Разрастващата се енергийна криза в Китай заплашва да попречи на

...
Разрастващата се енергийна криза в Китай заплашва да попречи на
Коментари Харесай

Китай преосмисля енергийния преход заради кризата

Разрастващата се енергийна рецесия в Китай заплашва да попречи на икономическия напредък, което накара политиците да премислят темповете на енергийния преход в страната, оповестява Bloomberg.

Пътят на Китай към по-зелена стопанска система би трябвало да бъде подсилен от постоянни доставки на сила, съобщи в понеделник министър председателят Ли Къцян в известие след съвещание на Националната енергийна комисия. Преди да сложи последна дата за понижаване на въглеродните излъчвания до края на десетилетието страната би трябвало да извърши задълбочена оценка на това по какъв начин се е справила със скорошната енергийна рецесия, сподели той.

Коментарите идват седмици преди началото на основните договаряния за климата, които ще се проведат в Глазгоу, Шотландия. Те биха могли да се окажат спънка, като се има поради нуждата от ускорение на напъните за намаляване на световното стопляне. Без спомагателни задължения от Китай, за които Съединени американски щати и Англия от дълго време призоват, конференцията на Организация на обединените нации за климата COP26 надали ще успее.

Очакваше се, че Китай ще разгласява проекта си за енергиен преход за излизане от въглищната промишленост до 2030 година преди на началото на 7-дневните празници в Китай, наричани още „ Златната седмица “. В изказване, в което се акцентира нуждата от продължение на построяването на потенциала на нацията за изкопаеми горива, от въглища до петрол и шистов газ, китайският министър председател сподели, че Китай би трябвало да даде приоритет на икономическото си развиване, което „ държи ключа към решаването на всичките му проблеми “.

Енергийна сигурност

„ Енергийната сигурност би трябвало да бъде предпоставката, върху която да се построи актуалната енергийна система, като потенциалът за енергийна самостоятелност би трябвало да бъде засилен “, сподели той. Това значи, че двете цели за върхово равнище на излъчванията до 2030 година и въглеродна индиферентност до 2060 година би трябвало да бъдат реализирани по „ динамичен “ метод, който ще изисква „ дълги и упорити “ старания, счита Ли.

В обособена тирада във вторник китайският президент Си Дзинпин съобщи, че страната към момента счита да даде точни елементи за това по какъв начин счита да доближи върховото равнище на излъчванията в основни области. Миналия месец китайският президент съобщи, че Китай възнамерява да спре построяването на нови електроцентрали на въглища в други страни, макар че Съединени американски щати и други страни не престават да упорстват Китай да предприеме бързи дейности, с цел да понижи зависимостта си от изкопаемите горива.

Във вторник за втори следващ ден фючърсите върху въглищата за отопление в Китай доближиха рекордни стойности, защото имаше наводнения в основен миннодобивен район. Това се отрази отрицателно на напъните за увеличение на доставките и опита за преодоляване на енергийната рецесия. Премиерът Ли прикани също за преустановяване на „ безразборния метод “, подхванат от някои китайски райони за ограничение на доставките на електрическа енергия и добива на въглища, както и на напъните „ в жанр акция “ за понижаване на въглеродните излъчвания.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР