Румънското правителство одобри проект за модернизиране на пристанището в град

...
Румънското правителство одобри проект за модернизиране на пристанището в град
Коментари Харесай

Румъния модернизира пристанището в Констанца с 300 млн. евро

Румънското държавно управление утвърди план за модернизиране на пристанището в град Констанца, който възлиза на 300 млн. евро. Средствата идват от Европейския съюз (ЕС), като крайната дата за осъществяване е 2026 година Благодарение на европейските фондове актуализирани ще бъдат пътищата в региона, ВиК инфраструктурата и електроразпределението. Портът в Констанца е единствено на няколко десетки километра от България и е измежду най-големите в черноморския басейн, първо е по размер, като е и основен хъб за експорт на зърно от Украйна.

Първоначалният стадий ще се концентрира върху рехабилитация на съществуващи пътища, като в същото време ще се модернизират и уголемяват главните транспортни мрежи в границите на пристанището. На по-късен стадий пък ще се вложат 112 млн. евро в развиването на локалната електроразпределителната мрежа.

Инвестициите ще бъдат финансирани посредством композиция от безплатни външни средства посредством Транспортната стратегия (PT) на Европейски Съюз и средства от Министерството на превоза на страната. Общата инвестиция в плана надвишава 300 млн. евро, в това число проекти за поетапно развиване на неестествен остров в пристанището. Поредна инвестиция Това не е първият случай тази година, в който пристанището получава средства за развиване през тази година. Главната причина за това е увеличеният трафик около войната в Украйна, като огромно количество товари се постанова да бъдат натоварвани и превозени от румънския град.
Реклама
В края на май компанията, която оперира карго пристанището - DP World, получи 38 млн. евро от румънското Министерство на превоза и Европейски Съюз. Тогава парите още веднъж бяха дадени за развиването на пристанищната инфраструктура и на сериозната такава в страната. Очаква се нарастването в товарните потоци да бъде към 1 млн. тона годишно, считано от третото тримесечие на тази година.

Влагането на капитал в пристанището би трябвало да помогне за превръщането му в едно от най-важните в Европа. Миналата година общият трафик възлиза на над 75 млн. тона, което е доста нарастване от регистрираните през 2021 година 67 млн. Това го подрежда преди всичко по размер в Черно море и на 17 в Европа.

Най-натоварваната стока на пристанището са зърнените артикули, като за предходната година са били обработени над 24 млн. тона. След това се подреждат суровият нефт и желязната руда.

Решението на Русия да напусне зърнената договорка пък предвещава повишен трафик на зърно, като Констанца е най-големият различен експортен маршрут на Украйна. Зърното идва по шосе, железопътен превоз или шлеп по Дунав. Правителството към този момент модернизира десетки железопътни линии, свързващи го с Украйна, и работи по граничната река, с цел да се даде опция за прекосяване на повече баржи, в това число посредством наемане на повече водачи и основаване на опция за навигация през нощта. Украйна е изнесла 8.1 млн. тона зърно през румънското черноморско пристанище Констанца през първите седем месеца.
Реклама Свързани публикации Слънчогледов поврат: България към този момент не желае да стопира вноса на украинското зърно 12 септември 2023, 08:02 Компаниите в Централна и Източна Европа влагат повече в нови артикули и услуги от междинното за Европейски Съюз 7 септември 2023, 09:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР