Рисковете, свързани с климатичните промени и околната среда са най-големите

...
Рисковете, свързани с климатичните промени и околната среда са най-големите
Коментари Харесай

Нулева отговорност: Големи компании отделят повече емисии от цели държави

Рисковете, свързани с климатичните промени и околната среда са най-големите закани за света през идващото десетилетие.

Това е един от основните заключения от тазгодишното издание на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

" Критични точки " като повишението на световните температури са по-дългосрочна грижа от решенията на държавните ръководители, демонстрира изследване, оповестено преди годишната среща, което е една от главните спънки пред бързите дейности в региона на устойчивото развиване, добавя Euronews.

" Ако погледнете 2000 от най-влиятелните компании в света, те имат общ доход от към 45 трилиона $, което е 42% от международния Брутният вътрешен продукт ", изяснява Гербранд Хаверкамп, изпълнителен шеф на Световния алианс за бенчмаркинг (WBA).

" Вероятно във веригата им за доставки работят към 1 милиард души. Така че става дума за компании с голямо въздействие. Техните излъчвания надвишават тези на страните. ", добавя специалистът.

По думите му, би трябвало да се уверим, че фирмите фактически употребяват това въздействие, с цел да оказват помощ за постигането на световните цели. Реалността е, че множеството не съумяват да се оправят с тази отговорност.

Не единствено въпрос на нефт и газ

WBA мери напредъка на 2000-те най-големи компании в света във връзка с Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации (SDG).

Тя преглежда областите, в които би трябвало да се случат най-големите промени, с цел да бъдат реализирани задачите: от храни и финанси до обществени проблеми, природа и климат. Следващата тематика са градските системи - бързо възходящ пазар в разрастващите се страни, движен главно от фирмите за недвижими парцели и строителство.

Понастоящем единствено 12% от задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации се извършват. Това значи, че във връзка с бедността, половото неравноправие, изменението на климата и загубата на биоразнообразие, всеобщо изоставаме.

Когато става въпрос за прогрес в региона на климата, петролната и газовата промишленост може би е очевидната сфера, от която би трябвало да се стартира, изяснява Хаверкамп, като компании като ExxonMobil, Shell, Chevron и BP не вършат нужното, с цел да задържат световното стопляне под 1,5C.

" Но не става дума единствено за петрол и газ ", безапелационен е той.

Около една трета от световните излъчвания на парникови газове идват от питателните системи, само че фирмите в този бранш не се стремят към нулева чиста стойност или грижа за природата.

" Това е доста комплициран бранш, защото разчита на милиони аграрни производители. Да се премине през този преход и да се привлекат всички фермери, ще бъде необикновено мъчно. "

Според Хаверкамп водещите компании, които се стремят към резистентност, са тези като датската компания за чиста сила Ørsted, които демонстрират по какъв начин може да се реализира прогрес, като в същото време има и облага.

Автомобилната промишленост също отбелязва обилни триумфи с действително ускорение на позитивните трендове към резистентност.

Как могат да бъдат насърчени фирмите

Съществуват някои съществени спънки пред насърчаването на фирмите да бъдат по-амбициозни в задачите си против световното стопляне.

" Не е задоволително преференциално да водиш и не е задоволително скъпо да изоставаш ", счита Хаверкамп.

Световният алианс за относителен разбор има за цел да даде данни по какъв начин фирмите извършват Целите за стабилно развиване. Все повече бизнес водачи признават нуждата от смяна, с цел да има триумф в идващото десетилетие. Това обаче не значи, че те подхващат дейности.

Проучване на една от най-големите консултантски компании PwC, измежду повече от 4700 изпълнителни шефове, оповестено за форума в Давос, откри, че от ден на ден от тях не считат, че компанията им ще оцелее през идващите 10 години заради напън от вида на изменението на климата.

Една трета чакат, че в идващите три години ще би трябвало да трансформират метода, по който генерират стойност, заради рисковете, свързани с климата.

Макар че четирима от всеки 10 основни изпълнителни шефове биха приели по-ниска възвръщаемост за вложения, съобразени с климата, по-малко от една четвърт считат, че обвързваните с климата проблеми са довели до промени в бизнес моделите през последните пет години. Това разкрива, че доста предприятия към момента не  разбират вярно рисковете, свързани с климата, или не ги включват в бъдещото си обмисляне.

Според Хаверкамп, с цел да се възвърне доверието, най-влиятелните компании в света би трябвало да бъдат виновни.

" Можем да се доверим единствено на тези, които считаме, че са виновни пред обществото и упованията, които разпореждаме на тях ", изяснява той.

Това значи, че фирмите би трябвало да признаят тези упования за резистентност, да отговорят на тях, да бъдат транспарантни и да " приказват ". " Ето за какво тези критерии са значими, тъй като считаме, че това ще ни помогне да възстановим доверието в най-влиятелните компании в света. ", добавя специалистът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР