Румънският министър на външните работи, Богдан Ауреску, заяви днес на

...
Румънският министър на външните работи, Богдан Ауреску, заяви днес на
Коментари Харесай

Румъния: Ако Путин се надяваше да ни раздели, се провали

Румънският министър на външните работи, Богдан Ауреску, съобщи през днешния ден на кръгла маса, озаглавена " Среща на върха по въпросите на сигурността в Черно море ", че трансатлантическата съгласуваност във връзка с съветската експанзия е била " безупречна и би трябвало да продължи все по този начин ", съобщи Аджерпрес.

Според министъра форматът Букурещ 9, стартиран от президента Клаус Йоханис и полския му сътрудник Анджей Дуда, " донесе ясна добавена стойност в този подтекст, осигурявайки съгласуван и кохерентен метод " измежду деветте съюзнички от Източния фланг на НАТО, само че и на трансатлантическо равнище.

" Ако президентът Путин се надяваше да ни раздели, се провали. Напротив, показахме противоположното: съществува възобновен подтик и ангажимент за подсилване на стратегическата резистентност на Европа с поддръжката на Съединени американски щати. Европейският съвет даде на Украйна и Република Молдова статут на кандидатки за участие и призна европейските вероятности на Грузия. Финландия и Швеция започнаха развой на присъединение към НАТО ", означи министърът.

Той подсети, че Румъния е членката на НАТО и Европейски Съюз, която има най-дълга сухопътна граница с Украйна и добави, че страната е наясно със " заканите, с които се сблъсква евроатлантическото пространство вследствие на противозаконната война, стартирана от Русия " против Украйна.

Ауреску посочи, че " по брега на Черно море се намира първата отбранителна линия за евроатлантическата общественост, както и първата линия на поддръжка за нашите сътрудници от Украйна, Република Молдова и Грузия.

Министърът подсети, че Румъния оказва помощ на Украйна от първия ден на експанзията и че над 1,4 милиона украински жители са минали границата с Румъния.

" Румъния интензивно взе участие в улеснението на преноса на украинския експорт и работи като хъб за украинското зърно. Работим, с цел да намерим най-хубавите решения за улеснение на преноса тук, на пристанището в Констанца, само че също по този начин и на дунавските пристанища и по железопътните линии. Румъния приканва всички заинтригувани страни да се включат в коалиция в поддръжка на интернационалните старания за основаване на сини коридори, които да обезпечат безвреден и сигурен морски превоз в Черно море ", сподели той.

Същевременно Ауреску съобщи, че оповестеното от президента Джо Байдън решение за усилване на американското военно наличие в Румъния е " мощен сигнал за ангажираността на Съединени американски щати към районната и съюзническата сигурност ".

Той напомни, че преди 25 години Румъния и Съединени американски щати са сключили стратегическо партньорство, ориентирано към подсилване на двустранните връзки, с акцент върху съдействието в региона на сигурността и евроатлантическата интеграция на Румъния.

Ауреску съпредседателства през днешния ден дружно с американския сенатор Роджър Уикър кръгла маса, озаглавена " Среща на върха по въпросите на сигурността в Черно море ", проведена от комисията за сигурност и съдействие в Европа на Конгреса на Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР