Редица промени в Конституцията предлагат от Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

...
Редица промени в Конституцията предлагат от Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).
Коментари Харесай

Ето какви промени в Конституцията предлагат ПП-ДБ

Редица промени в Конституцията оферират от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ). На конгрес през днешния ден от обединението, взаимно с самодейността „ Правосъдие за всеки “, ги показаха пред медиите. Тези промени са предстоящи от доста време и изясняват и оправдават колаборацията с Движение за права и свободи. А промените би трябвало да се случат, с цел да стане по-ефективна правосъдната ни система, която сега работи доста мъчно, корупционно и постепенно, като по този начин ни отдалечава от Европа. Промените са значими и защото имат доста сериозна връзка с приемането ни в Шенген, еврозоната и Плана за възобновяване. С промяната в правосъдната система ще се отпуши развиването на страната. Трябва обаче да се подчертае, че правосъдната промяна може да бъде толкоз сериозна, колкото са разрешили гласоподавателите, които пратиха в Народното събрание ГЕРБ и Движение за права и свободи, и то със доста наличие.

Според предлаганите конституционни промени от ПП-ДБ фигурата на основния прокурор остава, само че отпадат две от основните досегашни функционалности – контрол за правда и методическото управление върху активността на всички прокурори, разгласи правосъдният министър Атанас Славов.

Очакването е, че по този начин прокуратурата ще се концентрира в наказателните производства и доста рядко ще взе участие в цивилен и административни каузи. Предвижда се мандатът на основния прокурор да е пет години.

Предвижда се делене на Висшия правосъден съвет (ВСС) на две – съдийски и прокурорски съвет.

В съдийския Висш съдебен съвет болшинство имат съдиите, определени от съдии, а в по-малката парламентарна квота не могат да се избират прокурори и следователи. В нея може да има представители на други юридически специалности. Членове по право ще са ръководителите на двете висши съдилища.

Съдиите, определени във Висш съдебен съвет, ще продължат да работят като съдии, само че с понижена натовареност.

Предлага се също мандатът на Висш съдебен съвет да стане четири години, вместо досегашните пет. Предвижда се парламентарната квота да се трансформира в публично посланичество.

Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд отново ще се избират от Висш съдебен съвет, само че да отпадне издаването на декрет от президента, оферират от ПП-ДБ. Целта е да няма директна политическа интервенция при назначението на висшите магистрати, а не да се лишават пълномощия на президента. Предвижда се мандатът им към този момент да е пет години, а не както в този момент – седем, сподели Славов.

В прокурорския съвет болшинство ще има парламентарната квота от немагистрати, които да реализират публичен надзор върху работата на съвета. Шестима ще се избират от Народното събрание, двама от квотата на прокурорите, един – от следователите и основният прокурор да е член по право, плануват измененията.

Въвежда се и самостоятелната конституционна тъжба. Така всеки може да сезира Конституционния съд с искане за определяне на противоконституционност на закон, с който се нарушават негови права и свободи, плануват от ПП-ДБ.

Управлението на недвижимите парцели да се върне в Министерство на правораздаването, тъй като Висш съдебен съвет би трябвало да се концентрира върху кариерни функционалности, е измежду предложенията за конституционни промени.

„ Предлагаме 24 май да се назовава Ден на българското слово, култура и културата, и на кирилицата “, сподели министър председателят акад. Николай Денков.

„ Никой от другите празници не трансформира статута си, те остават публични. В глава 10 на Основния закон, където са разказани герб, химн и байрак, би трябвало да сложим разумно и мястото на националния празник “, добави той.

По думите му тази полемика продължава доста години и по разнообразни аргументи не получава краен резултат.

„ Сега можем да намерим решение в обществото. Опитахме се да намерим празник, който сплотява, а не разединява “, съобщи министър председателят.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР