Русия блокира две украински морски пристанища в Азовско море -

...
Русия блокира две украински морски пристанища в Азовско море -
Коментари Харесай

Русия заплашва износа на Украйна, блокира ключови пристанища в Азовско море

Русия блокира две украински морски пристанища в Азовско море - Бердянск и Мариупол, като на корабите е неразрешено както да влизат в тях, по този начин и да ги напущат, заяви украинският министър на инфраструктурата Володимир Омелян, представен от Reuters.

По думите на министъра 35 плавателни съда са възпрепятствани да правят естествени интервенции и единствено плавателни съдове, движещи се към съветските пристанища на Азовско море, имат позволение за влизане.

" Целта е елементарна - посредством блокиране на украинските пристанища на Азовско море, Русия се надява да изгони Украйна от личната ни територия - територия, която е наша в сходство с всички съответни интернационалните закони ", написа Омелян на профила си във Фейсбук.



Според него 18 кораба чакат да влязат в Азовско море - 4 за Бердянск и 14 за Мариупол. Освен това има опашка от 9 плавателни съда, чакащи да изоставен Азовско море, а 8 други кораба стоят покрай пристанищните кейове. Двете пристанища са основни за износа на зърно и метали на Украйна, както и за вноса на въглища.

Перспективите за експорт на зърно от Азовско море са неразбираеми за момента, съобщи през вчерашния ден украинският аграрни министър Максим Мартнюк. Зърненият експорт на страната ще бъде отклонен към Черно море, в случай че корабите не могат да се движат свободно в Азовско море.

Конфликтът сред Киев и Москва стартира, откакто през уикенда Русия конфискува 3 украински военни кораба, дружно с екипажите им покрай Кримския полуостров, защото съгласно Москва те нелегално са навлезли в съветски териториални води. Украйна изрично отхвърля тези обвинявания.

 Сблъсъкът сред Русия и Украйна в Керченския пролив заплашва износа през Черно море
Сблъсъкът сред Русия и Украйна в Керченския пролив заплашва износа през Черно море

Проливът е главен канал за доставки на зърно, нефт, минерали и дървен материал в района

Търговци оповестяват пред Reuters, че купувачите към този момент отхвърлят доставки от Азовските пристанища. Предполага се, че в Бердянск и Мариупол ще има малко или никакви покупко-продажби в близко бъдеще, тъй като купувачите не желаят да вземат колета от тези места.

" Като цяло няма огромна суматоха на пазара, защото износът от Азовските пристанища визира единствено към 4 до 5% от общия експорт на зърно отвън Украйна ", споделят търговеците пред Reuters.

Украинският рандеман на зърно през 2018 година доближи рекордните 68.2 млн. тона до 27 ноември. Очаква се през сезон 2018/19 износът да доближи 47 млн. тона, с което да сложи връх в исторически проект.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР