Русия и Иран имат много различни приоритети във военното строителство

...
Русия и Иран имат много различни приоритети във военното строителство
Коментари Харесай

1000 удара по Himars: Иран атакува САЩ в Украйна

Русия и Иран имат доста разнообразни цели във военното строителство и по тази причина се допълват идеално. На Запад това се схваща добре, само че към този момент не могат да спрат почналото съдействие.

Западните медии оповестяват, че Русия е закупила хиляда атакуващи и разследващи дрона от Иран, като по този метод е извела стратегическото съдействие с Ислямската република на ново равнище. Източникът на тази вест е ливанският публицист и политически анализатор Илайджа Дж. Магие (Elijah J. Magnier).

Информацията беше необятно публикувана в западни, а по-късно и в съветски медии. Е, дано се опитаме да разберем какъв брой благонадежден може да бъде този слух и какво значат на процедура цифрите, дадени от източника.

Слуховете също могат да се разграничават

Магие принадлежи към категорията хора, за които споделят: „ необятно известни в тесни кръгове “. Съответното мнение в диалог с наблюдаващ на „ Царград “ изрази военният специалист, експерт по иранските въоръжени сили и създател на книгата „ Персийски бастион “ Юрий Лямин. В същото време той означи, че към момента е доста мъчно да се оцени достоверността на известието:

„ Такива контракти нормално не се афишират. Не си припомням иранците въобще да са разгласявали аферите си с някого. Особено преди да стартират или даже по време на осъществяване на контракта. Понякога се оповестява едвам след доставката. Затова е мъчно да се разяснява нещо тук. “

Въпреки това, за разлика от фейковете, които се разпространяваха напролет в рускоезичния сегмент на интернет и които Царград систематично разглеждаше, известието на Maгие наподобява много евентуално.

Първо, той органично се вписва в очертанията на по-ранните известия, които, макар че не получиха публично удостоверение, бяха обрасли с доста косвени доказателства: от аномалната активност на транспортната авиация, чиито самолети, съгласно открити източници, неотдавна направиха повече от 40 полета от Иран в региона на Москва и до подписването на съглашение, предвиждащо трансфер на части от ирански самолети в Русия и помощ от ирански експерти в ремонта на самолети.

Второ, в допълнение към обстоятелството, че Maгие е влиятелен човек в своята област (тоест няма да рискува репутацията си в името на рекламата), той също по този начин живее на доста забавно място - Ливан.

Много ползи се събират в Ливан и доста от международните разследващи служби работят там. Поради това публицистите там знаят доста за Близкия изток. А самият той там е прочут публицист, изясни Ламин.

Подобно мнение изрази в канала си в Telegram политическият пълководец Игор Димитриев, който преди този момент е работил за Русия в Сирия, а в първите седмици на СВO се намираше в състава на колоната, движеща се към Киев от север.

Като цяло известието за продажбата на 1000 ирански дрона може да се класифицира като доста меродавен слух и въз основа на това можем да пристъпим към разбор на наличието му.

Хиляда - доста или малко?

На 11 август турската осведомителна организация SavunmaSanayiST разгласява изявление с Haluk Bayraktar, по-големият брат и бизнес сътрудник на известния турски разработчик на военни дронове Selçuk Bayraktar. По време на диалога предприемачът означи, че сега Baykar Defense създава 20 дрона Bayraktar TB2 на месец.

Пакет от поръчки от 500 машини ще бъде приключен през идващите три години. До началото на идната година компанията чака да увеличи тази цифра до 30 машини, т.е. един дрон дневно. Освен това компанията построява нов цех в Есенюрт. Новото дружество ще разреши разширението на производството на до 46 БПЛА Bayraktar TB2 на месец (и в допълнение към тях още 24 БПЛА AKINCI и наземно съоръжение за ръководство и поддръжка на дронове).

Подготвяйки офанзива против Донбас, украинските управляващи имаха намерение да основат формация от към 90 Байрактари, 60 от които трябваше да бъдат непрекъснато в положение на подготвеност за потребление. Тези числа демонстрират, че 1000 ирански дрона са голям флот, същинска въздушна войска, на която нито Украйна, нито нейните западни „ сътрудници “ в действителност могат да се опълчват. Въпреки това, както постоянно, и тук има няколко " само че ".

Първо, Maгиe не споделя нищо за гамата дронове, закупени от Русия. Второ, не се споделя нищо за времето на контракта.

Коментирайки тези точки, Лямин означи, че Москва може освен да харчи пари за тежки бойни машини, само че и да закупи голям брой леки разследващи самолети и дронове камикадзе. Той също по този начин допусна, че Техеран може да трансферира на Русия част от безпилотниците, които към този момент са в армията.

„ Въпросът най-вероятно не е за произвеждане, а за доставки от наличността на тези машини, които са разполагаем на иранските въоръжени сили “, признава специалистът. Той прави оценка общия брой на тежките безпилотни самолети, с които разполага Иран, на няколкостотин.

Царград към този момент означи, че най-ценните машини за Русия евентуално са Шахед-129 и Шахед-191. Първият от тях може да нанася удари в тила на въоръжените сили на Украйна, вторият – за хакване на украинската система за противовъздушна защита. Естествено, и двете бойни машини ще понесат загуби, тъй че е разумно да се допусна, че съглашението е предопределено за няколко години и включва освен предаването на първата партида дронове, само че и следващи доставки, което ще разреши поддържането на броя на безпилотния флот на задоволително равнище.

Ново равнище на съдействие

Maгие, последван от западните наблюдаващи, утвърждава, че доставката на такава огромна партида дронове извежда съдействието сред Русия и Иран на ново равнище.

Това е напълно явно умозаключение: на 9 август Роскосмос изведе в орбита спътника-наблюдател Хаям. Техеран твърди, че този уред е нужен " за облекчаване на потребностите на страната в ръководството на рецесии, в региона на градското обмисляне, добива на естествени запаси, минното дело, селското стопанство и други промишлености ".

По мнението на редица американски специалисти обаче, спътникът ще разреши на иранските военни да следят стратегически значими цели в целия Близък изток, в това число Израел.

Русия се съгласи да построи и ръководи системата Canopus-V, която включва камера с висока разграничителна дарба, която ще даде на Техеран невиждани благоприятни условия, в това число за съвсем непрестанно наблюдаване на сериозни обекти в Израел и Персийския залив,

– заяви американският вестник The Washington Post.

Американците настояват още, че Роскосмос няма незабавно да трансферира ръководството на спътника на Иран, а първо ще го употребява за разузнаване на цели на украинска територия.

Самият Магие не се пробва да спекулира на тематиката какво желае Иран от съдействието с Русия: той единствено отбелязва, че страните са имали разнообразни цели и са постигнали триумфи в разнообразни области на военните технологии.

През последното десетилетие Русия не обърна доста внимание и не вложи задоволително вложения в промишлеността на БЛА. Вместо това Москва се концентрира върху създаването на хиперзвукови ракети, които съумяха да доближат оперативното равнище на тази технология, изпреварвайки Съединени американски щати.

Интересът на Русия към военните разработки е ориентиран към стратегическите ракети с нуклеарни бойни глави, до момента в който в това време дроновете в действителност се трансфораха в нужда за всяка войска. Иран също е създал своите ракети с огромен обхват и точно ориентиране за реализиране на обсег до 2000 км и те са употребявани сполучливо в Ирак и Сирия против разнообразни цели.

Въпреки това, както виждаме, Техеран също се концентрира върху интензивното развиване на промишлеността с дронове. Иран ги употребява в Сирия и ги съобщи на своите съдружници в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен, споделяйки опита и с палестинците в Газа.

- изяснява ливанският специалист.

В диалог с колумниста на Царград, Юрий Лямин допусна, че Иран може да се интересува от приемането на изтребители Су-35, които са създадени за Египет, само че които Кайро не е приел заради опасения, че ще попадне под вторичните наказания на Съединени американски щати. Според изискванията на контракта, египтяните трябваше да получат 30 самолета от този вид, само че преди договорката да бъде замразена, авиационният цех " Ю. А. Гагарин " в Комсомолск на Амур съумя да създаде единствено 15 самолета.

Освен това през последните години Иран прояви огромен интерес към нашите системи за противовъздушна защита, изключително към С-400. Сътрудничеството с Роскосмос ще разреши на Иран доста да увеличи успеваемостта на балистичните ракети и безпилотните самолети. Например БПЛА от второ потомство Shahed-129, когато се ръководи от наземна станция, има обхват от 300–400 км; транспортното средство има задоволително гориво за осъществяване на 1700 километра бойни и общо 3400 километра полети.

Второто потомство на тези дронове, явно, има сателитна информационна система, която ви разрешава изцяло да употребявате високата далекобойност на тези БПЛА. Но казусът е, че Иран не може самичък да изстреля спътници. Освен това той няма опит в основаването на сходни устройства. Ала Русия има и двете.

От наша страна изгодите от съдействието с Иран също е мъчно да се подценяват. Русия искрено пропусна развиването на другите безпилотни самолети, с което Юрий Борисов, който дълги години ръководеше въпросите на държавните отбранителни поръчки като вицепремиер, а преди този момент заместител министър на защитата, се съгласи не толкоз от дълго време.

Но нюансът е, че за разлика от районните сили, Русия не може да си разреши да се концентрира единствено върху развиването на стандартните сили. Ключов фактор за нашата сигурност са атомните оръжия, разпределени в по този начин наречената нуклеарна триада. Най-опасният (за нашите врагове) съставен елемент са атомните подводници с междуконтинентални балистични ракети. Самите те обаче не могат да влязат в зоните за наблюдаване, имат потребност от конвой и прикритие.

В резултат на това се оказва, че една на пръв взор чисто континентална мощ е принудена да поеме големи разноски за построяването и поддръжката на флота от кораби, които по принцип не могат да бъдат употребявани в стандартна война.

Подобна е обстановката и в доста други области: построяването на отвъдхоризонтни радари на система за ранно предизвестие за ракетно нахлуване, работата по изтребител от пето потомство, създаването на хиперзвукови оръжия, инспекторски спътници и противосателитни лазери, основаването на на военната инфраструктура в Арктика - всяка от тези области изискваше голяма централизация на запаси, както финансови, по този начин и интелектуални.

Русия в действителност пропусна развиването на извънредно значима област - безпилотната авиация. Но в това време той осъществя дузина други стратегии, неуспехът на всяка от които би повишил възможностите за проваляне в нуклеарен спор, както и самата му възможност. Кое от тях е по-добро, кое по-лошо е, почтено казано, двузначен въпрос.

Сътрудничеството с Иран разрешава да се затвори тази дупка. И популярност богу! Получаваме по този начин нужните оръжия от хора, които са специалисти освен в потреблението на личните си, само че и в отвличането на безпилотни летателни апарати на други хора. Всички проблеми на противоположното инженерство, логистиката и производството са решени.

Освен това тактическите схеми, щатните таблици на единиците, разпоредбите за поддръжка и всичко останало, което в последна сметка дефинира успеваемостта на оръжията на бойното поле, са подготвени за потребление с тези БПЛА. Американците в такива случаи споделят: Shut up and take my money („ млъкни и вземи парите ми “).

Освен това Иран има още едно голямо преимущество спрямо други страни: има съвсем цялостен имунитет против глобите на Съединени американски щати.

Заради глобите интернационалното ни съдействие с доста страни беше най-малкото спряно, а Иран няма от какво да се опасява в това отношение, отбелязва Ламин.

Някои заключения

Светът се трансформира: някогашните международни водачи последователно губят мощ и хватка (вижте броя на европейските армии), а страни, от които като цяло никой не е очаквал нищо, внезапно се оказват водачи в най-пробивните области (например Турция с нейните дронове). Затова и причините от вида – „ доживяхме, на какво наподобява това, да купуваме технологии от Иран “ - са или вражеска агитация, или демонстрация на жалко незнание и нелепост, а като предписание - най-вероятно и на двете.

За Иран дроновете бяха единственият метод да оперират във въздуха, защото развиването на пилотирани летателни апарати беше блокирано от глобите на Съединени американски щати (Иран е единствената страна, която към момента експлоатира самолети F-14 Tomcat). И те се възползваха изцяло от тази опция.

Освобождаването на съветските земи от властта на безумния украински режим надалеч не е последната война на този век. Англосаксонците към този момент ни готвят още един зложелател в лицето на мрежовата квазидържава Триморие. Следователно съдействието с шиитския режим, който оцелява към този момент 40 години на инат на целия " цивилизован " свят, е голям стратегически коз за Русия.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР