Риск от загуба на национално културно наследство в Националната библиотека

...
Риск от загуба на национално културно наследство в Националната библиотека
Коментари Харесай

Сметната палата: Културното наследство е под риск в Националната библиотека


Риск от загуба на национално културно завещание в Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " откри одит на Сметната палата за интервала от 1 януари 2014 година до 30 юни 2016 година, оповестяват от палатата в петък.

Към края на 2015 година библиотечният фонд на Националната библиотека наброява над 8 млн. библиотечни единици по данни на Национален статистически институт. При одита е открито, че управленията на Министерството на културата и на Националната библиотека не са основали задоволителни условия за опазването на това културно завещание.

Основната причина е, че активността на библиотеката е хронично недофинансирана.

Разработените от Министерството на културата и одобрени от Министерския съвет общ и допълващ стандарти за финансиране на активността на Националната библиотека на база на индикаторите " брой чиновници " и " брой закрити площи с размер над 12 000 кв.м. " не регистрират статута й като държавен културен институт с национално значение, годишното повишаване на библиотечния фонд и незадоволителния сграден фонд за неговото вярно предпазване.

Книгохранилищната рецесия на Националната библиотека датира още от 1964 година, когато е проведено първото външно книгохранилище в непригодена за задачата постройка. Всички взети след това управнически решения за превъзмогването на този проблем са еднообразно несъответствуващи. Библиотечният фонд се съхранява с изключение на в главната постройка на Националната библиотека, по този начин и в няколко други притежавани или употребени парцели към София, които не дават отговор на условията за неговото съответно предпазване и организация, показва одитът.

Преобладаващата част от пространствата не са нито задоволително осветени, нито климатизирани, в някои от тях има течове, а заради дефицит на място и стелажи, част от библиотечните единици са ситуирани по земята. В резултат част от съхранявания библиотечен фонд е повреден, погубен или негоден. Това основава риск за влошено качество на предлаганите публични услуги по библиотечно-информационно обезпечаване, както и от риск от загуба на национално културно завещание, означават от Сметната палата.

Информационната система за ръководство на библиотечния фонд, въведена в библиотеката от 2010 година, към края на 2016 година обгръща едвам 11 на 100 от библиотечния фонд и може да показа на управлението статистическа информация единствено за обработените библиотечни единици след въвеждането й.

Изпълнението на дейностите по консервация, реституция и цифровизация на библиотечни единици зависи от ресурсното обезпечаване на активността на библиотеката, а не от нуждата от тях, съгласно положението на библиотечните единици, показват от Сметната палата.

Административният потенциал на библиотеката не е задоволителен и понижава, защото не е съгласуван с управлявания библиотечен фонд. Заплатите са към минималната за страната. В същото време броят на ръководените библиотечни единици приблизително от един чиновник надвишава същия индикатор за Националната библиотека на Германия и този за Националната библиотека на Конгреса в Съединени американски щати. През 2016 година библиотечният фонд, ръководен от 1 чиновник в Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ", възлиза на 39 хиляди библиотечни единици.

Организацията на комплектуване на библиотечния фонд не подсигурява постъпването на всички подлежащи на наложително складиране по реда на Закона за наложителното складиране на печатни и други творби библиотечни единици. В резултат част от издадените творби в страната не се дават за предпазване, библиотечните фондове не се обновяват в задоволителна степен, а българските жители са лишени от достъп до модерни издания.

Изпълнението на годишните планови инспекции на наличностите /инвентаризации/ не е задоволително дейно, защото не са спазени нормативните условия за минималния условен дял на инвентаризираните регистрирани библиотечни единици по отношение на общия размер регистрирани такива.

Сметната палата е дала на министъра на културата 3 рекомендации, едната от които съдържа в себе си 5 подпрепоръки, и на шефа на Националната библиотека - 11 рекомендации за премахване на проблемите и възстановяване на активността.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР