Инспекторите по труда извършиха 1031 броя проверки на строителни обекти

...
Инспекторите по труда извършиха 1031 броя проверки на строителни обекти
Коментари Харесай

Инспекторите по труда извършиха над 1000 проверки в сектор „Строителство“ само за месец

Инспекторите по труда направиха 1031 броя инспекции на строителни обекти в границите на проведената през м. април инспекционна акция в бранша във връзка активизирането на строително-монтажните работи. За да се подсигурява в по-пълна степен успеваемостта на контрола, в София, където строителството е най-голямо, бяха командировани инспектори от други области.

По време на акцията са тествани 1066 бр. строителни компании. Установените нарушавания са 5063 бр. От тях обвързваните със здравословните и безвредни условия на труд са 3811 бр., а тези, отнасящи се до реализирането на трудовите правни отношения, са 1224 бр. При инспекциите са открити 184 служащи, полагащи труд без писмен трудов контракт. Инспекторите по труда са приложили мярката прекъсване на обекти, машини и уреди 141 пъти. Тази мярка се употребява за предварителна защита на тежки трудови злополуки, а в някои случаи води и до избавяне на човешки живот.

Отстранени по време на акцията са 24 служащи, а 30 служащи са санкционирани. Инспекторите по труда са подхванали тези дейности, тъй като работещите не са спазвали разпоредбите за безвредна работа, в това число не са употребявали предоставените им персонални защитни средства.

Съставени са 438 акта за определяне на административни нарушавания на работодатели, позволили нарушавания на трудовото законодателство.

Строителството е разпознато като един от най-рисковите браншове както във връзка с сигурността и здравето при работа, по този начин и за използване на другите форми на недеклариран труд, в това число и работата без трудов контракт. За да се подсигурява целогодишен засилен надзор на строителните обекти, с изключение на инспекционни и осведомителни акции, се възнамерява и специфична мярка в годишния проект за активността на Агенцията.

През 2023 година контролните органи на Инспекцията по труда са направили 6583 бр. инспекции в строителството. Установени са 33 441 бр. нарушавания, от които 10 625 бр. са свързани с трудовите правни отношения. Случаите на работа без трудов контракт са 972, което е повече от 1/3 от всички открити 3495 броя. Нарушенията по обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд са 22 710 бр., от които 15 584 бр. са свързани с цялостната организация на активността по обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд, а 4671 бр. са по сигурността на работното съоръжение и технологии.

През 2023 година инспекторите по труда са спрели 315 бр. машини, уреди и работни места на обекти от бранш „ Строителство " при 466 бр. общо. При инспекциите са открити 68 чужденци, работещи на строителни обекти без позволение или регистрация на заетостта им.

Инспекцията по труда употребява мотива да подсети на работодателите, че законодателят им е вменил цялата отговорност по обезпечаването на здравословните и безвредни условия на труд. Те би трябвало да упражняват ефикасен надзор дали въведените ограничения за сигурност се съблюдават и имат право да отстраняват служащи, в случай че подценяват разпоредбите за сигурност. Работодателят е задължен да предприеме всички ограничения за попречване и понижаване на трудовите злополуки, на общите болести и на професионалните заболявания, като предпочитано обезпечава групови средства за отбрана.

Работниците от своя страна са длъжни да съблюдават разпоредбите за сигурност и да употребяват персонални защитни средства. Практиката демонстрира, че в множеството случаи работодателят е обезпечил такива, само че използването им се подценява. Работещите имат право да откажат да извършват работа, която директно заплашва живота и здравето им. Често те се съгласяват да я извършат от боязън да не бъдат уволнени, само че по този начин поемат риск за живота си.

Правилата за безвредна работа и предварителната защита на трудовия травматизъм са във фокуса на стартиралата през месец февруари 2024 година националната акция „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака. ". Тя се организира по самодейност на Главната ревизия по труда и се реализира с поддръжката на Министерството на труда и обществената политика. В рамките на осведомителната акция се организират районни конгреси, на които на регионално равнище дружно с представителите на обществените сътрудници и работодателите се разисква казусът за трудовия травматизъм за повишение информираността на участниците в трудовия развой за какво е значимо да се работи безвредно. Досега районни конгреси за трудовия травматизъм бяха проведени за областите Пазарджик, Враца, Бургас, Сливен, Ловеч, Плевен, Шумен, София, Велико Търново, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора и Ямбол. Предстои организирането на районни срещи и в други регионални градове в страната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР