Румънската икономика вероятно ще изпревари тази година съседите си, изпаднали

...
Румънската икономика вероятно ще изпревари тази година съседите си, изпаднали
Коментари Харесай

Румъния догонва по-богатите съседи с парите от ЕС

Румънската стопанска система евентуално ще изпревари тази година съседите си, изпаднали в застоялост, с финансирането от Европейския съюз, стабилността на валутата и задграничните вложения, движени частично от привличането на компании от Русия и Украйна.

Прогнозата на Международния валутен фонд е за растеж от 3,1%, само че даже и по-песимистичната прогноза на Европейската комисия от 1,8% слага страната надалеч преди прилежаща Полша, където упованията са за стопански напредък от 0,7%, - и Унгария, която се пробва да превъзмогне забавянето и стремглаво висока инфлация, написа Reuters.

Така Румъния ще загърби предишното си на една от най-бедните страни в Европа, обременена с репутацията на страна с висока корупция, с цел да се трансформира във втората по величина стопанска система в Източна Европа след Полша.

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, измерен през покупателната дарба е 74% от междинния за Европейски Съюз през 2021 година, сочат данните на Европейската статистическа работа, и бележи нарастване от 21 пр.п. от 2010 година до момента.  

Средностатистически румънец би похарчил към 20-месечния си чист приход, с цел да си купи нова Dacia Jogger – толкоз, колкото коства неин аналог в обичайно по-богатата Унгария.

Румъния реализира и прогрес в правосъдната промяна, което стана мотив Европейска комисия да предложи да отпадне специфичният механизъм за наблюдаване, който се ползва от присъединението на страната към Блока през 2007 година

Standard & Poor's, която сходно на други рейтингови организации даде допустимо най-ниския капиталов рейтинг на Румъния в очакване на понижаване на фискалния недостиг, съобщи, че чака от Букурещ да реализира прогрес в промените, контрактувани с главните фондове за възобновяване.

Трансформацията е реализирана макар някои образци за политическа неустойчивост в Румъния, последният от които е рухването на държавното управление през 2021 година

Докато Будапеща и Варшава се пазарят с Блока за върховенството на закона, от чието съблюдаване зависи притокът на милиарди евро средства за възобновяване от пандемия, Румъния към този момент е привлякла над 6 милиарда евро безплатна помощ и евтини заеми.

Относителна непоклатимост

Стабилността на главната валута в страната – леята, е различен фактор, изключително спрямо унгарския форинт, който се срина предходната година. По-високите заплати оттатък границата накара някои унгарци да се трансферират в индустриализираната западна Румъния.

„ Това е напълно ново развиване и бих предизвестил всеки (в Унгария) да не отслабва в допълнение форинта или да не покачва минималната заплата “, предлага Шандор Бая, ръководещ шеф за Чехия, Унгария и Румъния на Randstad – компания за ръководство на човешки запаси.

Золтан Дио, сценичен сценограф, който живее покрай втория по величина град в Унгария Дебрецен, работи оттатък границата от години. Той поддържа банкова сметка в Румъния, с цел да се защищити от промени във форинта, който загуби 8% по отношение на леята през предходната година. „ За същата работа в Унгария, само че след доста пазарлъци, ще мога да взема към две трети от това, което получавам в този момент в Румъния ”, съпоставя експертът.

Премиерът Николае Чука разгласи, че задачата на държавното управление е да усвоява над 10 милиарда евро годишно – към 4% от Брутният вътрешен продукт на страната, от към 90 милиарда евро финансиране от Европейски Съюз до 2027 година

Решоринг или по-близо до потребителите

Румънските компании, които местят бизнес интервенциите си от Русия и Украйна, поради войната, способстваха за увеличение на директните задгранични вложения до 9,39 милиарда евро през януари-октомври – това е най-хубавият резултат, реализиран в границите на 10 месеца, откогато Румъния е член на Европейски Съюз.

Проучване на Ernst&Young от 2022 година сподели, че повече от половината от 101 задгранични компании възнамеряват да основат или разширят активността си в Румъния, най-вече във веригите за доставки и логистиката, което прави страната четвъртата най-предпочитана капиталова дестинация в Европа.

„ Ние сме оптимисти, че вложенията ще се усилят през идващите години, насърчавани и от фондовете на Европейски Съюз “, оптимист е Алекс Милчев, началник на отдел „ Данъци и право “ в E&Y Румъния.

Румъния няма държавна организация за вложения, само че от Министерството на дребните компании и предприемачеството споделят за Reuters, че пет са възможните плана за пренасяне от Русия, Беларус и Украйна на обща стойност към 705 млн. евро.

Сред тях финландската Nokian Tyres, която възнамерява да влага 650 млн. евро до 2024 година във фабрика в Орадя в северозападна Румъния – богат район, граничещ с бедните елементи на Унгария.

„ Беше ясно, че Орадя е най-хубавият избор за нашата нова фабрика “, призна пред Reuters Павли Антола, началник на Nokian за връзки с вложителите. Компанията е разискала над 40 вероятни дестинации за пренасяне, преценяйки съществуването на квалифицирана работна мощ, логистични преимущества, източници на зелена сила и железопътен достъп.

Отношенията с Европейски Съюз не постоянно са гладки: през декември австрийската съпротива не разреши на Румъния да влезе в Шенгенско пространство на Европа. Според Букурещ влизането ще добави половин процентен пункт към годишния напредък.

Регионалните разлики са големи, като някои селски региони към момента са отвън електрическата мрежа, до момента в който в оживения Букурещ виталният стандарт надвишава този в някогашна Източна Германия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР