Революция в образователната си система прави Китай. Поднебесната империя забрани

...
Революция в образователната си система прави Китай. Поднебесната империя забрани
Коментари Харесай

Китай с революция в образованието. Маха изпити и домашни

Революция в просветителната си система прави Китай. Поднебесната империя забрани писмените изпити за децата на 6 и 7 години, заяви Висш съдебен съвет. Освен това просветното министерство на страната забрани и домашните за първокласниците тази година. Домашните за прогимназистите пък не могат да лишават повече от час и половина вечер, добави Агенция Франс Прес.

Това е следващата самодейност за облекчение на натиска върху родителите и учениците във високо конкурентната просветителна система.

Досега от учениците се изискваше да се явяват на изпити всяка година от първи клас до приемните изпити за университет на 18-годишна възраст. Но министерство на образованието на Китай съобщи, че този напън вреди на „ физическото и психическото здраве “ на учениците.

В изказване на ведомството се споделя: „ Изпитите са нужна част от учебното обучение, само че някои учебни заведения имат проблеми с прекомерно доста изпити, което предизвиква прекомерно натоварване на учениците... това би трябвало да се поправя “.

Новите правила лимитират броя на тестванията и изпитите, които учебното заведение може да сложи за един период. „ Първите и вторите класове на началното учебно заведение няма да имат потребност от полагане на изпити на книжен притежател. За останалите класове учебното заведение може да провежда заключителен изпит за края на всеки период. Изпити в средата на периода са позволени за прогимназията. Местните учебни управляващи нямат право да провеждат районни или междуучилищни изпити за всички класове на главното учебно заведение “, допълват от Министерството на образованието.

Изпити, прикрити под разнообразни имена, като университетски проучвания, също не се позволяват “, прецизират от ведомството.

Промяната е, част от по-мащабни промени в просветителния бранш в Китай. През юли Пекин лиши компаниите за частни уроци, работещи в страната, от правото да печелят от преподаването на съществени предмети. Новите насоки също ограничиха задграничните вложения в промишлеността и нарушиха частния бранш за преподаване, който беше на стойност към 120 милиарда $.

Този ход се възприема като опит на управляващите да облекчат финансовия напън при развъждането на деца, откакто Китай регистрира рекордно ниска раждаемост.

Неравенството в образованието също е проблем – по-заможните родители са подготвени да харчат хиляди, с цел да вкарат децата си в най-хубавите учебни заведения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР