Решение за това ще вземе Надзорния съвет на Националния осигурителен

...
Решение за това ще вземе Надзорния съвет на Националния осигурителен
Коментари Харесай

Увеличението на пенсиите може да е по-малко от предвиденото

Решение за това ще вземе Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, който ще заседава на 14 май.

 

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, се прави по така наречен " швейцарско предписание " с %, еднакъв на сбора от 50 на 100 от растежа на инфлацията и 50 на 100 от растежа на междинния застрахователен приход.

 

В бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула растежът от 1 юли 2024 година на пенсиите би трябвало да бъде с 11%.

 

За задачата в бюджета бяха планувани над 1,1 милиарда лв.. Изчисленията са правени при допускане за повишаване на междинния застрахователен приход за предходната година от 12,9% и средногодишен съгласуван показател на потребителските цени от 9,1%.

 

От Националния застрахователен институт обаче показват, че към този момент са ясни регистрираните параметри, които са по-ниски от прогнозните и за двата индикатора и са надлежно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на " швейцарското предписание " пенсиите би трябвало да се покачат с 10%, което ще коства със 100 млн. лв. по-малко от авансово заложените.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР