Редица западни държави обявиха намерения да изпратят още оръжия на

...
Редица западни държави обявиха намерения да изпратят още оръжия на
Коментари Харесай

Западът ще изпрати още оръжия на Украйна

Редица западни страни оповестиха планове да изпратят още оръжия на Украйна, с цел да я поддържат във войната ѝ против Русия.

Междувременно се чака водачите на Германия, Франция и Италия да посетят в Киев като знак за взаимност.

Съединени американски щати ще изпратят на Украйна още оръжия на стойност 1 милиард $

Съединени американски щати ще дават още оръжия на Украйна, чиято стойност възлиза на 1милиард $, заяви американският президент Джо Байдън, съобщи Ройтерс.

Байдън е уведомил украинския си сътрудник Володимир Зеленски за новата пратка в телефонен диалог.

Американският президент заяви, че Съединени американски щати ще провиснал и спомагателни 225 милиарда $ за филантропична помощ, в това число за обезпечаването на питейна вода, сериозно значими медицински средства, храна, заслон и пари в брой за украински фамилии, с които да могат да си купуват артикули от първа нужда.

Информацията за новия пакет бе оповестена в миг, в който американският министър на защитата се среща в Брюксел със съдружници на Вашингтон, а оръжията могат да се класифицират в две категории. Първата включва непотребни отбранителни артикули от запасите на американската войска и други оръжия, които са финансирани от Инициативата за поддръжка на сигурността на Украйна (ИПСУ). Към втората група спадат оръжия, които ще се изпратят по обособена стратегия на Конгреса.

Три осведомени източника, поискали анонимност, споделиха, че се чака един пакет на стойност от 350 милиона $, който вероятно ще включва още реактивни системи за залпов огън, артилерийски снаряди за гаубици М777 и аварийни елементи.

Помощта, финансирана по ИПСУ, която възлиза на 650 милиона $, би могла да съдържа наземни пускови установки за противокорабни ракети „ Харпун “, предпазени радиостанции, уреди за нощно виждане и образование.

Днес непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небезня упрекна западните страни, че водят „ прокси война с Русия “ и се обърна към страните, които въоръжават Украйна, с думите: „ ръцете ви са изцапани с кръвта на цивилни “.

Герман ия ще даде на Киев три реактивни системи за залпов огън

Берлин ще достави на Украйна три ракетни системи за неведнъж изстрелване " МАРС-2”, съобщи немската министърка на защитата Кристине Ламбрехт в Брюксел, като добави, че образованието на украински военни ще стартира през идващите седмици, съобщи Ройтерс.

Оръжията ще бъдат взети от запасите на Бундесвера, съобщи тя след диалози сред близо 50 страни в коридорите на форума на НАТО, на които участниците разискаха и съгласуваха военната си поддръжка за Украйна.

Системите " МАРС-2” могат да поразяват цели, отдалечени на повече от 80 километра.

Канада ще изпрати на Украйна 10 цеви за гаубици

Канада ще достави на Украйна 10 сменяеми цеви за гаубици М-777 като нова военна помощ на стойност 9 милиона канадски $ (6,9 милиона щатски долара), съобщи Ройтерс. Новината бе обявена през вчерашния ден от канадската министърка на защитата.

" Ще продължим да работим непрекъснато, с цел да осигурим на Украйна всестранната военна помощ, от която тя има потребност, с цел да пази своя суверенитет и сигурност ", се споделя в изказването на министърката на защитата Анита Ананд.

Канада подари на Украйна гаубици М-777 и сменяемите цеви са нужни, с цел да се поддържа тяхната далекобойност и акуратност.

Лидерите на Германия, Франция и Италия се чака да посетят Киев

Лидерите на трите най-големи европейски страни - Германия, Франция и Италия, се чака да дойдат през днешния ден в Киев, с цел да покажат поддръжката си за Украйна, която се бори с продължаващата съветска инвазия. Посещението на немския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския министър председател Марио Драги се приготвя от седмици. Тримата желаят да отхвърлят рецензиите в самата Украйна за метода, по който те реагират на войната, съобщи ДПА.

Очакваната им визитата, която не е оповестена от съображения за сигурност, ще се състои ден преди Европейската комисия да одобри мнение Украйна да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз, нещо, което най-големите страни не бързаха да създадат, отбелязва организацията.

Френският президент сподели през вчерашния ден в Румъния, че е време Европа да вдъхне убеденост на Украйна във връзка с европейската ѝ вероятност. " Достигнали сме досега, в който ние, като европейци, би трябвало да пратим явен политически сигнал на Украйна и на нейния народ, който оказва героична опозиция ", съобщи той, само че не даде детайлности.

Киев подлага на критика Франция и Германия, в по-малка степен Италия, че се бавят и не му дават желаната помощ, не му пращат оръжия и слагат преди всичко личното си благополучие, а не свободата и сигурността на Украйна. Тази седмица Олексий Арестович, консултант на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи пред вестник " Билд ", че се притеснява, че тримата водачи ще желаят да окажат напън върху Киев, с цел да го убедят да одобри мирна договорка, преференциална за съветския президент Владимир Путин. В отговор на това Драги съобщи, че е значимо мирните договаряния да стартират допустимо най-скоро, само че добави, че те би трябвало да бъдат водени при условия, които Украйна счита за допустими. Очаква се Зеленски да упорства пред тримата водачи те да пратят повече оръжие, с цел да оказват помощ на украинската войска да устои на съветските нашественици. Особено сериозен е Киев към Берлин, от който чака от дълго време дадено му, само че не доставено още тежко въоръжение.

Двама американци, които се бият в Украйна, са в неопределеност от няколко дни

Двама американски ветерани, и двамата от щата Алабама, които били в Украйна, с цел да вземат участие във войната с Русия, от няколко дни са в неопределеност и може би са пленени от руснаците, оповестиха Франс прес и Асошиейтед прес. Агенциите се базират на техни родственици и на членове на Конгреса на Съединени американски щати, с които са се свързали околните на двамата. Става дума за 27-годишния Анди Тай Нгок Уин, някогашен морски пехотинец, и 39-годишният Александър Друки, които взели участие дружно в боеве против руснаците северно от Харков. Близките им не са ги чували от 8 юни. Майката на Друки сподели пред телевизия Си Ен Ен, че допуска, че двамата са били пленени, само че това не е доказано.

Двама членове на Конгреса на Съединени американски щати - Тери Сиуел и Робърт Адърхолт, споделиха, че са по отношение на роднините на изчезналите американци и с Държавния департамент. Негов представител съобщи, че американското дипломатическо ведомство деликатно следи обстановката, в контакт е с украинските управляващи и ревизира информация, че проруските сепаратисти са завладели минимум двама американски жители. Ако това се удостовери, това ще са първите американци, воюващи на страната на украинците, хванати от началото на войната в Украйна.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби на собствен ред прикани американските жители да не отпътуват да се бият в Украйна. " Това е военна зона, там се водят боеве. Ако желаете да подкрепите Украйна, можете да го извършите по доста други способи ", съобщи той пред публицисти.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР