Румен Овчаров и Николай Малинов са обвинени в корупция и

...
Румен Овчаров и Николай Малинов са обвинени в корупция и
Коментари Харесай

„Магнитски“ отрови ГЕРБ: Прокуратурата образува досъдебно производство срещу „Вл. Горанов“

Румен Овчаров и Николай Малинов са упрекнати в корупция и шпионаж. Разследвани са Николай Малинов, Александър Николов, Иван Генов и Владислав Горанов. Борбата с престъпността, в частност с корупцията, е отговорност на трите управляващи (съдебната, изпълнителната и законодателната).

Вменяването на тази отговорност само и единствено на правосъдната власт демонстрира непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти.

Това припомня в позиция на прокуратурата във връзка декларираното от политически лица и представители на институции по отношение на наложените от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наказания по отношение на петима български жители – някогашни длъжностни лица.

Пълният текст на позицията:

Вменяването на тази отговорност само и единствено на правосъдната власт демонстрира непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти. Разкриването на закононарушенията е от компетентността на органите на Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност, които при определяне на данни за закононарушение следва да уведомяват прокуратурата.

Едва тогава прокуратурата може да осъществя пълномощията си по Конституция и закон, а точно да образува досъдебно произвеждане и да управлява следствието, като упражнява контрол за законосъобразното му осъществяване и при съществуване на задоволително доказателства да притегля към наказателна отговорност лицата, които са направили закононарушения.

Република България е суверенна страна, част от европейското правно пространство. В този подтекст Прокуратурата на Република България прецизно съблюдава главните европейски правила и евроатлантически полезности, най-важните от които са върховенството на закона и правовата страна.

Според българската Конституция основният прокурор е част от самостоятелната правосъдна власт със прецизно регламентирани пълномощия и е самостоятелен от останалите управляващи – законодателна и изпълнителна.

Евентуалното нарушение на тези съществени конституционни и европейски стандарти излиза отвън правилата на демократичната страна. Историята е посочила, че опитите за влияние и преодоляване на правосъдната власт водят единствено и само до репресии с дълготраен резултат, засягащи правата на българските и европейските жители.

Прокуратурата на Република България декларира, че от дълго време е подхванала всички нужни дейности в сходство с компетентността си по Конституция и закон по отношение на всички глобени български жители.

Спрямо две от глобените лица – Р. Овчаров и Н. Малинов, от дълго време са импортирани обвинителни актове за осъществени от тях закононарушения, свързани с корупция и шпионаж в интерес на Руската федерация.

Отделно от това, събитията, изложени в листата за българските жители Р. Овчаров, Ал. Николов и И. Генов, са предмет на следствие по към този момент формирано досъдебно произвеждане.

Твърденията в листата във връзка с българския жител – Вл. Горанов, също са предмет на следствие по към този момент формирано досъдебно произвеждане. Още през месец април 2022 година е изпратена молба за правна помощ до способените правосъдни управляващи на ОАЕ с искане за осъществяване на разпит в качеството на очевидец на лицето В. Божков посредством видеоконферентна връзка. Д

о сегашния миг молбата не е изпълнена от ОАЕ. Следва да се уточни, че от страна на Прокуратура на Република България са осъществени всички нужни дейности, само че осъществяването на молбата за правна помощ е само и единствено от компетентността на правосъдните управляващи на ОАЕ. Същото е от изключителна значимост за откриване на обективната истина и за продължение на следствието.

Независимо, че според европейското законодателство и трайната процедура на Върховния административен съд (ВАС) наложените от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наказания са неприложими за Европейския съюз, и макар съществуването на неприключили досъдебни и правосъдни производства за всички лица от листата, Върховна касационна прокуратура (ВКП) се  е самосезирала на 10.02.2023 година

От способените органи – ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, Национална агенция за приходите, Агенция по вписванията и други ще се изиска настояща информация, която би могла да има отношение към доказване на корупционни закононарушения. Предстои изпращането на питане посредством Министерство на правораздаването до съответните институции в Съединени американски щати за даване на информацията, въз основа на която са наложени глобите на лицата.

Реклама

Във връзка с формалното обявяване на 02.06.2021 година за наложени наказания на български жители и свързани с тях търговски сдружения от Службата за надзор на задграничните активи към Министерство на финансите на Съединени американски щати и Държавния департамент на Съединени американски щати и подхванатите от страна на Прокуратурата на Република България дейности са оповестени голям брой прессъобщения.

Въпреки това припомняме, че във връзка с лицата Ал. Манолев, П. Харалампиев, Кр. Томов и В. Божков към сегашния миг досъдебните и правосъдните производства не престават.

По отношение на Ал. Манолев се водят две наказателни производства за осъществени закононарушения член 248а от Наказателен кодекс и по член 255, алинея 1, т. 2 и т. 6 във вр. с член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс. По първото е импортиран обвинителен акт и същият се преглежда от съда.

По другото Софийска градска прокуратура проверява укрити и избегнати данъчни отговорности от Ал. Манолев и свързани с него лица и търговски сдружения. За определяне на събитията по случая са били предоставени с прокурорско разпореждане общо четири данъчни проверки на физическото лице Ал. Манолев, на обвързваните с него физически лица и на юридическите лица.

Материалите от проверките са постъпили и са приобщени по досъдебното произвеждане. Назначени са две правосъдни счетоводно-икономически експертизи, които са направени и са дали разбор на придвижването на паричните потоци и възможните данъчни отговорности. Приложени са материали, постъпили от Съединени американски щати.

П. Харалампиев и Кр. Томов са привлечени към наказателна отговорност за закононарушения по работа, осъществени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно състояние в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), по две досъдебни производства. Още през месец септември 2020 година едното от тях е импортирано с обвинителен акт в Софийски градски съд против Харалампиев, Томов и други лица.

За В. Божков следва да напомним, че същият е притеглен в качеството на обвинен за осъществени от него 19 закононарушения. По досъдебното произвеждане са разпитани над 200 очевидци, предоставени са финансови инспекции на АДФИ, които са открили нанесени на бюджета вреди в размер на 556 872 283,00 лв..

Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни проверки, част от които към момента не са завършили. Материалите от осъществените данъчни проверки са отделени в 47 броя прокурорски преписки, по които след инспекции са формирани 27 броя досъдебни производства за данъчни закононарушения и пране на пари.

Изпратени са общо 18 бр. Европейски заповеди за следствие и молби за правна помощ до Съединени американски щати, Англия, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия,  като единствено част от тях са изпълнени. По изпратената молба за екстрадиция на обвинения В. Божков до сегашния миг не е постъпил отговор от способените управляващи в ОАЕ.

Отделно от това, прокуратурата е изготвила и изпратила общо 4 бр. нови молби за правна помощ, по които от управляващите на ОАЕ е поискано да връчат на обвинения В. Божков призовки за доброволното му явяване пред българските проверяващи органи, като последната от тях е изпратена на дата 18.01.2023 година

С тези спомагателни молби за правна помощ на обвинени Божков е дадена опция да се яви непринудено пред българските проверяващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, в това число да даде пояснения по делото.

На обвинения В. Божков са посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното произвеждане в Република България. Изпълнението на МПП от органите на ОАЕ е учредено само и единствено на правилото на „ реципрочност “, защото България няма контракт за правна помощ с ОАЕ. Принципът на реципрочност значи, че ОАЕ следва да преценяват дали на база на този принцип ще одобряват за осъществяване молбата за правна помощ. От досъдебното произвеждане са отделени материали, касаещи пране на пари, нелегално държане и трафик на движими културни полезности.                       

За лицата Д. Пеевски и Ил. Желязков са осъществени инспекции, в хода на които е била изискана цялата налична информация в ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, Национална агенция за приходите, Агенция по вписванията и други държавни органи. В постъпилата в прокуратурата информация не се съдържат данни за каквито и да било закононарушения.

По отношение на лицата са осъществени и данъчни проверки, които не са открили никакви данъчни нарушавания, респективно отговорности и противоречие в заявените данни. Поради неналичието на каквито и да било данни, от които може да се направи основателно съмнение за осъществено закононарушение, са постановени отводи от формиране на досъдебно произвеждане на съображение чл.24, ал.1, т.1 от Наказателно-процесуален кодекс.

Прокуратурата на Република България показва убеденост и подготвеност за общи дейности с всички държавни институции според тяхната подготвеност за интензивно откриване и наказателно гонене на корупцията по високите етажи на властта, а също по този начин и по недопускане на зловредно съветско въздействие.

Прокуратурата на Република България изцяло споделя и се солидаризира с изразеното мнение от публични американски представители и европейски институции за нуждата от реализиране на неотложни промени в региона на върховенството на правото.

Както и до момента, прокуратурата показва своята подготвеност да спомага с целия си експертен и професионален капацитет, който да докара до актуализиране на законодателството на Република България, което да поддържа общите ни дейности с евроатлантическите ни сътрудници по противопоставяне на корупцията, усилване на сигурността и одобряване на върховенството на правото. 
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР