Разширяващите се военни действия на президента Владимир Путин в Украйна

...
Разширяващите се военни действия на президента Владимир Путин в Украйна
Коментари Харесай

Военната машина на Путин тихомълком стана тайното оръжие на икономиката

Разширяващите се военни дейности на президента Владимир Путин в Украйна наподобява покачват съветското промишлено произвеждане, помагайки на стопанската система му да надмине доста от най-лошите прогнози на фона на западните наказания.

Тайното оръжие за това се намира в производството на т. нар. „ приключени железни произведения “. В нея влизат както продукти като прибори за хранене, по този начин и оръжия, бомби и разнообразни типове муниции, които обгръщат военната индустрия на страната. Според формалната статистика производството във въпросното перо скача с 30% на годишна база през юли след внезапен спад през предходните месеци.

Отделна категория, наречена „ други транспортни средства и съоръжение “, която с изключение на колела и сходни артикули, включва кораби, самолети и танкове, също е в разцвета си, предава Bloomberg.

Руското произвеждане щеше да има доста по-лоши резултати, в случай че не беше войната “, съобщи Татяна Орлова от Oxford Economics.

Този месец Москва претърпя трагични неуспехи, в резултат на северната контраатака на Украйна. Те още повече подклаждат напъните на Русия да активизира запаси за това, което от ден на ден наподобява като дълга война надалеч след края на тази година.

Но икономическият напредък, изискуем на отбранителната промишленост евентуално ще се окаже временен, до момента в който глобите утежняват съветската военна машина, като я лишават от основни съставни елементи и технологии. Конфликтът към доставките на сила за Европа също заплашва да понижи приходите, като Русия към този момент е спряла множеството от доставките на газ за главния си пазар и продава суровия нефт с отстъпка.

Русия бързо построи финансова отбрана, с цел да отклони шока за стопанската система си след нахлуването в Украйна през февруари, само че преместването на индустриалната база на военна основа лиши повече време. През юли Путин подписа закон, който дава на държавното управление извънреден надзор върху бизнеса за подкрепяне на армията, като ги принуждава, в случай че е належащо, да насочат производството към военни потребности или да работят в допълнение.

„ Данните от юли удостоверяват, че увеличението на държавните поръчки, направени от военно-промишления комплекс, поддържа производството на Русия “, сподели още Орлова.

Статистиката за промишленото произвеждане изглеждаше прекомерно обнадеждаваща, с цел да е истина през последните няколко месеца “, добави тя.

Това демонстрира, че Русия стартира да се оправя по-добре с осакатяващите последици, породени от глобите. През май Съединени американски щати обявиха, че техният експортен надзор е спрял работата в два огромни съветски танкови завода.

Но последните локални отчети демонстрират, че един от тях – „ Уралвагонзавод “ - набира обороти. Хората, занимаващи се с отбранително произвеждане там, минаха на 12-часов работен ден и могат непринудено да работят на осемчасова промяна в събота.

Получаването на точна информация за стопанската система стана по-трудно, откакто държавното управление спря да разгласява някои основни статистически данни и към този момент не разкрива месечни числа, които демонстрират какъв брой се харчи по другите бюджетни линии, в това число защита.
На мрачно
Фабричното произвеждане, което преди беше индикатор за представянето на стопанската система като цяло, се сви минимално през юли, до момента в който брутният вътрешен артикул се намали с 4.3% на годишна база.

За разлика от тях, Центърът за макроикономически разбори и краткосрочни прогнози прегледа формалните данни, с цел да откри, че индустриалното произвеждане е намаляло с 3.1% през юли по отношение на година по-рано. Изследователите приписват разликата с по-оптимистичната цифра на статистическата организация частично поради изключването на класифицирани детайли при изчисляването на продукцията.

Други измерители на съветската промишленост също алармират за спад - от премерване на бизнес доверието в производството до показател, формиран от Банката на Русия. Проучване на мениджърите по покупките от S&P Global сподели, че производителите са претърпели 6-месечен спад в производството, който завърши едвам през август.

И въпреки всичко, формалните сезонно изгладени данни демонстрираха, че фабричното произвеждане не е увеличавало спада си от април насам и в действителност през юли е най-близо до миналогодишните равнища.

Военните поръчки евентуално са съдействали за възобновяване на производството през юли, съгласно Евгений Суворов, водещ съветски икономист в CentroCredit Bank.

Наблюдава се и непредвиден скок в строителството през същия месец, което изненада икономистите с растеж от повече от 6%, сподели още той.
Скърцащата военна машина
И въпреки всичко, не е ясно дали Русия може да поддържа личните си потребности, изключително в случай че борбите в Украйна се трансфорат във война на безсилие. Съединени американски щати обявиха, че Русия към този момент е внесла ирански дронове и желае да купи милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея, които да употребява против Украйна.

Бюджетът на Русия също е напрегнат. Янис Клуге, анализатор на съветската стопанска система от Германския институт за интернационалните въпроси и въпроси на сигурността в Берлин, пресмята, че разноските за защита през първите седем месеца на годината са били с към 20 милиарда $ по-високи, в сравнение с през същия интервал на 2021 година

Високопоставен чиновник сподели, че бюджетът за публични поръчки за защита ще се усили с до 700 милиарда рубли (11 милиарда долара) тази година. През 2021 година общите военни разноски на Русия доближиха почти 65.9 милиарда $. Правителството към този момент осъществя и най-големия си месечен бюджетен недостиг от лятото на 2020 година, а остатъкът му внезапно се сви през август.

Трудно е да се пресметна какъв брой дълго военните разноски могат да поддържат индустриалния напредък, защото данните са затворени. Може да е година, може да е и повече “, сподели Александра Осмоловская-Суслина, самостоятелен съветски икономист.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР