Русия приветства декларацията на лидерите на Г-20, в която се

...
Русия приветства декларацията на лидерите на Г-20, в която се
Коментари Харесай

Кремъл хареса декларацията на Г-20

Русия приветства декларацията на водачите на Г-20, в която се загатва " голямото човешко страдалчество ", породено от войната в Украйна , като " уравновесен текст ", върху който съветските дипломати са работили настойчиво, с цел да повлияят, оповестява " Ройтерс ".

Руската инвазия в Украйна беше водеща тематика на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, като разногласията по отношение на формулировката на окончателния документ продължиха до последните часове на срещата.

В раздела за Украйна - точка 3 от документа с общо 52 точки - водачите декларират: " Повечето страни членки изрично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя предизвиква голямо човешко страдалчество и изостря съществуващата неустойчивост в международната стопанска система - лимитира растежа, усилва инфлацията, като нарушава веригите за доставки, покачва енергийната и продоволствената неустановеност и ускорява рисковете за финансовата непоклатимост ".

В документа се отбелязва, че има и " други гледни точки и разнообразни оценки на обстановката ", като се показва, че Г-20 " не е форумът за решение на проблеми със сигурността ".



Кремъл разгласява цялостен и прецизен съветски превод на декларацията на формалната си интернет страница - неочакван ход, като се има поради, че формулировката му беше мощно сериозна към Москва.

В изказването се употребява думата " война ", а също се загатват " експанзията на Руската федерация против Украйна " и настояванията на множеството страни от Г-20 за " цялостно и абсолютно евакуиране " на съветските сили от украинска територия.

На съветските медии е неразрешено да употребяват термините " война " или " инвазия ", с цел да посочват това, което Москва назовава " специфична военна интервенция " в Украйна.

Законите, признати след нашествието на 24 февруари, дефинират санкции до пет години затвор за дискредитиране на съветските въоръжени сили и до 15 години за разпространяване на съзнателно погрешна информация за тях.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че окончателният текст е достижение за Русия.

" Различията в методите и в гледните точки бяха маркирани и записани във финалната декларация. Разбира се, нашите специалисти, външното министерство поставиха доста старания, с цел да се роди подобен уравновесен текст " , посочи той пред кореспонденти.

Русия твърди, че задачата на военните ѝ дейности в Украйна е да отстрани рисковите националисти и да отбрани рускоезичното население. От своя страна Украйна и Западът упрекват Москва, че се стреми към непровокирано империалистическо присвояване на земя.

Източник: News.bg


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР