Роденият в Испания Хорхе Пенедас работи по дизайни на мебели,

...
Роденият в Испания Хорхе Пенедас работи по дизайни на мебели,
Коментари Харесай

Хорхе Пенедас от Camper: Добрият дизайн трябва да бъде и природосъобразен

Роденият в Испания Хорхе Пенедас работи по дизайни на мебели, аксесоари и интериори за интернационалните марки, измежду които Berluti, Adidas и Camper. Той има и лични планове, като постоянно залага на преизползването на материали и природосъобразния дизайн. Той обича да работи с дърво и цели продуктите му да бъдат мултифункционални, като залага на преносими връзки в дизайна им.От 2020 година Пенедас е назначен за началник на дизайн отдела в студиото на марката за обувки Camper. До момента е направил три техни магазина. Хорхе Пенедас е един от лекторите в тазгодишното издание на. Събитието се организира от 1 до 10 ноември, като включва редица изложения и уъркшопове. В събота (4 ноември) ще се състои и симпозиумът с лекции на интернационалните дизайнери, измежду които и Хорхе Пенедас. В актуалния дизайн има ли опълчване сред удобството и естетиката?
За мен няма разделяне. Те би трябвало да работят дружно, тъй като другояче нещо липсва. Когато приказваме за дизайн, постоянно загатвам Виктор Папанек (дизайнер и учител, бранител на природосъобразния продуктов дизайн - бел. ред.). Има добър дизайн, има и неприятен дизайн. Ако приказваме за добър дизайн, той би трябвало да бъде функционален и хубав, само че освен това. Трябва да дава отговор на доста повече критерии. Да бъде с мисъл към околната среда, да бъде наличен за хората и доста други.
Трябва ли дизайнът да издава предназначението на даден артикул или хората сами да решат по какъв начин да го употребяват?
Колкото по-лесно разбираш каква е функционалността на даден артикул, толкоз по-добре. Ние, дизайнерите, постоянно сме затворени в балон и считаме, че всички познават дизайна като нас. Трябва да се опитаме да достигнем колкото се може повече хора. Важно е и да се допитваме до хора отвън нашия балон, тъй като ние виждаме нещата на микрониво, а те имат огромната картина.
Проектът Tape! Tape! Tape! за марката Alcova. Как бихте реагирали, в случай че някой купи ваша дизайнерска ваза, само че я употребява за нещо тотално друго? По-скоро отрицателно, тъй като не е разбирал предназначението й, или позитивно, тъй като вашият артикул може да бъде мултифункционален?
Когато даден артикул се употребява за повече от едно неща, това значи еластичност, води до по-дългосрочно потребление и е удобно за околната среда. Колкото повече функционалности има, толкоз повече ще се пази и използа от хората. Осъзнавам, че, въпреки това, неналичието на съответна функционалност има и отрицателна страна за дизайнера, само че моят фокус постоянно бил е върху преизползването.
Вази за BD Barcelona. Източник: Geray Mena Реклама Откъде би трябвало да се тръгне при измислянето на дизайн за градска среда, на какви критерии би трябвало да дава отговор?
Винаги би трябвало да стартираме от подтекста. Ако не го разбираш, няма смисъл да правиш каквото и да било. Да вземем да вземем за пример архитектурата в Нидерландия. Там жилищата имат огромни прозорци, тъй като няма доста светлина. В Испания обаче е противоположното. Повечето светлина значи горещини, дискомфорт и по-високи сметки за изстудяване. Затова и строим постройките с доста дребни прозорци. Когато правиш даден дизайн, би трябвало да анализираш средата.

Интересувам се от локалните характерности на популацията в съответно място. Защо холандците са толкоз новаторски и прогресивно мислещи? Преди 600 години са били 1.5 м под морското ниво. Постоянно са изпомпвали вода и са мислели за решение по какъв начин това да става по-лесно и по-добре. Това мислене е в ДНК-то им. Има историческо пояснение.
Проектът Tape! Tape! Tape! за марката Alcova. Източник: Delfino Sisto В България липсват или са доста малко обществените места, където младежи могат да се събират, да поддържат връзка и да вършат неща дружно. Вие по какъв начин си представяте идеалното място за младежи?
Не би трябвало да се оплакваш. Много е комфортно да кажеш, че нещо ти липсва и да го получиш. Ако го нямаш, би трябвало да го създадеш самичък. Моето потомство, когато бяхме дребни, в случай че желаеме да играем футбол, само че нямаме топка, взимахме хартия и тиксо и си правехме или пък ритахме кенче. Винаги намирахме метод. В днешно време чуваме непрекъснато, че страната не ни обезпечава нещо, фамилията ни отхвърля нещо. Намери метод да го направиш самичък. Колкото повече даваме на младежите, толкоз тяхното въображение и предпочитание да намират решения сами ще понижават.

Аз не съм от това младото потомство и не мога да кажа какво би трябвало да бъде това място. Те би трябвало да кажат и да намерят метод да го осъществят. Може да опитат през локалната библиотека или да отидат в кметството и да дадат предложение за такова място.
Вази за BD Barcelona. Източник: Geray Mena Реклама Кое е общото в метода ви, когато стартирате да мислите за дизайн на толкоз разнообразни планове в портфолиото ви - ваза, магазин, стол, скамейка, фешън аксесоари?
Няма значение дали е за клиент или личен план, постоянно употребявам бриф. Имам потребност от рамка, тъй като в случай че имаш бял лист, е доста мъчно. Първо би трябвало да си сложа ограничавания. Обикновено стартирам от подтекста. Ако е план за клиент, постоянно стартирам оттова каква е задачата му или задачата на неговите клиенти. Например Camper би трябвало да продават обувки, по тази причина би трябвало да схванеш по какъв начин мислят клиентите на Camper. Много значимо е и по какъв начин решенията въздействат върху околната среда.
Третият магазин на Camper по дизайн на Хорхе Пенедас е в Pompidou в Париж. Източник: Asier Rua Кой е отличителният ви жанр в дизайна?
Надявам се в никакъв случай да нямам характерен жанр. Всяко решение зависи от брифа на клиента и от подтекста. Не разбирам по какъв начин може да имаш идентичен метод към клиент от Южна Африка, Съединени американски щати или Испания. Те са тотално разнообразни и би трябвало да мислиш по друг метод за всеки от тях.
Физическите магазини са точките на продажба и това по какъв начин наподобяват те може да повлияе на бизнес резултатите. Какви цели си поставихте при дизайна на магазините на Camper?
Те имат разнообразни категории магазини. Направих дизайна първо на техен аутлет. Вторият беше pop-up магазин в Gallerie Lafayette, който трябваше да може да се разглоби и да се сглоби отново някъде другаде след време. Третият магазин е в Pompidou в Париж. Това е доста амбиционен план, зад който има високи упования за имиджа на марката. Много известна и забележима локация, която е част от информационната тактика на Camper. От една страна, би трябвало да направиш нещо, което е функционално, атрактивно и да отразяваш полезностите на марката освен когато магазинът е отворен, само че и когато е затворен. Защото той прави усещане 24 часа, 12 месеца в година и би трябвало да се възползваме от това. Когато вечер хората минат около него и харесат нещо, да се върнат на идващия ден.
Източник: Asier Rua Каква е разликата за един дизайнер сред това работата му да бъде изложена в музей и да бъде употребена от хората? И би трябвало ли посетителите в музеите да могат да си взаимодействат с експонатите или табелите " Не пипайте " са нужни?
Има разнообразни аргументи работата ти да бъде изложена в музей. От една страна, по този начин ще остане в историята, тъй като се съхранява някъде. В днешно време обаче това е повече маркетинг, в сравнение с достижение и уверение за добре свършена работа. Парадоксът е, когато дизайнът е изработен, с цел да се употребява. Защо тогава седи в музей? Затова може би би трябвало да има копия или репродукции на оригиналите, с цел да може хората да ги употребяват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР