Според ново изследване, при което са използвани радарни данни от

...
Според ново изследване, при което са използвани радарни данни от
Коментари Харесай

Океанската вода се спуска на километри под "ледника на Страшния съд" с тежко въздействие върху покачването на морското равнище

Според ново проучване, при което са употребявани радарни данни от космоса, с цел да бъде направена рентгенова фотография на основния хладилник, океанската вода навлиза на километри под " ледника на Страшния съд " в Антарктида, което го прави по-уязвим за размразяване, в сравнение с се смяташе до момента, съобщи CNN .

Тъй като солената, относително топла океанска вода се среща с леда, това води до " пламенно размразяване " под ледника и може да значи, че прогнозите за повишение на международното морско ниво са подценени, съгласно изследването, оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ледникът Туейтс в Западна Антарктида - именуван " ледникът на Деня на Страшния съд ", защото сриването му може да докара до пагубно повишаване на морското ниво - е най-широкият хладилник в света и е с размерите на Флорида. Той е и най-уязвимият и неустойчив хладилник в Антарктида, значително тъй като земята, на която се намира, се спуска надолу, което разрешава на океанските води да разяждат леда му.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР