Регионално сдружение за управление на отпадъците за регион Разлог одобри

...
Регионално сдружение за управление на отпадъците за регион Разлог одобри
Коментари Харесай

Ползотворна работна среща на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Разлог

„ Регионално съдружие за ръководство на отпадъците за район Разлог " утвърди предложенията по оперативна стратегия „ Околна среда “ за интервала 2021- 2027 година, образувани по концепция на Община Разлог.
По покана на Община Разлог, Иван Кадев – кмет на Община Банско, Сабит Исмаил Гагъм – зам. - кмет на община Белица и Беди Осман - зам. -кмет на община Якоруда, одобриха предлагането на упълномощения зам. -кмет на община Разлог- Иван Гюров за независимо и взаимно кандидатстване за ограничения по приоритет „ Отпадъци “, както и понижаване размера на обезпечения и отчисленията при депониране на боклуци.

„ Община Разлог стартира построяването на център за разделно събиране на боклуци преди много време, като се борим поетапно за неговото разширение. Обособихме втора клетка за събиране на отпадъци, включително добавихме и сепариращата апаратура на територията на депото, като желанията са ни тя да бъде приключена до края на 2022 година. Идеята е в нея да се събират едрогабаритни боклуци, които могат да се употребяват наново. Каквито и решение да вземем независимо като общини или общо като съдружие, до момента в който депото съществува е подходящо да гледаме в една посока, при равни условия за всички консуматори. “, съобщи пред всички присъстващи зам. -кметът на община Разлог- Иван Гюров.

Спрямо плануваните средства, осигуряващи опция за доизграждане на инфраструктурата за ръководство на отпадъците, присъстващите взеха решение всяка община да кандидатства независимо по ограничения за разширение и/или надграждане на общински/ районни системи за събиране и преработване на биоразградими боклуци, по отношение на системите за разделно събиране и превозване на битовите биоразградими боклуци – култивиран и хранителни боклуци хартия, картон и дървесни боклуци като част от морфологичния състав на битовите боклуци, с фокус върху биоотпадъците, рекултивация на депа и/или обезпечаване на сигурност на съществуващи депа без увеличение на техния потенциал, както и системи/центрове за разделно събиране и подготовка за повторни приложимост и корекция.

На извършеното съвещание се планува подготовка на сдружението за построяването на съоръжения за отнасяне на разделно събиране биоразградими боклуци. Общинските представители разгледаха вид за поддръжка за създаване на общински център и система, посредством която да се даде опция за разделно събиране на разнообразни потоци от бита, разнообразни от опаковки(хартия, пластмаса, метал, стъкло) само че също и едрогабаритни боклуци, както и даване на опция за осъществяване на корекция и подготовка за повторна приложимост.

В.Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР