Ролята на щатския долар в международните разплащания никога не е

...
Ролята на щатския долар в международните разплащания никога не е
Коментари Харесай

SWIFT отчита рекорден дял на долара в глобалните разплащания през юли

Ролята на щатския $ в интернационалните разплащания в никакъв случай не е била толкоз огромна, демонстрират последните данни за осъществените преводи от международната мрежа за финансово уведомяване SWIFT. Свързаните със зелените пари търговски покупко-продажби са скочили до рекордните 46% от общия им размер през юли против малко над 33% преди десетилетие. Американската валута е водач от позиция на броя на интервенциите, следвана от еврото, английския паунд, японската йена и китайския юан.

Големите международни банки употребяват SWIFT (Общност на световната междубанкова финансова телекомуникация), с цел да контактуват между тях и да улесняват междубанковите покупко-продажби във валута. Информацията, която дава мрежата, примерно – към 200 млн. потвърждения на търговски интервенции в задгранични валути годишно, дава визия за международните парични потоци откогато общността стартира да я събира през 2010-а. Последните цифри отразяват и техническото осъвременяване, учредено на измененията в метода, по който се регистрират покупко-продажбите.  

Данните на SWIFT не обгръщат целия валутен пазар, само че удостоверяват обстоятелството, че ролята на зелените пари в интернационалното финансира остава мощна, макар появилите се опити за по-голяма диверсификация. Например, интернационалният заемодател на групата БРИКС на разрастващите се пазари цели да увеличи каузи на финансирането в районните валути до 30% от сегашните малко под 20 %.

Нарасналият доларов дял в преводите на SWIFT е за сметка главно на еврото, чието върхово присъединяване от 46% бе регистрирано през 2012-а. През предишния месец единната европейска валута е имала най-ниския в историята дял от комерсиалните интервенции от малко под 25 %.

Регистрирана е обаче възходяща периодичност на обвързваните с юани преводи вследствие на последователното “окопаване ” на китайската парична единица в световните валутни потоци. През юли – за втори следващ път в историята – над 3% от инструкциите, изпратени посредством SWIFT, са включвали юани, до момента в който през 2010-а този дял е бил жестоко 0.03 %.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР