Родената в Мексико коледна звезда (поинсетиа) е сред най-популярните растения

...
Родената в Мексико коледна звезда (поинсетиа) е сред най-популярните растения
Коментари Харесай

Как правилно да се грижим за коледна звезда

Родената в Мексико коледна звезда (поинсетиа) е измежду най-популярните растения в света, а в Европа тя се радва на изключително огромен интерес и всяка година се продават десетки милиони от това красиво цвете. Правилната грижа за него е от първостепенно значение за феновете на домашните растения.

Коледната звезда е известна с това, че основава прелестна празнична атмосфера, само че има и репутацията на капризно растение. Истината обаче е, че с малко предварителна информация, можете да осигурите съвършените условия за живот на луксозното цвете и то да украси освен празничните ви дни, а и тези след среднощ на Нова година!
Температури

Не бихте рискували да изведете малко кученце на разходка по заснежените улици, без да го облечете в топли дрешки – на същия принцип би трябвало да се базира и отношението ви към поинсетиата, която ненавижда зимните температури. Златното предписание за нея да не я оставяте да изстива на студа. Необходимо е да ѝ осигурите най-малко 15-22 градусови температури, както и да я пазите еднообразно от измръзване и мощна директна светлина, непосредствено ориентирана към нея. За предпочитане е да я настаните в отоплявано помещение с умерена осветеност.

Това сензитивно растение може елементарно да бъде повредено по време на превозването от градинския център или магазина за цветя до дома ви, тъй че е значимо да се уверите, че е вярно опаковано в хартия, без да оставяте листата му изложени на атмосферните въздействия. Експертите предлагат да го поставите в чанта, с цел да го предпазите по-добре. Дори няколко минути излагане на суша или леден въздух през зимата могат дефинитивно да увредят листата, по тази причина те би трябвало да бъдат предпазени от самото начало.

Светлина и сянка

Не наказвайте растението да стои в сенчестия ъгъл на стаята. Коледните звезди избират светлите места, а не цялостна сянка. Обичайният съвет е да ги пазите от директна слънчева светлина, с цел да предпазите листата им от изгаряне, само че съответно през зимата подобен риск няма.
Поливане и поддържане

Оптималният ph диапазон на почвата, от която се нуждаят коледните звезди, е от 5,8 до 6,2, като се употребяват три елементи почва към една част субстрат. Така до корените може да доближава повече О2. Повечето коледни звезди не се нуждаят от презасаждане през зимата, тъй че можете умерено да оставите своята в саксията, в която сте я закупили.

Не бива да се поливат прекалено и да се оставят във влажна и размекната почва. Това е пагубно за коледните звезди съвсем колкото излагането им на студа. Трябва да оставите почвата да стартира да изсъхва, преди да полеете още веднъж растението си, като внимавате да не прекалите с количеството вода. Прекомерното поливане може да докара до появяването на сива мухъл и даже да ги направи уязвими за вредители като брашнени червеи и люспести инсекти.

Коледните звезди обичат влажните условия, тъй че ги поддържайте умерено овлажнени, в случай че са ситуирани в пространства, където централното отопление е на цялостна мощ.

Новозакупените коледни звезди не изискват наторяване през интервала на разцвет, тъй като нормално се продават в авансово наторена почва. Ако се постанова наторяване, да вземем за пример след присаждане или в случай че желаете да им се радвате за по-дълъг интервал, те обичат да бъдат подхранвани ежемесечно с тор с високо наличие на калий и ниско наличие на азот.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР