Редица мерки за изсветляването на дейността на общинските съвети в

...
Редица мерки за изсветляването на дейността на общинските съвети в
Коментари Харесай

Общинските съвети ще излъчват онлайн заседанията си

Редица ограничения за изсветляването на активността на общинските препоръки в страната одобриха на второ четене народните представители посредством промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

Основните промени - съвещанията на препоръките би трябвало да бъдат предавани онлайн, като по този начин всеки жител да може да следи онлайн активността на общинарите, в следствие пък да бъдат оповестени подробни протоколи от съвещанията и гласуванията.

" Законопроектът има за цел да направи малко по-прозрачна средата в общинските препоръки, уточни главния претекст зад импортираните промени Настимир Ананиев от ПП/ДБ.

Голям проблем, касаещ достъпа на жителите до информация, е порочният метод, по който всеобщо се изготвят протоколите от съвещанията. " Даже и в София - проверете по какъв начин са се провеждали съвещанията на СОС през 2023 година, погледнете протоколите. Аз погледнах един подобен, в него нямаше информация коя група по какъв начин е гласувала за въпросното решение ", аргументира се депутатът от ПП/ДБ.

" Възраждане " предложиха гласуванията в общинските препоръки да бъде поименно. Това обаче не бе признато от болшинството.

След отхвърлянето на предлагането Настимир Ананиев предложи публицистична корекция в същия смисъл, само че във втория параграф на проектозакона, която да задължи дружно с информацията за гласуването на съответния общински съвет по всяка една точка да се изнася и информация по какъв начин е дал своя вот всеки един консултант. " В момента такава информация има за всеки депутат да вземем за пример. "

В следствие от партията на Костадинов упрекнаха вносителите от ПП/ДБ, че на първо четене не са подкрепили своето лично предложение да бъде обществена информация кой консултант по какъв начин е дал своя вот.

" Когато Настимир Ананиев приказва, подозрението, че лъже, премълчава или приказва полуистини, е огромно, доста евентуално е да е по този начин. Той отхвърля, че тяхната група не били подкрепили своето лично предложение... От 60 и няколко техни народни представители единствено 20 гласоподаваха " за ", останалите не гласоподаваха ", съобщи Цончо Ганев от " Възраждане ".

От партията на Костадинов попитаха още - щом тяхното предложение за поименно гласоподаване се отхвърля, то по какъв начин ще се събира информацията кой общински консултант по какъв начин е дал своя вот? С електронна система за гласоподаване, отвърна Настимир Ананиев.
 Гражданите търсят отговори и отговорност от ден на ден от общинските препоръки
Гражданите търсят отговори и отговорност от ден на ден от общинските препоръки

Община Русе е с най-висока бистрота в институциите си, регистрира Асоциация " Прозрачност без граници "

" Трудно е да си показва по какъв начин в 250 общини ще бъде построена система за гласоподаване. И какъв брой финансов запас ще е нужен? Това ще коства доста милиони левове, кажете ми - от кое място ще дойдат? ", попита Александър Иванов от ГЕРБ, който се разгласи срещу това предложение.

С аргумента на ГЕРБ изненадващо се съгласи Божидар Божанов от ПП/ДБ, с подред който също ще бъде мъчно сходна система да бъде приложена във всяка една община в България.

Като отлична концепция дефинира концепцията в общинските препоръки да са гласоподава поименно Гроздан Караджов от Има Такъв Народ. " За вас са значими други неща, за хората е значим тротоара, по който ще минат, с цел да си купят самун. Сами скопихте тази другояче прелестна концепция, която ние ще подкрепим ", обърна се към ПП/ДБ Караджов. И попита - по какъв начин поименно гласоподаване е допустимо за администрацията да вземем за пример, за общинските препоръки не, като предложи Министерството на електронното ръководство да създаде стратегия за облачно запазване на данните то гласуванията, която да е общодостъпна.

" Има общини, в които няма даже банка, вие говорите за клауд услуги. Как ще пратите IT експерт в община Х? Със заповед? ", разгласи се срещу концепцията и Маноил Манев от ГЕРБ.

" Защо стартирате с поименно гласоподаване в общинските препоръки? Дайте да стартираме с поименно гласоподаване тук, дайте да дадем добър образец. И друго - става въпрос за 5,6 млн. лв. за програмен продукт за 266 общини. До там ли опряхте бе, сътрудници? Да изстискате едни 5,6 милиона за софтуери? ", обърна се сериозно към некоалиционните си сътрудници от ПП/ДБ Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Съпартиецът му Николай Нанков пък уточни, че и сега общинските препоръки могат да решат да гласоподават поименно, каквито случаи има доста.

В последна сметка макар рецензиите законопроектът, препоръчан от ПП/ДБ, бе признат единомислещо от всички партии. С изключение на едно от главните оферти, пристигнало от Настимир Ананиев - да има обществена информация кой общински консултант по какъв начин е дал своя вот.

" За " бяха 87 народни представители, също 87 се оповестиха срещу предлагането, а деветима се въздържаха . Интересен щрих - гласовете " срещу " пристигнаха от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а макар поръчките некоалиционните им сътрудници от ПП/ДБ гласоподаваха страхливо за личното си предложение - от 63-ма народни представители в зала се записаха единствено 31, като 25 бяха " за ", а шестима се въздържаха. Така в последна сметка жителите няма да имат достъп до информацията по какъв начин е дал своя вот за всяко едно предложение всеки един представител на общинския съвет в съответната община.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР