Роман Свитан, украински военен експерт, полковник от резерва и бивш

...
Роман Свитан, украински военен експерт, полковник от резерва и бивш
Коментари Харесай

Русия съсипва елитните си войски, армията се изражда в нерегулярна

Роман Свитан, украински боен специалист, полковник от запаса и някогашен боен водач, в изявление за телевизионния канал FREE Дом
Досегашните загуби в съставния елемент " елитни войски " на Въоръжените сили на Руската федерация са обилни. Към елитните елементи в съветската войска обичайно се отнасят силите със особено предопределение на Главното разследващо ръководство (ГРУ) на Генералния щаб, летателният състав на Въздушно-космическите сили, въздушно-десантните войски и морската пехота.Те пострадаха сензитивно тъй като им бяха възлагани несвойствени задания: в изискванията на кръвопролитни градски боеве морската пехота и силите със особено предопределение бяха хвърлени на първа линия при щурма на Мариупол. Още в първите интервенции въздушно-десантните войски бяха употребявани като елементарна пехота, а по-късно - за форсирането на Северски Донецк, вместо да бъдат стоварени в тила като тактически вертолетен десант . Украинската противовъздушна защита освен не беше разрушена изцяло в хода на първите интервенции, само че непрестанно уголемява своето противопоставяне. Но по-важни от унищожената съветска авиационна техника са загубите измежду най-подготвения летателен състав .

Срокът за възобновяване на равнището на бойна подготовка на елитните летци може да доближи 10 години. Подразделенията и частите на морската пехота и на силите със особено предопределение могат да бъдат доведени до боеспособност, съответна на положението преди войната, за 3 до 5 години, а парашутните войски - за 2-3 години.

Ритъмът за реализиране на боеспособността на елитните сили до обикновено ниво е загубен
Реклама Руската войска се изражда в нерегулярна Павел Лузин - съветски специалист по въоръжените сили на Руската федерация, пред UKRLIFE
Руските въоръжени сили са в развой на " продължаваща мъка ". Преди всичко в организационно отношение.

В забележителната си част бяха изгубени 168-те батальонно-тактически групи с бройка от към 168000 души от по този начин наречените елементи " с непрекъсната подготвеност ", които съставляваха ядрото на " силите за навлизане " в Украйна. В досегашните бойни дейности те понесоха тежки загуби и са с лимитирана в друга степен боеспособност. А точно тези формирования от състава на сухопътните войски, на въздушно-десантните войски и на морската пехота бяха във фокуса на превъоръжаването и на промените в областта на защитата след 2011 година

Непрекъснато нараства броят на убитите, ранените, безследно изчезналите, на пленените, както и на уволнилите се " доброволци " и " бойци по контракт ". Независимо какви данни (руски или украински), се възприемат за невъзвратните загуби, безспорните обстоятелства са, че към 20% от тях съставляват младши команден състав - сержанти и офицери, т.е. кадрови военни. И острата алтернатива сега е кой ще командва най-ниските звена - тези младши командири, които са оживели и не престават да водят война девети месец? Или мобилизираните офицери, или създадените по ускорената процедура от досегашния сержантски състав, или недоучилите курсанти от военните учебни заведения - в главната си маса всички те са без действителна подготовка и процедура за командни длъжности. По създание от състава на сухопътните войски отпадна цяло потомство кадрови младши командири .
Реклама
По публични данни все още на нахлуването във всички типове и родове войски на Руската федерация, включително и в тези които не бяха задействани (в ракетните войски със стратегическо предопределение и във военноморските сили) са се числили към 150 хил.офицери. В учредителен проект загубите на младши командири точно в сухопътните, във въздушно-десантните войски и в морската пехота имат грамаден темперамент .

Качествата на армията не се дефинират от броя на редовите бойци. През последните години тече необратим развой на деградация на офицерския корпус. Училищата подготвящи общовойскови командири (с профил пехота или танкови войски) са на самото дъно. Тази година минималният бал за постъпване в елитните образователни заведения на сухопътните войски е толкоз невисок, че в случай че не си " чиста двойка ", можеш да станеш офицер. И не е проблем единствено неналичието на базови познания - това са младежи, които не са способни да се учат.

Руската войска не разполага със средства за водене на модерна война. Технологически и политически този въпрос остана забранен и до през днешния ден. Това, което съветската войска модернизираше и произвеждаше след 2011 година, беше " последното издихание " на руското завещание. Тя остана в плен на Ленинската максима, че " единствено по себе си количеството се явява качество ".

Не единствено поради въоръжението и бойната техника съветската войска не е способна да води модерни бойни дейности, а и поради " мозъка " на съветската военна машина. Украинската войска също води война с оръжия от епохата на Съюз на съветските социалистически републики, а в последно време все по всеобщо и с трофейно съветско въоръжение, само че системата за ръководство е построена на други правила. Тя също е израснала от руската, само че не убива способността на хората да мислят независимо, креативен и гъвкаво.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР