Регионалният министър Андрей Цеков ще оттегли от Народното събрание предложението

...
Регионалният министър Андрей Цеков ще оттегли от Народното събрание предложението
Коментари Харесай

Регионалният министър е против узаконяването на незаконни строежи

Регионалният министър Андрей Цеков ще отдръпна от Народното събрание предлагането на предшественика си Иван Шишков, което имаше за цел да узакони противозаконни инфраструктурни обекти, строени без нужните документи, оповестяват от пресцентъра на отрасловото ведомство. Става въпрос за обекти като някои лотове от автомагистрала „ Хемус “, язовири и съществени поправки, правени по контракти за настоящи. Идеята на някогашния длъжностен министър Шишков бе всички те да станат търпими с промени в Закона за устройство на територията.

Универсалният метод би трябвало да бъде стеснен, с цел да не се отнесе към голям брой обекти. Възможните решения би трябвало да бъдат изследвани деликатно от позиция на правомерност ", сподели новият министър на съвещание на отрасловата парламентарна комисия.

По думите му предстоят разисквания с браншовите организации, като ще се разчита и на експертизата на народните представители. Министър Цеков изрази очакване в идващия месец да има решение за обектите, за които се знае, че се построяват без позволение за градеж, само че няма изясненост дали подхождат на условията.

Припомняме, че законопроектът бе входиран на два пъти от Шишков. Дори в последните дни на служебния кабинет той „ упорито “ настояваше този път депутатите да одобряват измененията.

Новият министър Цеков не за първи път показва мнение против въпросния законопроект. Като член на районната комисия Цеков също алармираше, че по този начин може да бъде отворена кутията на Пандора, защото не е ясно какъв брой обекти ще попаднат в обсега на толерантност.
Индексация
Приетата методика за индексация основава огромни неясноти, които пораждат компликации по използването ѝ. Затова като първа стъпка би трябвало да се направи разбор дали е прилагана вярно и какъв брой са нужните средства, сподели още районният министър. Той уточни, че ще се ревизира дали формулата е приложена вярно от АПИ по договорите за главен ремонт и ново строителство.

Припомняме, че около 276 млн. лева с ДДС ще коства индексацията по някои от огромните инфраструктурни обекти в страна – тунел „ Железница “, автомагистрала „ Европа “ и други

По думите му бюджетът за финансираните от Оперативна стратегия „ Околна среда " планове може да бъде индексиран до 15%, като от това обаче не могат да се възползват всички бенефициенти. И изясни, че поради нуждата от утвърждение от Европейски Съюз на огромните планове, които надвишават избрана стойност, им е препоръчана отплата от порядъка на 3%. Към момента споразуменията сред огромна част от изпълнителите и ВиК към момента не са подписани. Договори сред ВиК оператори и ОПОС също не са подписани и се задържат поради използването на методиката. Затова следва да бъде изработен разбор и да се откри каква е сумата, нужна за в допълнение финансиране.

Изпълнителният шеф на „ Български ВиК холдинг " Ирена Георгиева осведоми, че продължава сключването на съглашения сред Управляващия орган на програмата и ВиК операторите и изрази вяра тази опция да бъде отпушена за всички области, в които се извършват огромните планове за възобновяване на ВиК инфраструктура.
Мегапоръчките за поддръжка на пътища
В началото на идната седмица се чакат резултатите от предоставения от министър Цеков одит на провежданите от Агенция „ Пътна инфраструктура " процедури по желание на реализатори за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Те ще бъдат база за взимане на решение дали процедурите да бъдат продължени или върнати. Регионалният министър обърна внимание, че едно ново възлагане ще отнеме минимум 6 месеца и ще сложи в риск поддържането на пътищата през зимните месеци.

Пред депутатите министърът пое ангажимент в идващите месеци да бъде открито решение за всички забавени публични поръчки на АПИ. Той обърна внимание, че поради поставяните от възложителя условия техническите предложения са с доста огромен размер и разглеждането им лишава доста време, заради което е нужна смяна. Според него при съществуване на подготвени планове с издадени позволения за градеж те би трябвало да са доста елементарни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР