Военната помощ за над 6,5 млрд евро преминава през Европейският

...
Военната помощ за над 6,5 млрд евро преминава през Европейският
Коментари Харесай

В Брюксел са бесни заради ветото на Унгария, което блокира помощта за Украйна

Военната помощ за над 6,5 млрд евро минава през Европейският фонд за мир, който също е блокиран
Няколко европейски държавни ръководители не са скрили разочарованието си в понеделник (27 май) от систематичното блокиране на европейската помощ за Украйна от страна на Унгария, написа френската редакция на Euractiv, представена от " Фокус ".

Киев твърди, че има незабавна потребност от нея. Външният министър на Германия Аналена Бербок е декларирала, че е " неприемливо една страна да блокира с несъгласие тази извънредно значима за украинците помощ ".

" Настоятелно приканвам Унгария най-сетне да позволи още веднъж помощ за Украйна, с цел да резервира мира ", е коментирала още Аналена Бербок преди среща с сътрудниците си от Европейски Съюз в Брюксел.

Военната помощ за Украйна, възлизаща на повече от 6,5 милиарда евро, минава през специфичен фонд, Европейският фонд за мир (EPF), който също е блокиран.

" Не може да се одобри една страна, която одобри тази сума на масата на държавните и държавни ръководители (от ЕС) преди няколко месеца, в този момент да блокира тази решаваща помощ за Украйна ", е допълнила външният министър на Белгия Хаджа Лахбиб.

Европейски Съюз реши да употребява Фонда за мир, с цел да трансферира приходите от съветски активи, имобилизирани в Европейски Съюз, в Киев. Тези доходи съставляват сред 2 и 2,5 милиарда евро годишно. Всъщност тази сума може да помогне на Украйна да закупи оръжия, като се има поради, че целият механизъм е блокиран от унгарското несъгласие. Около " 41% от всички решения, взети от Европейски Съюз за Украйна, сега са блокирани от Унгария ", е коментирал литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в понеделник.

Унгария също стопира формалното разкриване на договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, като се има поради, че болшинството от страните членки желаят това да се случи преди края на юни, съгласно дипломатически източници.

Будапеща постоянно е считала, че към момента не са изпълнени всички условия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР