Русия фактически се опитва да вземе за заложник Организацията за

...
Русия фактически се опитва да вземе за заложник Организацията за
Коментари Харесай

Председателят на ОССЕ – Русия се опитва да вземе организацията за заложник

Русия в действителност се пробва да вземе за пленник Организацията за сигурност и съдействие в Европа, като блокира вземането на значими решения от  ОССЕ. Това съобщи настоящият ръководител на организацията и външен министър на Полша Збигнев Рау при откриването на 29-ото съвещание на Съвета на министрите на ОССЕ в полския град Лодз.

" Ние предаваме председателството в ОССЕ при безусловно разнообразни условия от тези, при които го поехме на 1 януари. И това не е въпрос на философия или цели за управлението на ОССЕ, а се дължи на опитите на Русия да вземе ОБСЕ за пленник. " – уточни Рау, представен от Укринформ.

По думите му е доста необичайно да се слушат обвиняванията на съветската страна към полското председателство, което Москва упреква в пристрастност и " разрушение на правилата на ОБСЕ " на фона на държанието на самата Русия. Рау приведе образци за деструктивното държание на съветската страна:

" Това беше Русия, която през февруари не одобри Обновения разговор за европейската сигурност. Това беше Русия, която през март отхвърли продължаването на мандата Специалната мониторингова задача в Украйна. Това беше Русия, която през май блокира консенсуса за срещата на ОССЕ по въпросите на човешкото измерение. Това беше Русия, която през юни осуети продължаването на мандата на Офиса за планове в Украйна. Това беше Русия, която блокира назначението на председателство през 2024 година без да показва някакви аргументи за какво Естония не може да е допустим претендент. И най-после – в продължение на цялата година Русия непрекъснато блокираше приемането на бюджета на ОССЕ. Какво още ще блокира Русия? “.

Действащият ръководител на ОССЕ акцентира, че от 24 февруари интернационалната общественост и нейната  институционална мрежа е подложена на непрекъснато тестване от нападателната Русия, подкрепяна от следения от нея автократичен режим в Минск. Същевременно гласувания в Генералната асамблея на Организация на обединените нации и други интернационалните организации показват, че интернационалната общественост осъжда агресивното държание на Русия, добави той.

" Нашият отговор на това пренебрежение към нашите правила би трябвало да е неотложен, корав и явен. " – акцентира Рау.

Той посочи, че Полското председателство на ОБСЕ се е пробвало да резервира работата и достиженията на ОССЕ и да отбрани правилата й, предложило е разнообразни начинания, само че всички са били ни отхвърлени поради съветските имперски упоритости. " Заради тези упоритости не остана място за договаряния. Руският проект беше да стартира война и те го реализираха. А когато техният блицкриг не съумя, съветската експанзия стартира да става все по-жестока и безчовечна, довеждайки за жалост и до военни закононарушения. " – установи Рау.

По думите му, в този момент е освен юридическо, само че и морално обвързване да се потърси отговорност от причинителите на тези закононарушения и от лицата, които са вземали решенията.

По думите му, вземането на решения с консенсус в ОБСЕ " работи единствено в спокойно време ". Той подчертава върху нуждата от " метаморфоза, като се резервира предпочитаният фокус върху войната в Украйна ".

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР