Рекордни горещини предизвикаха пожари в редица страни на Балканите, а

...
Рекордни горещини предизвикаха пожари в редица страни на Балканите, а
Коментари Харесай

Горещата вълна Луцифер виновна за жегите на Балканите, взе 2 жертви

Рекордни горещини провокираха пожари в редица страни на Балканите, а в Румъния взеха втора жертва в границите на два дни, оповестява Българска телеграфна агенция.

Температурите на доста места превишиха 40 градуса, което накара управляващите в 10 страни, в това число Сърбия, Босна, Хърватия и Румъния, да разгласят червен код за рискови метеорологични условия.

Горещата вълна, която засегна най-силно Италия и страните на Балканите, само че също и южните елементи на Полша, беше наречена " Луцифер ".

Множество пожари обгърнаха гори и шубраци в Босна, Хърватия, Сърбия и Албания. В Хърватия електропреносната мрежа е затруднена вследствие на рекордното ползване на ток поради климатиците.

Черногорските метеоролози оповестиха, че температурите са достигнали 42 градуса. В Белград на обяд са измерени 39 градуса на сянка, а службата за спешна помощ се е намесила над 30 пъти.

В Румъния двама мъже от североизточния окръг Яш бяха признати в болница в сериозно положение, откакто работили на полето. Единият по-късно умря. Вчера в източния град Галац 60-годишен мъж е колабирал на улицата и е получил съдбовен сърдечен удар поради горещината.

Един човек е умрял от жегите и в Полша.

Гърция, която се бори с десетки пожари, някои от които запалени съзнателно, изпрати два самолета за гасене на пожари в прилежаща Албания, където огънят бушува на мъчно наличен терен.

Над 300 пожарникари и бойци се пробват да овладеят 75 пожара в Албания. Страната към този момент изиска незабавна помощ от Европейския съюз.

В Италия производителите на грозде започнаха да събират реколтата седмици по-рано от нормалното поради опасения, че несъразмерните горещини може да съсипят гроздето.

Регулировчик от Белград съобщи за Ройтерс, че единствено за два часа от дежурството му е видял четирма души да припадат на улицата от безсилие вследствие на жегата.

Изключително горещото време се чака да продължи и през уикенда преди леко захлаждане при започване на идната седмица и нова гореща вълна по-късно, предвиждат метеоролози.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР