Мелони е родена на 15 януари 1977 г. в Рим

...
Мелони е родена на 15 януари 1977 г. в Рим
Коментари Харесай

Евровотът в Италия: Мелони срещу всички на предизборната сцена

Мелони е родена на 15 януари 1977 година в Рим и е израснала в римския работен квартал Гарбатела. Бащата на Мелони - данъчен съветник - напуща фамилията, когато тя е на 11 години. Майка на Мелони - Анна Параторе, е трябвало да написа любовни романи, с цел да свързва двата края и да устоя фамилията. Тя е написала над 140 такива произведения по псевдонима Джози Бел, оповестиха още преди две години италиански издания. Самата Мелони овреме стартира работа. Била е детегледачка, келнерка и даже барманка в римски нощен клуб. Този портрет на момиче, което е израснало в семейство с финансови компликации, и което овреме знае какво е да работиш, се харесва на италианците. Мелони приключва приблизително обучение в гимназията, профилирана в региона на туризма, " Америго Веспучи " в Рим. По-късно тя споделя, че е избрала тъкмо това държавно образователно заведение, единствено тъй като там е имала опция да научи няколко непознати език. Днес Мелони владее испански, британски и френски. Тя не е вишистка, само че това не я тормози и тя акцентира, че макар, че не е приключила висше обучение, е посочила, че с усърдна работа може да се стане и министър председател.

В политиката Мелони се впуска още през 1992 година, когато е едвам на 15 години . Тогава се причислява към младежкото крило на националистическото " Италианско обществено придвижване ". Точно това нейно начало в политиката и до през днешния ден е предмет на доста полемики. " Италианското обществено придвижване " е учредено през 1946 година от някогашни фашисти и симпатизанти на фашизма, напомня Франс прес. По времето когато Мелони става част от младежкото придвижване на тази политическа групировка, тя обаче е в развой на промяна и през 1995 година се трансформира в нова политическата мощ " Национален съюз ", която се дистанцира от постфашистките си корени и се показва като по-умерена защитничка на идеалите на националконсерватизма. В последна сметка и " Национален съюз " изчезва от политическия свят в Италия през 2009 година, когато се влива в тогавашния огромен нов план на Силвио Берлускони " Народ на свободата ", разпаднал се няколко години по-късно.

През 1998 година Мелони е определена за член на провинциалния съвет на Рим . На 27-годишна възраст става народен водач на младежкото придвижване на " Национален съюз ". През 2006 година е определена за народен представител в Камарата на депутатите (долната камара на Народното събрание на Италия). Впоследствие става и най-младия заместник-председател в историята на Камарата на депутатите. В същата година става член на Ордена на публицистите в италианската област Лацио. Заради изявите й в политиката и публицистиката, най-много в региона на дела в интерес на младите, Мелони попада в полезрението на Берлускони и през 2008 година, когато е на 31 години, тя става министър на младежта в неговото четвърто и последно държавно управление. По този метод Мелони държи върха в Италия за най-млад министър в историята на страната. През 2009 година, когато партията " Национален съюз ", от която е Мелони, се слива с партията на Берлускони " Форца Италия " и с още политически сили в " Народ на свободата ", Мелони оглавява младежкото придвижване на тази нова групировка. След рухването на държавното управление на Берлускони през 2011 година посред митинги, финансова рецесия и кавги, свързани с персоналния живот на премиера, прераснали в правосъдната сага " Рубигейт ", Мелони стартира да показва все по-голямо неодобрение от партийните структури. През 2012 година тя даже се кандидатира за лидерския пост на " Народ на свободата ". Опитът й не се увенчава с триумф и Мелони взема решение да сътвори нова партия. За задачата се сплотява с сътрудниците си от " Народ на свободата " Иняцио Ла Руса и Гуидо Крозето и по този начин се ражда " Италиански братя ". Името на партията идва от фрагмент от италианския народен химн. Впоследствие Мелони е определена за неин водач.

Постепенно новата групировка постепенно, само че несъмнено се постанова в италианския политически пейзаж . На парламентарните избори в Италия през 2013 година тя е част от десноцентристката предизборна коалиция, в границите на която тя получава едвам 2 %, само че пък вкарва в Народното събрание 9 депутати, измежду които и Мелони, която оглавява парламентарната група на партията си. Партията се кандидатира за първи път на европейските избори през 2014 година, само че получава единствено 3,7 %. През 2016 година Мелони се кандидатира за кмет на Рим с поддръжката на партията " Лига " на Матео Салвини, като тогава тя се опълчва на претендента, повдигнат от десноцентристката партия на Берлускони. Мелони получава 20,6 % на първия тур, което е двойно повече от резултата на претендента на Берлускони, само че това не й прави работа, с цел да стигне до втория тур, на който за кмет е определена Вирджиния Раджи от " Движение 5 звезди ". На изборите за италиански парламент през 2018 година партията на Мелони взе участие в коалиция с " Форца Италия " и " Лига " и трите дружно получават 34 %. Сред тях " Италиански братя получава " 4,35 %. На европейските избори през 2019 година партията печели 6,44 %. Вкарва 6 депутати, само че в края на мандата на Европарламента към този момент има 10 евродепутати поради прекосяване в нейните редици на парламентаристи от други политически сили. На парламентарните избори в Италия през септември 2022 година " Италиански братя " се яви дружно със същите партии като на изборите през 2018 година и обединението печели вота с общо над 40 %, като тогава " Италиански братя " получава 26 % и се трансформира в първа политическа мощ в Италия. След това Мелони сформира с съдружните си сътрудници държавно управление, което оглави.

В Европа " Италиански братя " в началните си години е част от десноцентристката Европейска национална партия, само че преди изборите за девети Европарламент мина в Партията на европейските консерватори и реформисти. От 2020 година Мелони е водач на тази паневропейска групировка.

През годините на равномерен напредък на " Италиански братя " Мелони е постоянно в съпротива на другите италиански държавни управления - на Марио Монти, на Енрико Лета, на Матео Салвини, на Паоло Джентилони, на Джузепе Конте, на Марио Драги.

А в двете години преди да завоюва парламентарните избори в Италия, Мелони натрупа още политически капитал по време на коронавирусната пандемия, когато второто държавно управление на Конте и държавното управление на Драги вкараха локдауни и повсеместното потребление на зелените документи за антиковидна имунизация, при което в даден миг неимунизираните бяха лимитирани доста повече в дейностите си от имунизираните и даже някои възрастови групи от тях не можеха да работят присъствено. Тогава Мелони се разгласи против всичко това, дефинирайки го като ограничение на свободите и отбрани концепцията, че на една пандемия би трябвало да се противодейства посредством рационални ограничения, насърчаващи виновното държание у хората, както и с вложения в превоза и институциите, тъй че те да не се трансфорат в развъдници на болест.

В персонален проект през 2016 година Мелони ражда дъщеричка - Джиневра, от връзката си с журналиста и ефирен водещ Андреа Джанбруно. Двамата се разделиха предходната година след оповестени в медиите скандални извънефирни мнения на журналиста . Двойката обаче резервира положителни връзки.

За евровота в този момент партията на Мелони избра да се яви сама с листата " Италиански братя Джорджа Мелони ", а не в коалиция с сътрудниците си от държавното управление, макар апелите на крайнодясната партия " Лига " за обединяване преди вота, което да постави завършек на болшинството в Европа, избрало Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия преди пет години и дало тежест в Европейски Съюз на френския президент Еманюел Макрон.

Водещ претендент на " Италиански братя " във всички 5 изборни окръга в Италия е Джорджа Мелони , като тя се записва и единствено с дребното си име, с цел да покаже, че към момента хората се обръщат към нея по този метод и че тя си остава национален човек. На годишната си конференция на 4 януари Мелони съобщи, че всеки избор за нея е опция да ревизира какви са настройките на хората и увери, че няма да отиде в Екологичен потенциал, в случай че бъде определена за евродепутат, тъй като би предала доверието на гласоподавателите, които на изборите в Италия са дали своят вот за нея с мисълта, че тя ще ръководи страната в продължение на пет години. На конгрес в Пескара на 28 април, когато разгласи публично кандидатурата си за евровота, Мелони съобщи: " Ние желаеме да създадем в Европа тъкмо същото, което направихме в Италия на изборите на 25 септември 2022 година: да създадем болшинство, което сплотява десните сили, с цел да изпратим дефинитивно левицата в съпротива, даже в Европа ". В средата на май във видеоконферентна връзка на конгрес, проведен от крайнодясната партия " Вокс " в Мадрид, Мелони повтори апела си за обединяване на десницата в Европа против левицата. На 24 май на фестивала на стопанската система в Тренто тя потрети апела си и акцентира, че " съдружните формати с цветовете на дъгата " нямат визия и надлежно и не могат да просъществуват. По този метод тя засяга обединението с разноцветна политическа багра, подкрепила Фон дер Лайен преди пет години отпред на Европейска комисия.

С тези апели Мелони отвори вратата пред опцията за разнообразни съдружни формати в Европейския парламент след евровота . Тези дни интензивно се приказва за обединяване сред нейното европейско политическо семейство с това на ЕНП, или с това на " Идентичност и народна власт ", както и за присъединение на партията на Виктор Орбан към " Европейските консерватори и реформисти " на Мелони. През италианското издание " Кориере каузи сера " френската извънредно дясна лидерка Марин Льо Пен към този момент съобщи, че би желала да си сътрудничи по-тясно с италианската премиерка Джорджа Мелони. " Сега е моментът да се обединим ", сподели Льо Пен, чиято партия " Национален общ брой " е част от " Идентичност и народна власт ".

Зачестиха и информациите, съгласно които европейското политическо семейство на Мелони и в частност самата Мелони, може да изиграят роля в избирането на идващ ръководител на Европейска комисия и на Европейския съвет. " Издигам кандидатурата си за евродепутат, тъй като с изключение на ръководител на " Италиански братя ", аз съм и водач на европейските консерватори, които желаят да имат решаваща роля в смяната на европейската политика ", съобщи Мелони на 28 април в Пескара.

При издигането на кандидатурата си тя също по този начин акцентира, че посредством това желае да накара италианците да се произнесат по въпроса дали са " удовлетворени от работата, която вършим в Италия и от работата, която вършим в Европа ". Откакто пристигна на власт в Италия, Мелони си е сложила за цел да трансформира страната си в протагонист в Европа, където Рим да отстоява своите ползи. Това е заложено в този момент и в политическата стратегия на " Италиански братя " за евровота. Партията желае да има по-голяма тежест при дефиниране на политиките на европейско равнище, свързани със зеления преход, тъй че да не са в ущърб на елементарните хора и на индустриалния потенциал на Италия. В допълнение партията се афишира в отбрана на обичайните консервативните полезности и свободи.

За Мелони и нейната партия европейският избор е в действителност тест за работата й като министър председател на Италия . В обществен проект откогато пристигна да власт, тя пази концепцията, че в Италия би трябвало да има такива условия, че дамите да не са изправени пред алтернативата да избират сред майчинството и кариерата и да са принудени от финансови съображения да вършат аборти. Личната й история евентуално оказва въздействие върху тази нейна позиция, защото Мелони е пристигнала на бял свят единствено тъй като майка й, подтиквана да направи аборт от татко й, когато е схванала, че е бременна с Джорджа, се отказала да го направи в последния миг. Това споделя самата Мелони в автобиографичната си книга. Мнозина обаче преглеждат позицията на Мелони за абортите като заплаха за правата на дамите. Мелони се разгласи и против това, което тя назовава ЛГБТ лобита, т.е. тези, които се пробват да разпространяват или насаждат ЛГБТ концепциите още измежду подрастващите. Тя толерира гражданските еднополовите съюзи, само че нейното държавно управление отхвърли да работи в посока на легализирането на еднополовите бракове. Мелони подчертава върху това, че е италианка, майка и християнка. Според нейни съперници този девиз значи, че тя не работи в интерес на тези, които не попадат в тези категории. Пак в обществен проект държавното управление на Мелони анулира режима за помощи при безработица - по този начин наречения цивилен приход - и го размени с различен, от който се възползват по-малко хора, с аргумента, че сходни помощи не предизвикват хората да търсят интензивно работа.

В идеологически проект Мелони и нейната партия са проатлантически и проевропейски настроени . Но фактът, че корените на партията на Мелони могат да бъдат проследени до едно постфашистко придвижване непрекъснато води до обвинявания във фашизъм, отправяни от нейни критици към нея. Самата Мелони споделя, че в случай че е била изкушена от фашистката идеология, е щяла още първоначално да го съобщи намерено. Тя твърди, че не храни носталгия по фашизма. В изявлението, обещано за " Спектейтър ", преди да завоюва изборите през 2022 година Мелони, тя сподели: " Когато основахме " Италиански братя ", ние основахме тази партия като една десноцентристка мощ с високо вдигната глава. Ако бях фашистка, щях да кажа, че съм фашистка. Вместо това аз в никакъв случай не съм говорила за фашизъм, тъй като не съм фашистка ". Мелони напомня също по този начин, че през 2006 година е декларирала в друго изявление: " Мусолини направи разнообразни неточности: расовите закони против евреите, оповестяването на война, властническия режим. Но в исторически проект той направи други неща, които бяха положителни, само че това не го опрощава ". През август 2022 година, с цел да успокои западните сътрудници на Италия, Мелони разгласява видеобръщение на британски, испански и френски. В него тя съобщи, че преди няколко десетилетия италианската десница е оставила фашизма в историята, като е осъдила недвусмислено неналичието на народна власт и отвратителните антиеврейски закони по времето на фашизма. " Ние яростно се противопоставяме на всякакво антидемократично отклоняване с твърди думи, което не всякога може да се следи от страна на италианската и европейската левица ", съобщи тя тогава. А тази година на 25 април, когато Италия означи годишнината от освобождението си от фашистите, Мелони в пост във Facebook написа: " В деня, в който Италия чества Освобождението, което с края на фашизма сложи основите на завръщането на демокрацията, ние удостоверяваме още веднъж нашата злост към всички тоталитарни и властнически режими. Тези от през вчерашния ден, които потискаха народите в Европа и света, и тези от през днешния ден, на които сме решени да се противопоставим с ангажираност и храброст. Ще продължим да работим в отбрана на демокрацията и за една Италия, която най-сетне е в положение да се сплоти към полезността на свободата. Да живее свободата! ". Неотдавна държавното управление на Мелони обаче беше упрекнато в оказване на напън над публичната медия РАИ по отношение на антифашистки монолог на прочут италиански публицист. Мелони отхвърли да е имало цензура и разгласява персонално монолога във Facebook акаунта си. Миналото лято Мелони заведе дело против вокалиста на английската рок група " Пласибо ", нарекъл я " фашистка и расистка " по време на фестивал в Ступинги, в Северозападна Италия. В средата на април беше даден ход на дело по иск на Мелони за клюка против някогашния професор по латински и гръцки в Университета в Бари Лучано Канфора, който по време на спор през април 2022 година я нарекъл " неонацистка по душа ". Първото правосъдно съвещание по делото ще е на 8 октомври в Бари.

През месеците на власт в Италия Мелони показва политически и дипломатически прагматизъм и през днешния ден за нея се приказва като олицетворение на умереното лице на европейската последна десница, отбелязва Франс прес. Непоколебимата й поддръжка за Украйна, изразила се под формата и на оръжейни доставки, включително и на система за противоракетна защита, създавана взаимно с Франция, успокои Вашингтон и Брюксел. В предишното говорила позитивно за Русия на Владимир Путин, след началото на съветската инвазия в Украйна, Мелони не престана да осъжда съветските дейности. Тя посети на два пъти Киев, украинският президент пък посети Рим, двамата се срещнаха и в коридорите на конгреси на високо ниво, Италия и Украйна подписаха съглашение за стратегическо партньорство. Но все пак това Мелони възприе сдържано позицията на френския президент Макрон, заговорил за вероятно изпращане на западни военни в Украйна, а нейното държавно управление съобщи, че няма да прати италиански войски там. Мелони също по този начин се разгласи против потребление на доставени на Украйна западни оръжия за нанасяне на удари по цели на съветска територия.

В Европейски Съюз, само че и на интернационалната сцена, Мелони пази правилото, че би трябвало да се беседва с всички . Така да вземем за пример тя не се отхвърли от разговор с унгарския министър председател Виктор Орбан, останал доближен на Москва, и даже изигра основна роля в убеждаването му да се откаже от ветото си върху отпущането на европейска помощ за Киев.

Въпреки идеологическите разлики Мелони откри общ език по някои въпроси с водачите на Испания и на Германия, а с френския президент Макрон, тя даже реализира консенсус по някои тематики. Извън Европейски Съюз Мелони откри по-близки връзки с английския министър председател Сунак, беше призната с цялостни почести в Белия дом, резервира каналите за разговор с Пекин макар, че в края на предходната година Италия се отдръпна от китайската самодейност " Един пояс, веднъж ", посрещна в Рим президента на Аржентина Милей, задълбочи връзките с Индия и Япония и с редица страни от Близкия изток и от Магреб.

По новата гореща рецесия - войната в Газа, държавното управление на Мелони осъди офанзивата на " Хамас " против Израел от 7 октомври, само че и оказа поддръжка на засегнатите вследствие на последвалата война в Газа цивилни палестинци. Въпреки тази поддръжка за цивилните палестинци Италия беше измежду 25-те страни, които при започване на май гласоподаваха с " въздържал се " по време на избор в Общото заседание на Организация на обединените нации на резолюция, в която се споделяше, че палестинците заслужават да са пълновръстен член в международната организация. Резолюцията беше призната тогава със 143 гласа " за " против 9 " срещу " (тези на Съединени американски щати, Израел, Унгария, Чехия, Аржентина, Палаос, Науру, Микронезия, Папуа Нова Гвинея), а измежду останалите въздържали се, с изключение на Италия, бяха Германия, Канада и Англия.

Мелони съумя да работи с председателката на Европейска комисия по редица досиета, по-специално миграционното. По нейна самодейност Европейски Съюз подписа съглашение с Тунис за съдействие в битката с трафика на мигранти. Мелони беше в делегацията на Европейски Съюз, отишла в Египет също за сключването на сходен контракт. Отделно от това през януари италианският министър председател показа новаторски проект за равнопоставено и взаимноизгодно съдействие с Африка, което в дълготраен аспект би могло да пресече миграционните потоци от африканския континент към Европейски Съюз, трансформирайки в същото време Африка в енергиен източник за търсещата разнообразие в тази тенденция Европа. Мелони прокарва и концепцията за съдействие с трети страни, като Албания или Либия за справяне с миграционния проблем. Нейни критици я упрекват, че по този метод тя изнася казуса на Италия в трети страни и подписва покупко-продажби с държавни управления, набеждавани в отклонения в региона на правата на индивида и свободите. Правителството на Мелони дружно с Дания, Чехия, Гърция, България, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Кипър, Малта, Нидерландия, Полша, Австрия и Румъния, на 16 май прикани Европейска комисия за намиране на решения за прекачване на мигранти в трети страни. От тези 15 страни настрана 8 страни - Италия, Малта, Гърция, Полша, Чехия, Дания, Австрия и Кипър - показаха и предпочитание за отделяне на зони за сигурност в самата Сирия, с цел да може там да бъдат връщани сирийски мигранти, избягали от войната в родината си, напомня Франс прес.

В самата Италия по миграционния въпрос държавното управление на Мелони вкара фрапантни ограничавания върху работата на неправителствените организации, спасяващи мигранти по море, отбелязва Франс прес. Така да вземем за пример под опасност от солени санкции и конфискация, корабите на тези организации са длъжни към този момент след интервенция по избавяне на мигранти да се насочат неотложно към посочено им от управляващите пристанище, вместо да продължат с още избавителни интервенции. Често пъти това пристанище е отдалечено от зоната им на деяние. Така корабите не могат да оказват помощ с дни наред на други бедстващи плавателни съдове с мигранти. А плаването до отдалечено пристанище усилва и разноските на неправителствените организации. През май италианското Управление за гражданско въздухоплаване забрани на самолети на неправителствени организации да изхвърчат от летищата на Трапани, Палермо, Лампедуза и Пантелерия, с цел да търсят в централната част на Средиземно море на бедстващи мигранти.

В доста аспекти Мелони желае да съставлява като допустимото лице на екстремизма , като сдържан реакционер и като медиатор, счита Лоренцо Кастелани, политически анализатор от Свободния университет за обществени науки " Гуидо Карли ". Тези старания от страна на Мелони бяха възнаградени от Европейски Съюз, подкрепил самодейностите й за въздържане на миграционната лавина, затрупваща Италия, отбелязва Франс прес. В Европейски Съюз в реалност сходни дейности бяха подети още преди идването на власт на Мелони под формата на оферти от Европейска комисия пакт за промяна на европейската политика за даване на леговище и за миграцията. След четири години на полемики пактът беше дефинитивно признат тази пролет. По този въпрос Мелони не се поколеба да си припише заслуга за реализиране на консенсус на европейско равнище и за преобразяване на миграционния въпрос в една от водещите тематики в европейския дневен ред, отбелязва Франс прес. " Ние желаеме Италия да има централна роля в смяната на това, което не работи в Европа ", съобщи тя в речта си в Пескара на 28 април. Според Лоренцо Преляско, създател на социологическия център " ЮТренд ", посредством такава реторика Мелони е възприемана като пораждаща доверие, като човек на действието, който не се колебае да споделя напряко каквото мисли. Това демонстрира ловка информационна тактика от нейна страна.

Във вътрешен проект Мелони сложи началото на промяна на конституцията, при която да бъде засилена ролята на премиера по модела на канцлера в Германия . Според Мелони промяната ще разреши министър председателят на Италия да бъде избиран непосредствено от италианците и ще докара до по-силни и по-стабилни държавни управления в бъдеще. Тази промяна опозицията дефинира като намаляване на пълномощията на президента и на прерогативите на Народното събрание и в по-общ проект като опасност за самата същина на италианската републиката. Темата, макар че е национална, се трансформира и в една от централните в предизборните диспути в Италия в навечерието на евровота. На 8 май Мелони увери, че няма да се откаже от проектите си в тази тенденция. Според сегашната система в Италия партиите стартират диалози за сформиране на държавно управление след изборите и едвам като се контракти ръководеща коалиция в Народното събрание се предлага и министър председател, който президентът на Италия номинира за поста. Като препоръчаният министър председател не е обезателно водачът на партията, спечелила изборите, което точно не се нрави на Мелони.

Пак във вътрешен проект Мелони и нейното държавно управление са упреквани и в цензура и месене в работата на РАИ и в допускане на непознати водачи да оказват напън над публицисти от тази медия. Заради това огромна част от публицистите на РАИ проведоха наскоро и 24-часова стачка, а тематиката за свободата на медиите се трансформира в една от водещите в предизборната акция за евровота. Международна задача за наблюдаване беше в Италия в средата на месеца и разгласи, че е установила утежняване на обстановката с медиите. Няколко журналистически организации даже сезираха за това с писмо европейския комисар Вера Йоурова, отговаряща за полезностите и прозрачността.

Мелони навлезе в борбата за евровота с няколко преимущества . Тя е ротационен водач на Г-7 за 2024 година, което я слага в още по-голяма светлина на интернационалната сцена.

През май в Рим беше Фон дер Лайен, която пред италианската организация АНСА не изключи разновидността за разговор с европейското политическо семейство на Мелони пред големите провокации за Европа, които постановат диалози с всички, които са ангажирани с Европейски Съюз, Украйна и върховенството на закона. Тогава АНСА заключи това като " Фон дер Лайен не изключва договорка с " Европейските консерватори и реформисти " на Мелони.

Малко преди този момент в Рим беше и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който оттова напомни, че Киев не е желал натовски войски да бъдат ситуирани в Украйна, съобщи АНСА. Столтенберг похвали решението на Италия да прати система за противовъздушна защита на Украйна и да поддържа Киев против Русия и дефинира Италия като благонадежден и основен съдружник в алианса. А Мелони употребява срещата, с цел да призове НАТО да се концентрира и върху южния си фланг.

В актива си Мелони има и няколко интернационалните самопризнания. Тя беше включена наскоро в класацията на стоте най-влиятелни персони на 2024 година на списание " Тайм " в категорията за водачи. " Когато Джорджа Мелони пристигна на власт в Италия през 2022 година и стана първата жена водач на страната, доста наблюдаващи се притесняваха по отношение на нейната крайнодясна партия и въздействието, което тя ще окаже върху Европа и света. Но две години по-късно тя остава известна - освен в Италия, където тя се радва на утвърждение макар слабия стопански напредък, само че също и измежду западните водачи, доста от които бяха удовлетворени от нейната твърда поддръжка за Украйна (и по-специално от способността й да убеди водачи като унгарския Виктор Орбан да поддържат европейското финансиране за Киев). Мелони не се е отказала изцяло от дясната си политика. У дома тя организира политики, които съгласно критиците водят до тиха ерозия на правата на ЛГБТ общността. На равнище Европейски Съюз тя е считана за движещата мощ за метода на блока по въпроса за миграцията - метод, който включва заплащане на страни като Египет и Тунис, с цел да не позволяват те мигранти да тръгнат от тях към Европа. Ако десният блок в Европа се разшири след изборите за Екологичен потенциал през юни, както сочат социологическите изследвания, Мелони ще се възползва от опцията да се трансформира в негов натурален водач ", написа " Тайм " в аргументацията си по отношение на включването на Мелони в класацията си.

В края на предходната година сп. " Форбс " включи Мелони измежду 100-те най-влиятелни дами в света , като я сложи на четвърто място, след Урсула фон дер Лайен, Кристин Лагард и Камала Харис. Тогава италиански медии подчертаха, че Мелони е на най-челно място в класацията измежду лидерките на европейски страни.

Пак в края на предходната година сп. " Политико " сложи Мелони в категорията на " дейните водачи " в класацията си " Випуск 2024 година " на личностите, които ще окажат въздействие на 2024 година с дейностите си. В аргументацията си за това решение изданието отбелязваше, че Брюксел се е страхувал, че Мелони като министър председател ще трансформира Италия в следващото проблематично дете на Европейски Съюз, а Киев е очаквал Италия да се опита да смекчи поддръжката си за Украйна и да отдръпна глобите против Русия. Но Мелони е посочила, че тези опасения не са основателни и даже си е основала забележителен (макар и предпазлив) фенклуб. " И макар че преди Мелони призоваваше Италия да се откаже от еврото и неведнъж взимаше под прицела на рецензиите си " бюрократите в Брюксел ", в този момент тя претърпя, както наподобява промяна, наподобява е в положителни връзки с Урсула фон дер Лайен и даже работи в тясно съдействие с нея по някои въпроси ", допълваше " Политико ". " Преди да стане министър-председател, Мелони изглеждаше като следващия крайнодесен другар на Путин. Тя се опълчи на налагането на наказания на Москва след противозаконното анексиране на Крим през 2014 година, а през 2018 година поздрави Путин за " преизбирането му ", като съобщи, че то съставлява " недвусмислената воля на съветския народ ". През 2022 година, тъкмо преди Путин да стартира пълномащабната си инвазия в Украйна, Мелони съобщи в изявление, че Италия се нуждае от " всемирски мир с Русия " и упрекна президента на Съединени американски щати Джо Байдън, чиято администрация отправяше незабавни предизвестия за идна атака, че " употребява външната политика, с цел да прикрие проблемите, които има вкъщи ". Не е чудно, че възходът на Мелони към властта обезпокои Белия дом ", допълваше изданието. " Но Мелони се появи като идеален хамелеон и осъди съветската инвазия в Украйна, а към първата годишнина от нея посети и Киев. Миналия май по време на срещата на върха на Г-7 в Япония, Мелони прелестно изненада американските представители с желанието си да построи мощни връзки с Байдън и два месеца по-късно тя посети Белия дом, където получи банкет, отговарящ на ВИП личност ", допълваше изданието. " Превръщането на Мелони в " ястреб " в областта на сигурността беше приключено, когато тя изтегли Италия от китайската самодейност " Един пояс, веднъж ", отбелязваше " Политико ". Изданието заключаваше, че 2024 година ще бъде решаваща за Мелони, когато гласоподавателите ще се насочат към урните през юни в целия Европейски Съюз, до момента в който позициите на партията на Мелони наподобяват по-силни от всеки път и в миг, в който " не е загадка, че десноцентристката ЕНП ухажва италианската лидерка, като прави това може би предвид на реализиране на следизборна договорка, която може да преначертае европейския политически пейзаж ".

Но Мелони встъпва в борбата за Екологичен потенциал освен съпровождана от похвали на непознати издания. Тя постоянно поражда рецензиите на италианския публицист Роберто Савиано, препубликувани след това и в непознати медии. А по време на панаира на книгата в Торино при започване на май световноизвестният публицист Салман Рушди прикани Мелони да не реагира хлапашки на отрицателните мнения към нея, а да се научи да ги приема като зрял човек.

Но като оставим на страна похвалите и рецензиите, най-новите социологически допитвания в Италия в навечерието на евровота вещаят за партията на Мелони следното - 27,1% (агенция Текне), 26,8 % (агенция Куорум), 27,2 % (агенция ЮТренд), 27 % (агенция Ессе Ву Джи), 26,5 % (агенция Ипсос). Което де факто и й отрежда първо място на евровота в Италия.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР