Римокатолическата епархия в Сан Диего в американския щат Калифорния обяви

...
Римокатолическата епархия в Сан Диего в американския щат Калифорния обяви
Коментари Харесай

Дела за сексуално насилие, извършено от духовници, може да доведат до банкрут епархията в Сан Диего

Римокатолическата епархия в Сан Диего в американския щат Калифорния разгласи през вчерашния ден, че през идващите няколко месеца може да й се наложи да разгласи фалит поради „ потресаващите “ правосъдни разноски по към 400 каузи, в които свещеници и други лица са подсъдими за полово принуждение над деца, съобщи Асошиейтед прес.

В писмо, което се чака да бъде изпратено през почивните дни до енориашите, свещеник Робърт Макелрой написа, че делата са заведени, откакто Калифорния анулира отминалостта за полово принуждение против деца.

Закон, утвърден през 2019 година, разрешава на хипотетични жертви да водят каузи до навършване на 40-годишна възраст. Също от 2020 година насам беше възложен 3-годишен интервал, през който може да бъдат завеждани каузи без възрастови ограничавания.

Повечето полови злоупотреби, по които са заведени каузи, са се случили преди 50 и даже преди 75 години, като най-отдавнашният случай е от 1945 година, заяви през вчерашния ден на конференция служителят на епархията Кевин Екъри, представен от локалния ефирен канал KNSD-TV.

Екъри предвижда, че уреждането на исковете по делата може да коства на епархията 550 милиона $.

В писмото си свещеник Макелрой показва, че няма искове против сегашни свещеници и това съгласно него е доказателство, че църквата е направила големи крачки към премахване на половите злоупотреби с малолетни и към поощряване на отбраната на малолетните.

Въпреки това, епархията е изправена пред „ потресаващите “ правосъдни разноски, а множеството й активи са били употребявани за споразумяване на предходни искове с изплащането на 198 милиона $ през 2007 година

Епископът написа, че оповестяването на банкрут „ ще обезпечи път “ на епархията да компенсира жертвите на полово принуждение, като в това време продължи да ръководи подопечните си служби, добавя Българска телеграфна агенция. 

В епархията има над 100 дейни свещеници. Тя обгръща Сан Диего и окръг Импириъл с повърхност от над 8  800 квадратни благи, а католиците са близо 1,4 милиона, се показва на уеб страницата на епархията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР