Ресторанти, супермаркети, ферми и хранителни компании все повече се обръщат

...
Ресторанти, супермаркети, ферми и хранителни компании все повече се обръщат
Коментари Харесай

Битката за по-малко хранителни отпадъци се обръща към науката

Ресторанти, супермаркети, ферми и хранителни компании от ден на ден се обръщат към химията и физиката, с цел да се оправят с казуса с възходящите хранителни боклуци. Някои компании тестват консервиращ спрей или химически сашета, които забавят процеса на узряване на плодовете. Други създават цифрови датчици, които демонстрират по-точно от етикета по кое време месото е безвредно за консумация. Специални фолиа, с които се облицоват кутиите за храна за у дома, употребяват термодинамиката, с цел да запазят пържените картофки хрупкави, споделя Associated Press.    Експертите споделят, че възходящата информираност за питателните боклуци и за това какъв брой скъпо излизат те – като цена и като въздействие върху околната среда - е довела до увеличение на напъните за тяхното понижаване.   Американските стартъпи, които създават решения в тази посока, са събрали 4,8 милиарда $ през 2021 година - това е с 30% повече от финансирането през 2020 година, съгласно групата ReFed, която учи питателните боклуци.   През 2019 година към 35% от наличните 229 милиона тона храна в Съединени американски щати – на стойност към 418 милиарда $ – са останали непродадени или неизядени, съгласно ReFed. Хранителните боклуци са най-голямата категория в общинските сметища, съгласно Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати, която припомня, че гниещата храна отделя проблематичния метан.   ReFed пресмята също по този начин, че 225 хиляди кг храна може да бъде отклонена от депата годишно благодарение на високотехнологични опаковки.  
 

Сред продуктите в развой на разработка е датчик на основаната в Стокхолм компания Innoscentia, който може да дефинира дали месото е безвредно според от натрупването на микроби в опаковката му.
Базираната в Съединени американски щати и Белгия Ryp Labs работи върху стикер за артикули, който отделя пара, с цел да забави узряването.  SavrPak, учредена през 2020 година от аерокосмическия инженер Бил Берген, създава хранителна опаковка на растителна основа, утвърдена от Американската администрация по храните и медикаментите. Тя се побира в елементарен резервоар за храна, всмуква конденза, като резервира наличието горещо и хрупкаво.   Базираната в Нашвил, Тенеси, верига за печени пилета Hattie B’s била скептична към опаковката на Берген. Но откакто я тества, към този момент я влага постоянно в кутиите си за храна за у дома. Браян Морис, вицепрезидент на Hattie B’s, отговарящ за кулинарното образование и развиване, сподели, че всеки SavrPak коства на компанията по-малко от 1 $, само че подсигурява по-добра храна. „ Когато става въпрос за пържено пиле, ние губим надзор от момента, в който то напуща обектите ни “, споделя Морис. „ Не желаеме опитът ни да отиде на боклука. “  Цената обаче към момента е преграда за някои компании и потребители    Kroger, най-голямата верига за хранителни артикули в Съединени американски щати, приключи многогодишното си партньорство с основаната в Голита, Калифорния, компания Apeel тази година, защото откри, че потребителите не са склонни да заплащат повече за артикули, напръскани с ядивното покритие на Apeel, което задържа влагата и кислорода и по този метод удължава времето, през което продуктите остават свежи.   От Apeel прецизират, че обработено с техния защитен спрей авокадо може да издържи няколко спомагателни дни, до момента в който цитрусовите плодове не губят прохлада със седмици. Покритието е направено от пречистени моно- и диглицериди и емулгатори, които са елементарни хранителни добавки.  
Има и други трудности пред основаването на нововъведения за консервиране на храни. Например, всеки хранителен артикул има собствен личен биологичен състав и условия за обработка.
„ Няма една единствена огромна смяна, която може да усъвършенства обстановката “, споделя Ранди Бодри, професор в катедрата по градинарство в учебното заведение по земеделие на Мичиганския държавен университет. Той прибавя, че също по този начин е мъчно да се дефинира коя технология работи най-добре, защото започващите компании не постоянно споделят данни или формулировки с външни откриватели.  Някои компании намират за по-добре да разчитат на потвърдена технология, само че по нови способи   Базираната в Чикаго компания Hazel Technologies продава 1-метилциклопропен или 1-MCP, газ, който се употребява от десетилетия за закъснение на процеса на узряване на плодовете. Съединението, считано за нетоксично от Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати, нормално се изпомпва в запечатани складови пространства, с цел да инхибира производството на етилен - растителен хормон, водещ до прибързано узряване. Истинският пробив на Hazel Technologies обаче е саше с размера на пакетче захар, което постепенно освобождава 1-MCP в кутия с артикули. Така отпада нуждата от херметични складови пространства, в които да се вкарва газ.  Науката е обещаваща, само че остава единствено част от решението   Според Ивет Кабрера, шеф по питателните боклуци към Съвета за отбрана на естествените запаси, множеството хранителни боклуци се генерират вкъщи. „ Като общество ние не ценим храната по този начин, както би трябвало да тя да се цени “, споделя Кабрера.   По думите ѝ намаляването на размера на порциите, пазаруването на по-малки количества храна едновременно или подобряването на точността на етикетите за продължителност може да имат даже по-голямо позитивно влияние от технологията. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР