Русия и Украйна ще подпишат днес следобед в Истанбул споразумение,

...
Русия и Украйна ще подпишат днес следобед в Истанбул споразумение,
Коментари Харесай

Русия и Украйна ще подпишат важно споразумение днес

Русия и Украйна ще подпишат през днешния ден следобяд в Истанбул съглашение, препоръчано от Организация на обединените нации, за освобождение на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, заяви канцеларията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предадоха осведомителните организации.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш ще участва на събитието дружно с турския президент Ердоган и представителите на Русия и Украйна. Церемонията по подписването ще се състои в двореца Долмабахче в 13,30 ч. по Гринуич (16,30 ч. локално и българско време).

Според турски представители, представени от АП, с изключение на деблокирането на зърнения експорт от Украйна, съглашението ще включва и позволение за износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се в Истанбул да бъде основан координационен център за експортните доставки с присъединяване на представители на Организация на обединените нации, Турция, Русия и Украйна.

Миналата седмица украински и съветски представители реализираха в Истанбул кардинално съглашение по проекта. Той планува взаимен надзор на корабите, когато те потеглят от и идват в черноморски пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища. Според турски източници меморандумът съдържа три точки, които се отнасят до износа на към 25 милиона тона зърно, чакащо на украинските пристанища.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР