Rolls-Royce провежда тестове на нов тип малък реактивен двигател, който

...
Rolls-Royce провежда тестове на нов тип малък реактивен двигател, който
Коментари Харесай

Rolls-Royce тества първия реактивен двигател с водородно гориво

Rolls-Royce организира проби на нов вид дребен реактивен мотор, който един ден може да докара до гражданска война в авиационната промишленост, оповестява BBC. Самият мотор е съвсем изцяло стандартен, основан на газова турбина Rolls-Royce AE-2100A, която се употребява необятно в разнообразни модели самолети по света.

Това, което е изцяло извънредно за обаче, е употребяваното гориво. За първи път актуален самолетен мотор работи с водород. Концепцията е създадена в центъра за развойна активност на компанията в британския град Дарби, в партньорство с самолетната компания easyJet. Непосредствената цел е елементарна - да се потвърди, че е допустимо реактивен мотор да се задвижва от водородно гориво, а не от стандартните авиационни горива.



В по-дългосрочен проект водородната сила се чака да играе значима роля за развиването на авиационната промишленост, което включва и фрапантното понижаване на нейния въглероден отпечатък.

" Причината, заради която преглеждаме водорода, е стремежът към нулево равнище на нездравословни излъчвания ", изяснява Алън Нюби, шеф на аерокосмическите технологии в Rolls-Royce. " Обикновено използваме керосин, само че той е въглеводород и по тази причина при горенето му се отделя въглероден диоксид. Уникалното в гориво като водорода е, че той не съдържа въглерод и затова, когато гори, не създава CO2 ".

" Преди няколко години започнахме да търсим способи за зареждане на самолетите на бъдещето ", изяснява на собствен ред Дейвид Морган, основен действен шеф на easyJet. " Разгледахме технологията за електрически акумулатори и стана напълно ясно, че тя евентуално няма да е подобаваща за огромните пасажерски и товарни самолети. Така стигнахме до заключението, че водородът е доста по-вълнуващо предложение за нас. "

Предимството на водорода пред батериите е, че той обезпечава доста повече сила на кг. С други думи казано, батериите са прекомерно тежки, с цел да задвижват по-големи самолети.

Но водородната авиация също към момента е доста надалеч. Извършените до момента проби просто демонстрират, че реактивен мотор, употребяващ водород, може да бъде стартиран и да работи с ниска скорост. За да се стигне обаче до основаването на напълно нов мотор, кадърен да задвижва безвредно пътнически аероплан, ще са нужни още доста проучвания и обилни вложения.

Самите самолети също ще би трябвало да бъдат модифицирани. Водородът, даже в течно положение, заема към четири пъти повече място от керосина, нужен за прехвръкване на едно и също разстояние. За да се трансформира в течност, той би трябвало да бъде охладен до -253C. След това, преди да бъде изгорял, той още веднъж би трябвало да бъде трансфорат в газ. Именно това е и най-голямата смяна, която би трябвало да бъде направена – водородните самолети ще би трябвало да бъдат снабдени с контейнер, в който да се съхранява водорода при доста ниска температура, след което поражда въпросът по какъв начин той да бъде подаден към мотора.

Другият основен въпрос е от кое място идва самият водород, защото това ще окаже доста въздействие върху изгодите за околната среда, които той може да обезпечи. Горивото, употребявано при тестванията, е така наречен зелен водород, създаден в Европейския център за морска сила на Оркнейските острови. Той се получава посредством потребление на електрически ток за делене на водата на нейните съставни елементи - водород и О2. Необходимата електрическа енергия се създава благодарение на талази и вятър. Това го прави доста чисто гориво.

Но по-голямата част от водорода, създаван през днешния ден за промишлени цели, се получава посредством развой, който включва разбъркване на високотемпературна пара с природен газ под високо налягане. При този развой обаче се отделя доста количество въглероден диоксид, който по-късно се изхвърля в атмосферата. Освен това се изисква доста количество сила, която постоянно се обезпечава посредством изгаряне на изкопаеми горива.

Една от другите възможности е така наречен наследник водород. Той се създава по същия метод, само че въглеродният диоксид се улавя и съхранява или употребява наново.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР