Редица организации и Сливенската митрополия се обявиха против провеждането на

...
Редица организации и Сливенската митрополия се обявиха против провеждането на
Коментари Харесай

Покачва се напрежението срещу Бургас Прайд

Редица организации и Сливенската митрополия се оповестиха срещу провеждането на „ Бургас Прайд “. Събитието на хората с друга полова ориентировка е планувано за центъра на морския град на 15 май, заяви БНР.

Шествие, речи и викания са планувани за проведения „ Бургас Прайд “. Това сподели неговият основател Руси Милев. Целим да реализираме цялостно пълноправие и толератност, да бъде приет статутът на ЛГБТИ общността, уточни той:

„ След моята изнесена тирада ще стартират викания. Ще имаме и шествие. Има няколко викания, които обмисляме. Примерно „ Фашизмът не е мнение, а е закононарушение “; „ Не на хомофобията в България “. Аз се обръщам към безусловно всички, цялата ЛГБТИ общественост, във всички градове да излязат на един подобен митинг, протест или някакъв подобен прайд, тъй като показността, която ние излагаме на показност, тъкмо тя може да докара до смяна. Защото, в случай че си мълчим, няма по какъв начин да се случат нещата “, счита той.

Руси Милев сподели, че се чака в прайда да се включат посланици и дипломати, като засяга и присъединяване на посланика на Нидерландия у нас. От посолството отхвърлиха това. След изпратено от нас питане, оттова разясниха, че дипломат Беа загар Тъшър не е получавала покана за сходно събитие, нито някой от посолството. Заради пандемията те се въздържат като цяло от участия в обществени мероприятия. И разясняват, че Кралство Нидерландия работи за равни права на ЛГБТ хората на всички места по света.

Не толкоз деликатни са от Българската православна черква. В писмо до кмета Димитър Николов, митрополит Иоаникий показва:

„ Противопоставяме се на обществената и неморална проява на содомския грях, който води до разрушителни последици за физическото и духовното здраве на хората “

Именно църквата беше сигнализирана първо от партия " Възраждане ", която остро се разгласи против провеждането на това събитие. Оттам настояха кметът Димитър Николов да забрани мероприятието, което опонира, написа в тяхна позиция, на обичайните християнски полезности.

" Не намираме за задоволително за обществото агресивното пропагандиране на ексцентрична полова ориентировка ", написа в нея.

Междувременно, няколко организации започнаха подготовка на контрасъбития. Именно поради това общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Георги Дракалиев внесе запитване към кмета дали ще позволи провеждането на „ прайда “:

„ В провеждането на този „ прайд “ има няколко съществени аспекта, които са притеснителни. Един от тях са вероятните конфликти, които могат да настъпят, защото в Интернет се провежда срещуположен митинг. Освен това има петиции с хиляди подписи на бургаски родители, които са срещу провеждането му и могат да зародят ексцесии. Второ – този церемониал е една нарочна провокация, тъй като той няма да реализира някакви съответни цели и се провежда от един юноша, който търси популярност и се храни по този метод от финансиране от разнообразни грантове и организации “, разясни Дракалиев.

На предното сходно събитие участваха и деца, което е неприемливо, уточни Георги Дракалиев.

Създателят на Facebook „ Групата на групите “ Мартин Пенчев е един от уредниците на контрапарад по същото време:

„ Ние не желаеме да ни се натрапва тази или онази пристрастеност. Всеки си има някакви полови желания и може да си ги резервира за себе си. Тази проява е безусловно непотребна “, разясни Пенчев.

Шествие под наслов „ Да защитим обичайните фамилни полезности “ инциира и Организацията за протекция на българските жители. То е планувано да се организира на 15 май в Бургас, по време и на мястото на проведения „ Бургас Прайд “. Председателят на сдружението Бисер Русимов разяснява:

„ Това е един от методите, по който желаеме да изразим това, че не сме съгласни хора, определящи се като трети пол и така нататък, да парадират по този метод “, уточни Русимов.

Община Бургас е поискала разбор от полицията по отношение на опцията от конфликтни обстановки около планувания на 15 май „ Бургас Прайд “. Оттам дадоха отговор на наше питане, че сходни събития са с осведомителен режим. Администрацията прецизират, че преценката за сходството на шествието с нормите на закона се към момента се прави. Към момента на складиране на уведомлението, Бургас е бил в тежка епидемиологична конюнктура и е било невероятно каквато и да е прогноза за осъществяване на всеобщи мероприятия, добавя БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР