Реалните лихвени проценти във водещите световни икономики остават под нулата

...
Реалните лихвени проценти във водещите световни икономики остават под нулата
Коментари Харесай

Реалните лихвени проценти продължават да падат заради инфлацията

Реалните лихвени проценти във водещите международни стопански системи остават под нулата и са на най-ниското си равнище за последните десетилетия. Явлението се дължи на ниските номинални лихвени проценти и ускорената инфлация. Растящите цени в Съединени американски щати, еврозоната и Англия в допълнение на решенията на централните банки да не бързат да подвигат лихвите на процедура покачва паричните тласъци, макар че изгубеният заради пандемията стопански напредък е съвсем възобновен, написа Financial Times в собствен разбор.

Реалните лихвени проценти, както демонстрира името им, се считат за по-точен измерител на цената на заемните средства и възвращаемостта на спестяванията, защото са поправени по отношение на инфлацията. В Съединени американски щати, където номиналните лихвени проценти са покрай нулата, действителните са към -5.3%, във Англия -3%, а в Германия -4.6%. Показателят ще остане рекордно невисок и през идващите няколко години, счита Елена Дъгар, ръководещ шеф на рейтинговата организация Moody`s. Централните банки не бързат да стягат паричната политика с аргумента, че покачването на цените е моментно събитие.

За финален път действителните лихвени проценти са били на толкоз ниско равнище през 70-те години след нараснала инфлация в резултат на скок на цените на силата, сходно на обстановката сега. Спад на действителните лихвени проценти се следи и по време на международната финансова рецесия, почнала през 2008 година
Какво значи това
Настоящите стойности на действителните лихвени проценти са мощно стимулиращи. Редица прочувания демонстрират, че неутралният действителен лихвен % - този, който нито възпира, нито окуражава вложителите и кредитополучателите, в наши дни е понижен до към 0% от почти 4% през 80-те години на предишния век.

Тенденцията поддържа изискванията на финансиране акомодативни и подтиква растеж на кредитирането, защото цената на дълга е устойчива, счита Ана Боата, световен началник по икономическите проучвания в Euler Hermes Group. Това може да помогне на държавните управления да финансират задълженията, които взеха по време на пандемията. Отвъд позитивните резултати, явлението може да накара към този момент богато оценените пазари да станат прекомерно неустойчиви и да сложи под риск финансовата непоклатимост, добавя Боата.
Реалните лихвени проценти във водещите стопански системи не престават да вървят надолу. Източник: Financial Times В развитите страни индикаторът евентуално ще остане под нулата и следващата година
Изключение от общата наклонност е Китай, където действителните лихвени проценти са позитивни макар забавящия се напредък. Лихвите номинално бяха нараснали в Русия, Мексико и Бразилия, а предходната седмица и в Полша и Чехия, само че заради високата инфлация действително те остават под нулата. Ако се осъществен прогнозите следващата година инфлацията да се успокои, действителната цена на парите ще доближи към 3% в Бразилия и Русия, което би отразявало по-точно обичайна оценка на риска на вложенията във зараждащите пазари.

В богатите страни централните банки едвам стартират да отстраняват антикризисните парични тласъци. Миналата седмица шефът на Фед Джером Пауъл съобщи, че е прекомерно рано за покачване на лихвите, а ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард отхвърли упованията това да се случи в еврозоната през идната година. И двете институции чакат спад на инфлацията през 2022 година Английската централна банка предходната седмица се отхвърли да подвига лихвите от рекордно ниското равнище от 0.1%, макар прогнозите инфлацията да доближи 5% при започване на 2022 година, преди да поеме надолу.

Дори растежът на цените да се успокои следващата година, въз основата на консенсусни прогнози за инфлацията, упованията са действителните лихвени проценти да останат негативни със стойности -3.3% в Съединени американски щати, -2.7% в Германия и -3.2% във Англия. В обозримото бъдеще индикаторът ще остане много под неутралната стойност, счита Нийл Шиъринг, основен икономист в Capital Economics.

Реалните лихвени проценти във водещите международни стопански системи остават под нулата и са на най-ниското си равнище за последните десетилетия. Явлението се дължи на ниските номинални лихвени проценти и ускорената инфлация. Растящите цени в Съединени американски щати, еврозоната и Англия в допълнение на решенията на централните банки да не бързат да подвигат лихвите на процедура покачва паричните тласъци, макар че изгубеният заради пандемията стопански напредък е съвсем възобновен, написа Financial Times в собствен разбор.Реалните лихвени проценти, както демонстрира името им, се считат за по-точен измерител на цената на заемните средства и възвращаемостта на спестяванията, защото са поправени по отношение на инфлацията. В Съединени американски щати, където номиналните лихвени проценти са покрай нулата, действителните са към -5.3%, във Англия -3%, а в Германия -4.6%. Показателят ще остане рекордно невисок и през идващите няколко години, счита Елена Дъгар, ръководещ шеф на рейтинговата организация Moody`s. Централните банки не бързат да стягат паричната политика с аргумента, че покачването на цените е моментно събитие.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР