10.05.2024 г., София. Повече от 600 учители подобриха дигиталните си

...
10.05.2024 г., София. Повече от 600 учители подобриха дигиталните си
Коментари Харесай

Над 600 учители от цялата страна придобиха нови знания и умения за използване на изкуствения интелект

10.05.2024 година, София. Повече от 600 учители усъвършенстваха цифровите си качества и надградиха знанията си за новите технологии посредством образованието „ Въведение в изкуствения разсъдък “. Онлайн курсът е част от Академията за цифрови умения на Yettel и просветителния уебсайт Prepodavame.bg, основан от Фондация „ Заедно в час “. Тя цели да подкрепи цифровите пълномощия на преподавателите и да ги насърчи да ползват интензивно изкуствения разсъдък в образователния развой.
Първата част от образованието включва запознаване с инструментите, основани на изкуствен интелект, измежду които Copilot, Gemini и ChatGPT. Въведението в света на изкуствения разсъдък стартира от пояснение на наличен и понятен език какво съставлява той, по какъв начин тъкмо работи и защо може да се употребява. Сред обсъжданите тематики е и потребността от инспекция на информацията, генерирана машинно. Като най-полезно за работата си с сходни приложения учителите показват усвояването на уменията за структуриране и формулиране на въпроси и задачи (prompts), тъй че да получават по-точни и потребни отговори. Именно по тази причина курсът показва съответни насоки и образци за дейно потребление на команди при генериране на хрумвания и запаси, свързани освен с работната активност, само че и в ежедневните задания.
Показателна за успеваемостта и практичната устременост на самодейността е смяната в настройката на учителите – преди образованието равнището на убеденост в потреблението на технологии с изкуствен интелект измежду участниците е 5.4 от 10, а след края към този момент доближава 8.5. Над 80% от тях показват, че биха предложили онлайн курса на сътрудниците си. Вдъхновени от наученото, някои от учителите даже показват подготвеност да продължат своето обучение в региона на изкуствения разсъдък, търсейки още материали по тематиката и други подобаващи образования за по-задълбочено схващане на технологията.
Вторият стадий се състои от практическа задача – създаване на урок. Учителите от прогимназиален и гимназиален стадий имат за задача да приготвят и проведат урок, в който употребяват цифрови принадлежности, с цел да ангажират учениците и да развиват цифровите им умения. Целта на упражнението е да помогне на преподавателите да основат мощна връзка сред образователното наличие и напредъка на технологиите посредством нови похвати и обучителни способи. В края на годината най-хубавите уроци ще бъдат оповестени в общодостъпна библиотека с запаси и ще оказват помощ на от ден на ден преподаватели да работят модерно и дейно с учениците си.
Инициативата на Yettel и Prepodavame.bg цели да подкрепи учителите в провокациите, свързани с бързото нахлуване на изкуствения разсъдък и сполучливото му консолидиране в просветителния развой. Академията за учители е част от програмата на телекома „ Безопасен интернет и развиване на цифрови умения “, с която компанията си слага за цел да поддържа 10 хиляди души в подобряването на техните цифрови знания.
Всички образования са изцяло безвъзмездни за преподавателите, а искащите да вземат участие могат да се записват през уеб страницата на организацията. Следващият стадий от академията, който следва да бъде разгласен, съставлява асинхронни видео курсове за създаване на цифрова просвета и основаване на ангажиращо наличие посредством цифрови принадлежности.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР