Режимът в Иран изправя протестиращи пред революционни трибунали. Обвинението много

...
Режимът в Иран изправя протестиращи пред революционни трибунали. Обвинението много
Коментари Харесай

Война срещу Бога: в Иран осъждат за това на смърт


Режимът в Иран изправя протестиращи пред революционни трибунали. Обвинението доста постоянно гласи: „ За подстрекателство на война против Бога “. В Иран това се санкционира със гибел.

Голам Хосейн Мохсени-Еджей залага на суровите способи. Ако зависеше от него, хората, които стачкуват в този момент в, щяха да заплащат за присъединяване си в тях със гибел. Mохсени-Еджей е висш арбитър на Ислямската република. На седмичното съвещание на Висшия правосъден съвет на 7 ноември Мохсени-Еджей прикани арестуваните протестиращи да бъдат осъдени в най-кратки периоди със.

Така ръководителят на Върховния съд реагира на искане от Народното събрание. В изказване, оповестено от иранските държавни медии, 227 от 290-те депутати приканват правосъдната власт допустимо най-скоро да се " оправи с хората, които се борят против Бога " и да издаде " божествена присъда против тях ".

„ Престъпление против Бога “

Престъплението " война против Бога " се смята за едно от най-тежките в ислямското право и се санкционира със гибел. Какво в действителност значи " война против Бога " обаче не е ясно дефинирано. Терминът предлага доста благоприятни условия за пояснение. Сега правосъдната власт го ползва в най-широк смисъл против стачкуващи.
Редакцията предлага
Например казусът със Саханд Нурмохамад-Задех. На 7 ноември 17-годишният юноша е изправен пред революционен съд в столицата Техеран. Обвинен е, че е запалил кофа за отпадък. Прокурорът твърди, че по този метод той е призовал към " война против Бога " и е заплашил публичния ред. Като доказателство прокурорът показва фотоси от камери за наблюдаване. На тях обаче се вижда единствено по какъв начин малолетният Саханд отдалечава мотопеда си от пламъците, обхванали една кофа за отпадък, подпалена по време на протестен протест.

Целта на показните правосъдни процеси е да сплашват

" Този и други сходни случаи се отразяват необятно от медии, близки до средите за сигурност, с цел да се сътвори атмосфера на боязън в обществото ", споделя Моин Хазаели в изявление за " Дойче веле ". Хазаели е учил право и политически науки в Техеран и Малмьо, Швеция, а понастоящем работи като юридически консултант за разнообразни медийни компании в Европа. " За първи път виждаме арестувани протестиращи да бъдат упреквани във " война против Бога " единствено тъй като са стояли до пламнал резервоар. Досега това обвиняване е повдигнато против най-малко шестима други протестиращи. Възможно е обвинените в действителност да бъдат бързо наказани на гибел и екзекутирани, с цел да се възпрат други протестиращи. В предишното неведнъж сме ставали очевидци на сходно нещо, да вземем за пример в тази ситуация с Мохамед Салас. "

Мохамед Салас е бил дервиш, член на мюсюлманския медал " Гонабади ". Той е задържан през февруари 2018 година по време на седяща стачка с към 1000 почитатели на неговия медал в Техеран. По време на ареста избухват конфликти сред дервишите и силите за сигурност. Трима чиновници по сигурността са прегазени от рейс и умират. Твърди се, че зад кормилото е бил Салас. По-късно той е съден за ликвидиране. Самият той отхвърля обвиняванията, само че е приет за отговорен и е екзекутиран през юни 2018 година Много въпроси по делото по този начин и не са изяснени, да вземем за пример за какво не са показани пръстови отпечатъци от рейса, които да потвърдят, че Салас фактически е управлявал транспортното средство.

" В предишното правосъдната власт постоянно е инсценирала някакво ликвидиране, с цел да осъди арестуваните на гибел. Сега даже един изгорен резервоар е задоволителен ", показва Хазаели. " През идващите седмици, а може би и месеци, ще станем очевидци на още доста неоснователни обвинявания. " По думите му. " Протестиращите са направили бойкот ", заяви в края на октомври полуофициалната осведомителна организация “Тасним ”.

В известието се споделя още, че обвинените са ранили или умъртвили чиновници на силите за сигурност и са запалили публично имущество.

" Режимът би трябвало да бъде измамен под отговорност ”

" Без значение в какво упрекват протестиращите, никой не има вяра на управляващите. Силите за сигурност също са правили закононарушения. Те също би трябвало да бъдат изправени пред съда ", упорства Азам Джанграви. Активистката беше измежду първите, които смъкнаха забрадките си на обществени митинги в края на 2017 година и беше задържана поради това. По това време тя бе наказана на три години затвор по ускорена правосъдна процедура. През лятото на 2018 година, малко преди да стартира да излежава присъдата си в пандиза, Джанграви избяга в Турция дружно с щерка си. Сега живее в Канада.

Благодарение на обществените мрежи гласът ѝ в този момент се чува по-силно от този на държавната агитация в Иран, счита 39-годишната активистка. " Предполага се, че при продължаващите от септември насам митинги в Иран са починали минимум 300 души, в това число минимум 30 малолетни. Имената им са документирани от " Амнести интернешънъл ", споделя Джанграви и прибавя: " Режимът би трябвало да бъде измамен под отговорност. Германската външна министърка Аналена Бербок ни даде обещание това. Тя приказва и за специфична стратегия за отбрана на изключително застрашените хора в Иран. Сред тях има доста, които ги грози  смъртно наказване ", споделя Джанграви.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР