Русия няма намерение да засили военното си присъствие в района

...
Русия няма намерение да засили военното си присъствие в района
Коментари Харесай

Москва: Не смятаме да засилваме военното си присъствие в Ормузкия проток

Русия няма желание да ускори военното си наличие в региона на Ормузкия пролив след неотдавнашните набези против петролни танкери там. Това декларира ръководителят на комисията по защита в Държавата дума Владимир Шаманов, представен в "Известия ". Руски кораби не са застрашени, така че няма и предпоставки за усилване на ограниченията за сигурност, изяснява той.

"Русия и Китай към този момент се въздържат от прибързани решения по модела на Вашингтон ", отбелязва "Известия ". Междувременно Съединени американски щати, Англия и Саудитска Арабия изпратиха към този момент спомагателни сили в Оманския залив - сякаш с цел да охраняват корабите им от иранската опасност. Другите европейски страни обаче въобще не реагираха на явната провокация против Иран; надлежно случаят надали ще скапе връзките им с Ислямската република, уверени са специалисти, говорили пред изданието.

Германският външен министър Хайко Маас да вземем за пример обществено изрази съмнение към показаните от Съединени американски щати доказателства, че Техеран е забъркан във взривяването на двата танкера. Според ориенталиста Владимир Фитин реакцията на Берлин за следващ път потвърждава, че западните европейци няма толкоз елементарно да се откажат от партньорството с Иран. "Изявленията на Съединени американски щати, че Техеран е забъркан в офанзивите, са по този начин подправена вест като изказванията им, че държавното управление на Башар Асад употребило химически оръжия ", декларира специалистът. "Западните европейци не са толкоз слепи, че да кълват на всяка примамка, подхвърлена от Вашингтон. Всички те отлично схващат, че това е бездоказателствено обвиняване, по тази причина, както и в тази ситуация с нуклеарната договорка, няма бързешком да скъсат с Иран. "

Фитин не чака Европейски Съюз да предприеме санкционен напън против Техеран, най-малко до момента в който завърши интернационалното следствие на нападенията в Оманския залив. Освен това показва подозрения, че зад тях може да стоят израелците. При все че "Мосад " има в актива си сходни интервенции и по принцип за Израел ще е преференциално да отслаби Иран, потреблението на магнитни мини е прекомерно недодялан способ от техническа позиция, счита той. Според мен израелците водят по-сериозни и премислени интервенции. Възможно е зад офанзивата да не стои някоя страна, а обособена формация или компания, прибавя аналитикът. Интересно е също по какъв начин ще се държат в "танкерната борба " играчи като Катар и Оман, поддържащи здрави връзки с Иран, написа "Известия ".

Оман постоянно е прекомерно внимателен в обстановки от този жанр и надали ще рискува връзките си с Техеран или Рияд, изяснява наблюдателката Елена Супонина. "Тъкмо в противен случай - оманската равноотдалеченост, трезвата оценка за събитията ще се търсят извънредно доста за ходатайство сред Иран и страните от Персийския залив или Съединени американски щати, каквото е належащо тъкмо в този момент ", акцентира тя.

"Нещата с Катар обаче не са толкоз елементарни - след рецесията от 2017 година, когато на процедура всички страни от Залива и Египет скъсаха дипломатическите си връзки с Доха, емирството стартира да укрепва връзките си с Иран и Турция. И през днешния ден арабските монархии, подтиквани от Вашингтон, се пробват отново да завоюват Катар на своя страна в общата си битка против Техеран. В края на май саудитците поканиха катарския емир на незабавно свиканата в Мека среща на върха на Съвета за съдействие в Залива, само че двустранните връзки по този начин и не се затоплиха, показва вестникът. Все още е прекомерно огромно недоверието сред тези страни, прекомерно мощна - персоналната ненавист сред принцовете ", акцентира Супонина.

Атаката против петролните танкери в региона на Залива очевидно не е последна. Съединени американски щати ще продължат играта си против Иран и отново ще провеждат сходни провокации, добавя пред "Известия " Владимир Фитин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР