеарни оръжия.

От своя страна Русия има намерение да повдигне в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации въпроса с хипотетичните проекти на Украйна да употребява " мръсна бомба " и прикани генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да направи всичко по силите си, с цел да предотврати " това извънредно закононарушение ", съобщи Ройтерс, като се базира на дипломатически източници.

На фона на настъплението на украинските сили в Херсонска област, високопоставени съветски представители се свързаха по телефона със свои западни сътрудници, с цел да ги осведомят, че подозират, че Украйна възнамерява да употребява " мръсна бомба " - бомба, с която се разпръсква радиоактивен материал.

Украинският президент Володимир Зеленски насочи насрещно обвиняване към Русия, че самата тя възнамерява да извърши нахлуване с " мръсна бомба ", а по-късно да хвърли виновността върху Украйна.

" Ако киевският режим прибегне до използването на " мръсна бомба ", ние ще преглеждаме това като акт на нуклеарен тероризъм ", се споделя в писмо на непрекъснатия представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя, адресирано до Антониу Гутериш и до Съвета за сигурност и до което Ройтерс си подсигурява достъп.

" Призоваваме западните страни да упражнят въздействието си върху режима в Киев и да го накарат да се откаже от рисковите си проекти, които заплашват интернационалния мир и сигурност. Призовава генералния секретар на Организация на обединените нации да направи всичко по силите си, с цел да предотврати това извънредно закононарушение ", акцентира Небензя в писмото си.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР