Рублата стабилизира през петъчната търговия, след като ден по-рано достигна

...
Рублата стабилизира през петъчната търговия, след като ден по-рано достигна
Коментари Харесай

Стабилизация на рублата и силен отскок на руската фондова борса след рекордния спад вчера



Рублата стабилизира през петъчната търговия, откакто ден по-рано доближи рекордни дъна по отношение на $ и еврото, като реакция на почналата съветска атака в Украйна, до момента в който борсата в Москва започва със мощен отскок след рекордния в историята спад по време на търговията в четвъртък.

Руската валута нараства с към 1% към 83,50 рубли за $, заличавайки огромен част от внезапната си амортизация в четвъртък до рекордно дъно към 89,60-89,90 равнищата.

Еврото се намалява с 1,4% към 93,15 рубли, откакто през вчерашния ден нарастна до рекорден връх към и малко над 101 рубли.

Рублата е подкрепена от стартиралите интервенции от страна на Руската централна банка - първите след 2014.г, когато Русия анексира Крим.

Очакват се обаче повече дейности от централната банка, която би трябвало да се оправи с инфлационните опасности., защото трагичното вчерашно намаляване на рублата след началото на съветската инвазия в Украйна евентуално ще утежни стандарта на живот в Русия и ще ускори в допълнение инфлацията в страната, която още преди военната експанзия наближи 9 на 100 - надалеч над целевото равнище на Руската централна банка от 4 на 100.

Според анализатори не е изключено скоро централната банка да направи едно непланирано повишение на лихвените ставки, както  направи в края на 2014 година, когато увеличи главния лихвен % от 10,5% на 17% на срещното изключително съвещание поради тогавашното внезапно обезценяване на рублата.

Според банката Morgan Stanley е допустимо бързо изключително нарастване на лихвата с 400 или повече базисни пункта (с 4%), което да докара до покачване на основната съветска лихвената ставка над 13%.

Alor Brokerage пък счита, че централната банка може да увеличи лихвата с 2-3 процентни пункта в близко бъдеще, като задачата е да резервира рублата покрай равнището от 80 за $ и до 90 за евро.

Следващото постоянно съвещание на Руската централна банка е на 18 март, което на този стадий наподобява много отдалечена дата.

Междувременно съветските фондови показатели също заличиха част от вчерашните тежки загуби, когато фондовата борса в Москва записва най-големия в историята еднодневен спад.

Деноминираният в долари показател RTS нараства към 11.30 часа българко време със 19% след първичен скок с близо 28%, откакто в четвъртък се срина с цели 39,4%.

Базираният в рубли съветски показател MOEX пък нараства сега с към 14% след първичен отскок с над 22% и откакто през вчерашния ден се срина с 33,35.

Руските финансови пазари не престават да правят оценка наложените от Запада нови наказания против Русия.

Тези наказания обаче не съдържаха изключването на Русия от световната система за междубанкови заплащания SWIFT, нито бяха ориентирано към нейния експорт на нефт и газ.

" Възможността за спиране на връзката с SWIFT обаче остава, като несигурността вреди на пазара повече от най-лошите наказания. Фокусът ще бъде върху развиването в Украйна, капацитета за договаряния и всевъзможни спомагателни наказания ", разяснява BCS Brokerage, представена от Ройтерс.

Редица анализатори обаче считат, че съветската стопанска система надали ще издържи на натиска на координираните наказания от страна на Запада в дълготраен проект.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР