Рейтингите на одобрение във Върховния съд са рекордно ниски, показва ново проучване на Gallup

...
Рейтингите на одобрение на Върховния съд на САЩ остават на
Коментари Харесай

Рейтингите на одобрение на Върховния съд на САЩ остават на рекордно ниски нива и американците са силно разделени по отношение на съдия Кларънс Томас, тъй като съдът продължава да издава противоречиви становища и е ударен от критики относно етичните стандарти.

Последните резултати се основават на проучване на Gallup, проведено през юли, точно след като Върховният съд приключи поредния хитов срок, решавайки, че колежите вече не могат да използват расата като фактор при вземането на решения, отменяйки плана на президента Джо Байдън за опрощаване на студентски заеми и постановявайки два големи случая с права на глас.

Текущият рейтинг на одобрение на съда от 40% остава стабилен, но отразява недоволството от действията на съда за премахване на общонационалното право на аборт. От 2017 г. до средата на 2021 г. рейтингът на одобрение на съда беше 49% или по-висок, но рейтингът му падна до 40% през септември 2021 г., след като съдиите позволиха рестриктивен закон за абортите в Тексас да остане в сила, като по-късно отмени Роу срещу Уейд.

ВАШИНГТОН, ОКРУГ ОКРУГ ОКРУГ - 04 ФЕВРУАРИ: Главният съдия на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс очаква пристигането, за да чуе речта на президента Доналд Тръмп за състоянието на Съюза в залата на Камарата на представителите на 4 февруари 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Тръмп произнася третото си обръщение за състоянието на Съюза в нощта преди Сенатът на САЩ да гласува в процеса за импийчмънт. (Снимка от Leah Millis-Pool/Getty Images) ВАШИНГТОН, ОКРУГ ОКРУГ ОКРУГ – 04 ФЕВРУАРИ: Главният съдия на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс очаква пристигането, за да чуе речта на президента Доналд Тръмп за състоянието на Съюза в залата на Камарата на представителите на 4 февруари 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Тръмп произнася третото си обръщение за състоянието на Съюза в нощта преди Сенатът на САЩ да гласува в процеса за импийчмънт. (Снимка от Лия Милис-Пул/Гети изображения) Лия Милис/Басейн/Гети изображения

През септември 2000 г., първата година, в която Gallup измерва мненията на Върховния съд, съдът имаше 62% рейтинг на одобрение, средно 51% са одобрили Върховния съд през последните 23 години.

Мненията се различават рязко според политическите партии. 62% от републиканците срещу 17% от демократите одобряват работата, която върши съдът, както и 41% от независимите.

Проучването също така отразява, че възгледите на американците за Томас – най-дълго служилият член на съда, който е бил замесен в етични спорове – са разделени с 39% за него положително, 42% отрицателно и 19% без мнение.

Изминаха осем години, откакто "Галъп" за последен път измерва мненията на главния съдия Джон Робъртс и 18 години за Томас, и числата се промениха значително.

През юли 2015 г. например, след като съдът се произнесе в полза на еднополовите бракове и Obamacare, 44% от американците нямаха мнение за шефа, но останалите бяха силно разделени – с 29% благоприятни и 27% неблагоприятни. Осем години по-късно добрите мнения за Робъртс са се увеличили с 14 точки.

Понастоящем 43% от американците имат благоприятно мнение за Робъртс и 30% неблагоприятно, като 27% нямат мнение и в двата случая. Най-високият благоприятен рейтинг на Робъртс беше 50% през септември 2005 г., след като той беше номиниран във Върховния съд от бившия президент Джордж У. Буш.

Робъртс внимателно управлява смело консервативно мнозинство, което премести закона рязко надясно в ключови области, показвайки малко колебание на моменти да отмени стария от десетилетия прецедент.

Последният рейтинг на одобрение на Томас беше през 2005 г. и беше най-добрият му до момента с около два пъти повече американци, които имат благоприятно (44%), отколкото отрицателно (23%) мнение за него.

Напоследък Томас беше под светлината на прожекторите, след като се появиха новини, че мегадарител на Републиканската партия е платил луксозно пътуване за Томас и съпругата му и че правосъдието не е разкрило подаръците в годишните формуляри за разкриване на информация за кампанията. ProPublica, изданието, което първо разкри подробностите, продължи да съобщава, че донорът Харлан Кроу също е участвал в частни сделки с недвижими имоти с Томас и семейството му и е платил обучението в частно училище-интернат за внука на Томас.

Според проучването мненията на двамата мъже се различават рязко според политическата партия. Шест от 10 републиканци имат положително мнение за Робъртс, докато 52% от демократите имат отрицателно.

Републиканците са малко по-позитивни към Томас, отколкото към Робъртс – с 67% благоприятна оценка – докато демократите са много по-критични към него, като 76% го гледат в неблагоприятна светлина.

Gallup анкетира 1015 възрастни американци на 3-27 юли, използвайки телефонни интервюиращи на живо, за да се свържат както със стационарни, така и с мобилни телефони. Резултатите имат граница на извадкова грешка от плюс или минус 4 процентни пункта.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР